Rødtunge med rodfrugter og rejer

Rødtunge med rodfrugter og rejer

15 min
20 min
2  personer
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
✅Dejlig let sommerret med rødtungefileter, nye gulerødder, puré af knoldselleri, syltede jordskokker og koldrøgede rejer. ✅Nogen gange har man en god ide til en ret inde i ens hoved, som man ikke kan forklare hvor det kommer fra. Det gør sig gældende her.
Om opskriften
Beskrivelse

Dejlig let sommerret med rødtungefileter, nye gulerødder, puré af knoldselleri, syltede jordskokker og koldrøgede rejer.

'Nogen gange har man en god ide til en ret inde i ens hoved, som man ikke kan forklare hvor det kommer fra. Det gør sig gældende her. Retten er bestemt ikke min smukkeste ret, men tager man en mundfuld af alle elementer på tallerkenen samtidig, så får du en fantastisk madoplevelse.

Rødtunge er en lidt finere udgave af rødspætte (sagde min fiskemand) og jeg er enig - det er bestemt ikke sidste gang jeg spiser den dejlige fisk.

Har du ikke prøvet at sylte jordskokker så har du snydt dig selv. De giver en fantastisk smag og mundfølelse. Det er vigtigt for denne ret at der er noget syltet på tallerkenen, og jeg tænker at du sagtens ville kunne bruge mere gængse syltesager, så som syltede rødbeder, syltede rødløg eller syltede radiser i stedet for.

Rødtunge med rodfrugter og rejer

Ingredienser
4 Rødtunge (filet)
  Salt
Stegte gulerødder
6 Gulerødder
  Salt og peber
  Smør (til stegningen)
Puré
1⁄3 Knoldselleri
1 1⁄2 dl Mælk (mængden kan variere - sellerien skal være dækket i gryden)
1 1⁄2 dl Vand (mængden kan variere - sellerien skal være dækket i gryden)
1 1⁄2 dl Fløde (mængden kan variere - sellerien skal være dækket i gryden)
10 g Smør
  Salt og peber
Tilbehør
100 g Rejer (koldrøgede)
30 g Syltede jordskokker (cirka mængde)
  rød skovsyre (kan udelades)
Vejledning

Rødtunge

Hvis du ikke har købt fileter, så skal din fisk fileteres. Der sidder 2 fileter på oversiden og undersiden.

Start med at skære kanterne væk, så du kun har de rene fileter.

Find en lang, tynd og bøjelig/blød kniv frem og lav et snit langs benet i midten. Skær skråt nedad i skelettet mens du skærer væk fra benet i midten. På den måde får du al fisken med og fileten fri. Gentag de 3 andre steder.

Placer fisken på et spækbræt og drys salt på begge sider. Det er en gourmetsaltning der er med til at trække væske ud af fisken og gøre det fastere i kødet.

Tænd dit vandbad på 52 grader celsius.

Efter 10 minutters sprængning af fisken, skal de skylles af i koldt vand - under vandhanen. Så får du fjernet saltet og stopper sprængningen.

Tør fisken godt af (jeg bruger altid et rent viskestykke) og kom forsigtigt dine fileter i en vakuumpose (Hvis du ikke ønsker at tilberede din rødtungefileter i sous vide, kan du med fordel efter gourmetsaltningen/sprægningen placere dem i et ildfast fad beklædt med bagepapir. Tilbered fisken i cirka 15 minutter ved 160 grader).

Kom posen i vandbaddet og tilbered fisken i 20 minutter.

Tag forsigtigt fisken ud - den er meget porøs, så brug gerne en spatel eller lignende til at få den ud. Dup den tør med et rent viskestykke eller køkkenrulle og server straks.

Rødtunge sous vide

 

Stegte gulerødder

Nye gulerødder med stilk fra markedet er fantastiske og de behøver ikke at blive tilberedt særlig længe.

Skær toppen og bunde fra. Børst dem godt under vandhanden eller skræl dem.

Skær dem på langs og dup dem tørre.

Krydr med salt og peber.

Tænd en pande på middelhøj varme (jeg brugte 10 ud af 14 på mit komfur). Placer skærefladen ned, så du får en flot stegeskorpe. Det tager 3-4 minutter.

Vend gulerødderne og giv dem et par minutter mere.

Hvis du har friske krydderurter, så kan du med tilføje rosmarin eller timian under stegningen.

 

Puré

Nøglen til en god puré er at få kogt rodfrugten helt mør og ikke bruge al væden når du blender den.

Skær din knoldselleri i små stykker. Jo mindre stykker, jo hurtigere går kogeprocessen. Jeg skar dem meget små her (cirka 1x 2 cm), hvilket betød at de "kun" skulle koge i 10-15 minutter for at blive møre.

Når de er møre (du kan stikke en kniv igennem dem og de slipper uden problemer) hælder du væsken fra (og gemmer den). Nu kan du bruge en stavblender eller en blender. Det vigtigste er at du blender massen sammen med en smule væske. Stille og rolig tilsætter du mere væske og lidt smør indtil den har en flot konsistens. Hvis den ikke er blevet glat, så er det fordi at du har blendet den med for meget væske eller at dine rodfrugter ikke var møre nok.

Smag til med salt og peber.

 

Servering

Server retten med koldrøgede rejer, skovsyre og syltede jordskokker

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier