Pandestegt pighvar

Pandestegt pighvar

10 min
15 min
2  personer
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Den her opskrift er næsten lidt vulgær, men uden tvivl den bedste "fiskefilet" jeg nogensinde har smagt: Meunierstegt pighvar - wow....
Om opskriften
Beskrivelse

Meunierstegt pighvar - den her opskrift er næsten lidt vulgær, men uden tvivl den bedste "fiskefilet" jeg nogensinde har smagt.

Jeg stod hos min lokale fiskehandler og stillede ham som altid spørgsmålet: "Hvad skal jeg have at spise" og så finder han typisk en lækker fisk der er i sæson. Han startede med at finde en kulmule frem, men så kom han i tanke om at han havde to små pighvar til os. Pighvar kaldes også "Havets mørbrad" og er en gudespise. Jeg spørger altid ind til hvordan min fiskehandler (der er uddannet kok) synes at jeg skal tilberede det han sælger mig og vil gerne indrømme at jeg var chokeret da han sagde at jeg skulle stege fisken som jeg vil stege en rødspætte. Jeg fik hans melblanding med, den består bl.a. af rug- og hvedemel.

Som altid med fisk, så gourmetsalter jeg det inden tilberedningen, så kødet er fastere, mere saftig og får saltet fremhæver også fiskens gode smag. Herefter blev den paneret og stegt i rigeligt smør.

Pandestegt pighvar

Ingredienser
Pighvar
2 Pighvar (vores var meget små)
  Groft salt (gourmetsaltning)
  Mel (gerne en blanding af rug- og hvedemel)
  Smør (til stegningen)
  Citronsaft
Kartofler
500 g Kartofler (nye)
  Salt
  Persille
Vejledning

Kartofler

Nye kartofler skal spises med skind på, synes jeg.

Kartoflerne her var meget små, så juster kogetiden opad hvis du har større kartofler.

Brug hele persillestilke til opskriften: Start med at skære stilkene fra og placer dem i en gryde med vand og salt. Persillebladene skal grovhakkes og bruges til slut.

Kom kartoflerne i vandet og bring det i kog. Sørg for at du husker at smage på vandet, det skal smage af saltvand.

Skru ned når de koger, så de ikke koger på fuld drøn, men kun simrer. Tilbered dem i 10 minutter og sluk for blusset. Lad dem stå og hvile i 10 minutter i kogevandet herefter.

Når de er færdigkogte skal de tages direkte fra gryden (så noget af kogevandet kommer med) og over på en pande med smør. Jeg brugte panden og smørret jeg havde stegt fisken i. Tilsæt persillen og vend det rundt. Du kan evt. spæde op med lidt mere kogevand, det får persillen og smørret til at klistre sig fast til kartoflerne og får dem til at skinne.

Krydr med lidt salt og peber og server straks.

 

Stegt pighvar

Mine pighvar var flået og hovederne var fjernet. Start med at skyl fisken godt og grundig indeni og fjern blodrester og evt. rogn. Ellers så skal der ikke fjernes ben, da de bevarer saften og kraften, samtidig med at den faktisk bliver lettere at spise.

Gourmetsalt fisken inden den skal tilberedes: Drys groft salt på begge sider af fisken og lad den stå i 8-10 minutter og trække. Det trækker væske ud af den og får saltet til at trække ind i den. Skyl den herefter under vandhanen i koldt vand, så fisken ikke fortsætter med at sprænge og blive uspiselig. Tør den godt af på alle sider med et rent viskestykke eller køkkenrulle.

Tænd en pande på middelhøj varme (11 ud af 14 på mit komfur) og kom en (meget) stor klat smør på panden. Når smørret er smeltet og begynder at bruse, så er den klar.

Vend begge fisk i melblandingen og kom dem på panden. Husk at start med at lægge den væk fra dig, så den ikke sprøjter fedtstof på dig.

Stegt den i 3-4 minutter på hver side og lad den hvile i cirka 2 minutter (mens du laver kartoflerne færdig) på fedtsugende papir/rent viskestykke.

Server med en skive citronsaft til at stænke ud over fisken.

Hvis du så er i tvivl om hvordan du spiser sådan en krabat, så hjælper jeg gerne. Der en filet på over- og undersiden. Start med at skære et snit i toppen hen ad benet/ryggen. Nu kan du skrabe/skubbe din gaffel fra ydersiden og indad. På den måde får du ingen ben med. Når du har spist den ene halvdel, så vender du blot fisken om og gentager processen.

Velbekomme.

Pandestegt pighvar

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier