Pizzadej

Pizzadej

1 t, 10 min
10 min
8  stk.
Profile picture for user Anette Søstrøm Asmussen
Anette Søstrøm Asmussen
Amatør
Den perfekte pizzabund har et helt særligt bid og en konsistens, der bedste kan beskrives som både sprød og sej - og naturligvis ultratynd med luftbobler.
Om opskriften
Beskrivelse

Det kan godt være, at pizzaen oprindeligt hører til i middelhavslandene, men det er helt sikkert også en kæmpe favorit på mange danske spiseborde. Muligvis fordi det er meget nemt at imødekomme hele familiens ønsker, og så er pizza jo bare lækkert og virkelig simpelt - alt efter hvad man vælger at putte ovenpå.

Vi er helt vilde med pizza hjemme hos os, og vi bager dem efterhånden i mange spændende varianter: Både klassiske italienske pizzaer uden så mange dikkedarer, men også mere gourmet-agtige pizzaer med trøffel og lidt anderledes "brunch"-pizzaer med spejlæg. For at nævne nogle ganske få.

Den perfekte pizzabund har et helt særligt bid og en konsistens, der bedste kan beskrives som både sprød og sej - og så skal den naturligvis være ultratynd og med lækre luftbobler.

Nøglen til den perfekte pizzadej er blandt andet, at du skal bruge rigtigt pizzamel - tipo 00 - og så skal pizzaen meget gerne bages på bagestål. Den meget hårde og korte afbagning giver et resultat, der er selv en ægte italiener værdig.

 

Pizzadej opskrift

Her får du en autentisk opskrift på lækre, italienske pizzaer. Dejen er nem at arbejde med, og bundene får den helt rigtige sprøde og lette konsistens.

Samme dej kan i øvrigt også bruges til hjemmebagte pitabrød!

Ingredienser
5 dl Vand (lunkent)
25 g Gær
1 spsk Groft salt
1⁄2 dl Olivenolie
800 g Mel (Tipo 00)
  Olivenolie (til senere brug)
Vejledning

Pizzadej

  1. Rør gæren ud i lunkent vand. 

  2. Tilsæt 400 gram mel og rør godt - brug meget gerne en røremaskine.

  3. Tilsæt saltet og lad det røre godt i gennem.

  4. Tilsæt det sidste mel (hold altid lidt mel tilbage) og derefter olien. 

  5. Lad dejen blive rørt godt sammen, til den er smidig og glat.

  6. Lad dejen hæve under en badehætte eller et fugtigt viskestykke i minimum 60 minutter. 

  7. Efter endt hævning vendes dejen ud på et meldrysset bord. 

  8. Del den i 8 dele og rul hver del sammen til en stram kugle.

  9. Placér dejkuglerne på et meldrysset underlag (for eksempel en bradepande eller en bakke) med lidt mellemrum i mellem hver (3 - 5 centimeter) og smør dem med lidt olie.

  10. Dæk dem til med film eller et fugtigt viskestykke, indtil dejen skal bruges. 

 

Bagning af pizzaer

  1. Rul dejen tyndt ud og kom det ønskede fyld på.

  2. Bag pizzaerne i cirka 3 - 5 minutter ved 250 - 300 grader varmluft (eller så varmt, som din ovn nu kan blive) på et bagestål.

  3. Servér straks!

Pizza

Noter

Bagestålet kan købes her.

Om forfatteren
Profile picture for user Anette Søstrøm Asmussen
Anette Søstrøm Asmussen
Amatør
Bio
Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.

Hvordan ruller man en pizzadej ud?

Typisk ruller man ikke en pizzadej ud, men strækker den. Det vil sige, at man starter med at trykke pizzaen flad med fingerspidserne og derefter strækker den tynd på knoerne.  

Man kan selvfølgelig godt rulle en pizza ud, men resultatet bliver ikke helt optimalt, og det er svært at få den helt rund, når man ruller den.

Man under alle omstændigheder sørge for at forme pizzaboller af dejen, da det gør det nemmere at styre formen på den endelige pizza.

 

Skal man bruge gær i en pizzadej?

I en klassisk italiensk pizzadej bruger man gær, men de senere år er det også blevet moderne at bage med surdej. Der findes også opskrifter, hvor man bruger bagepulver, hvis det skal gå rigtig hurtigt. Det der er vigtigt er, at jo længere tid dejen hæver, jo mere smag udvikler den.

 

Hvor varm skal ovnen være, når man bager pizza?

De officielle krav fra den italienske pizza-organisation 'AVPN' siger, at en pizza skal bages i en træfyret ovn ved temperaturer på 430oC-480oC i 60-90 sekunder. Det kan en almindelig ovn ikke klare, men derfor er vores anbefaling, at man bager ved den højeste temperatur, ovnen kan klare.

 

Skal man have en pizzaovn for at bage en rigtig pizza?

Nej, man behøver ikke en pizzaovn for at bage en god pizza. Man kan bruge en helt almindelig ovn. For at komme så tæt på pizzaovnen som muligt, kan det anbefales, at man bruger et bagestål eller en pizzasten. Derudover kan man også købe bagesten og andet udstyr, så man kan bage pizza på grillen.

 

Kan man bage på andet end bagestål?

Hvis man ikke har et bagestål eller en bagesten, så kan man bage på en bageplade, men man skal sørge for at varme pladen op, så den er lige så varm som ovnen.

Man kan også f.eks. bruge en støbejernspande, eventuelt med bunden i vejret. Igen er det vigtigt, at den bliver varmet op sammen med ovnen. 

Hvis man kender en smed, kan man også få ham til at lave et bagestål. Det kan ofte være billigere, men man skal så lægge lidt arbejde i det selv.

  

Hvilken ost er bedst til pizza?

Frisk mozzarella er noget af det bedste, man kan komme på en pizza, og i mange tilfælde er det faktisk også billigt. Med mindre det skal være ægte bøffelmozzarella. Og så kan det være en god idé at rive lidt parmesanost på pizzaen i det øjeblik, den kommer ud af ovnen. Det løfter lige pizzaen op på næste niveau.

 

Hvor meget fyld skal der på en pizza?

Der er delte meninger om, hvor meget fyld, der skal på en pizza, men en italiensk pizza vil ofte have meget lidt fyld. Hvis man fylder for meget på, så kan det være svært at få en sprød bund, da dejen ender med at koge mere end den  bager.

 

Hvad skal man gøre med pizzaen, når den kommer ud af ovnen?

Når man tager pizzaen ud af ovnen, er det vigtig, at den kommer over på en rist, så bunden kan komme af med dampen, ellers risikerer man, at bunden bliver blød.

Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier