Oksefilet sous vide

Oksefilet sous vide

10 min
4 t, 30 min
12  personer
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
✅Perfekt tilberedt oksefilet i sous vide. ✅Mør og saftig - så nemt som ingenting! ✅Det samme resultat hver gang. ✅Perfekt til når der kommer gæster.
Om opskriften
Beskrivelse

Oksefilet er et fantastisk lækkert og smagsfuldt stykke kød, der fortjener den bedste tilberedning. Sous vide egner sig både til hele kødstykker og forskellige mindre udskæringer. Når du tilbereder oksefilet i sous vide, bliver det utroligt mørt og lækkert.

 

Hvad er oksefilet?

Oksefileten er én af de møreste udskæringer på oksen. Den er en del af højrebet, der udgør midten af ryggen og strækker sig ned til der, hvor mørbraden begynder.

Rigtig mange lækre udskæringer kommer fra højrebet, og oksefileten er blot én af dem. Oksefileten har en større fedtmarmorering, des tættere vi kommer hovedet, mens den er mere mager mod bagenden af dyret. Des mere magert, des mere nænsom tilberedning kræver det. Og her er sous vide jo helt ideelt.

Oksefileten kan både skæres med og uden fedtkant. Når fileten skæres til bøffer, går de under navne som ribeye, striploin, entrecote m.v.

Oksefilet sous vide

 

Oksefilet sous vide tid og temperatur

Det eneste, der betyder noget, når vi bruger sous vide, er temperaturen på vandet, og hvor længe, vi lader kødet ligge i vandbadet. Derudover passer kødet sig selv.

Den perfekte vandtemperatur afhænger meget af hvor rød eller gennemtilberedt, du selv foretrækker dit kød. Personligt foretrækker jeg medium rare, så her hedder temperaturen 53-55 grader. Kan du godt lide den rare, hedder den 49-52 grader, og er du mere til medium, skal du op på 56-59 grader. Jeg ville aldrig selv tilberede kødet well done, men hvis det er sådan, du helst vil have den, hedder temperaturspændet 60-64 grader.

Når oksefileten er medium rare, synes jeg, at den er perfekt saftig og mør.

Oksefilet sous vide

 

Krogmodnet vs. ikke-krogmodnet

Til denne opskrift brugte jeg en oksefilet, der først var modnet i 3 uger hos slagteren og derefter 3 dage i mit eget modningsskab.

Hvis du har en oksefilet, der ikke er krogmodnet/tørmodnet, så skal du lægge 1 time til tilberedningstiden.

 

Oksefilet sous vide stegeskorpe og hviletid

Først og fremmest, så er hviletid slet ikke nødvendigt, når vi arbejder med sous vide. Oksefileten er klar til at blive skåret ud og serveret med det samme, den kommer op af vandbadet.

Den har dog ingen stegeskorpe, så det er noget, vi lige skal tilføre, inden den serveres. Stegeskorpe er jo som bekendt en vigtig del af smagsoplevelsen. Det er dog vigtigt at huske, at kødet allerede er helt perfekt tilberedt indeni, så vi vil heller ikke give det for lang tid, når det skal have stegeskorpe.

Det vigtigste, når vi tilfører stegeskorpe, er høje temperaturer.

Jeg bruger gerne en gasbrænder til at give stegeskorpe med. Du kan også bruge en almindelig stegepande, grillpande, stegeplade eller din grill, men gasbrænderen er smart til udskæringer med en mere "ujævn" overflade, som oksefileten har. Bruger du en stegepande, kan jeg anbefale, at du steger i ghee, da det opnår en højere temperatur end almindeligt smør. Og så hverken sprutter det eller brænder på. Du kan også bruge en blanding af smør og olie, hvis du ikke har ghee.

 

Udskæring af oksefilet

Du kan skære oksefileten ud i skiver straks efter, den har fået stegeskorpe. Det er en god idé at have noteret på forhånd (inden tilberedning, mens kødet stadig er råt), i hvilken retning fibrene løber. Har din oksefilet en fedtkant, kan du for eksempel ridse i den med en kniv, så det er nemt for dig at huske retningen.

Skær oksefileten ud på tværs af fibrene. Så er du sikret den møreste smagsoplevelse.

Ingredienser
2500 g Oksefilet
  Salt og peber
Vejledning
  1. Krydr kødet godt med salt og peber og pak det i en vakuumpose.Oksefilet sous videOksefilet sous vide

  2. Hæld varmt vand i din sous vide (det forkorter opvarmningstiden).

  3. Indstil maskinen på 55 grader.

  4. Placér posen med kødet i vandbadet.

  5. Tilbered kødet i 4,5 timer. Hvis din oksefilet ikke er krogmodnet, giver du den 5,5 timer.

  6. Tag kødet ud af posen og tør overfladen godt af for væske med et rent viskestykke. Det er vigtigt at tørre kødet godt af, så det ikke kommer til at koge, når vi vil give det stegeskorpe.

  7. Brænd overfladen med en gasbrænder, til der dannes en flot stegeskorpe. Har du ingen gasbrænder, kan du i stedet smide den på en brandvarm stegepande eller lignende. Her vil jeg anbefale, at du kommer ghee på panden - alternativt en 1:1 blanding af smør og olie.Oksefilet sous vide

  8. Skær kødet ud i pæne, tynde skiver inden servering. Husk at skære på tværs af fibrene.Oksefilet sous videOksefilet sous vide

  9. Drys skiverne med en god flagesalt og servér straks.

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Hvad kan du med sous vide?


•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.


Sociale medier