
Opskrift på Ølben (spareribs) med spidskål og pure
På jagt efter en saftig og smagfuld ret, der vil imponere dine gæster? Så er vores opskrift på Spareribs marineret og kogt i Porter øl lige noget for dig! Denne lækre og fyldige ret er perfekt til en hyggelig middag med venner og familie, hvor du ønsker at servere noget helt særligt. Vi har kombineret den rige smag af Porter øl med møre spareribs, som er kogt i lang tid for at opnå den perfekte konsistens. Herefter færdiggøres den med krydderier i ovnen.
Som tilbehør serveres knoldselleripure, sprøde mandler og stegt spidskål, der tilføjer ekstra smag og tekstur til retten. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan lave denne lækre ret derhjemme og imponere dine gæster med dine kokkefærdigheder!
Grunden til at jeg bruger Porter øl til retten er at det er en mørk og fyldig øltype, der ofte har noter af kaffe, chokolade og ristet malt. Når du bruger Porter øl som marinade til dine spareribs, vil øllets smag trænge ind i kødet og give en karakteristisk smag og aroma. Den ristede malt i øllet kan give en let røget smag til kødet, der passer godt sammen med den sødme og krydrede smag af spareribs. Samtidig vil Porter øllets bitterhed og syrlighed være med til at afbalancere kødets fedme og give en kompleks og nuanceret smag. Alt i alt vil Porter øllets smag og aroma være med til at løfte dine spareribs til nye højder og give en lækker og intens smagsoplevelse.

Ølben (spareribs) med spidskål og pure
Grej
- Stavblender (Mulighed 1)
- Blender (Mulighed 2)
Ingredients
Spareribs i øl
- 1 kilogram Spareribs
- 2 stk. Øl Porter
- 10 stk. Peberkorn
- 4 stk. Laurbærblad
Marinade
- Salt og Peber
- 2 spsk. Passata eller hakket tomater
- 1,5 spsk. Brun farin
- 2 spsk. Krydderiblanding Ankerkrauts "Pull That Piggy". Består bl.a. paprika, havsalt, rørsukker, løg- og hvidløgspulver, peber, spidskommen, oregano, selleri, laurbærblade, jalapenos.
Selleri/løgpure
- 1/2 stk. Knoldselleri
- 1 stk. Løg
- 2 fed Hvidløg
- 2 deciliter Fløde evt. lidt mere, hvis det ikke dækker
- 2 deciliter Sødmælk evt. lidt mere, hvis det ikke dækker
- 5 stængler Frisk timian
- 15 gram Smør
- Salt
Stegt spidskål
- 1/2 stk. Spidskål
- 15 gram Ghee eller smør eller olie
- Salt og Peber
- Cayennepeber
Topping
- Syltede rødløg
- Mandler gerne saltede
- Frisk timian
Instructions
Marineret spareribs
- Start med at fjerne det værste lag fedt og sener fra kødet.
- Herefter skal hinderne fjernes. Hvis du har købt ved en slagter, så spørg gerne om han vil gøre det, da det er ret træls og tit lidt bøvlet.
- I bund og grund handler det om at bruge et rent viskestykke/køkkenrulle, så dine fingre ikke glider. Du skal få fat i hinderne på benene, enten ved at dirke dig lidt ind med en kniv/ske og så trække dem af.
- Kom dine spareribs i en gryde eller bøtte med låg. Skær dem evt. i mindre stykker hvis du har brug for det.
- Kom øl, peberkorn og laurbærblade i skålen sammen med kødet. Spæd til med ekstra vand, så det dækker kødet.
- Lad det stå i minimum 4 timer, gerne om aftenen dagen før, så de kan få masser af timer i øllet.
Kogning af spareribs
- Bring væsken med dine spareribs i kog.
- Der danner sig skum på toppen af væsken, fjern det med en ske.
- Lad det koge i 30-45 minutter, afhængig af hvor møre du ønsker dem. Mine var relativ små (kom fra Iberico/sortfodsgrisen og jeg kan godt lide at der er lidt bid i dem.
- Tag dem op af gryden og skyl dem under koldt vand under en vandhane, så det sidste skum ikke kommer med.
- Kom dem i en pose og tilsæt marinadeblandingen.
- Ryst posen godt (vær forsigtig grundet de skarpe ben), så marinaden bliver godt fordelt. Kødet kan nu sættes køl indtil de skal i ovnen, eller lad blot marinaden sidde på i minimum 30 minutter før de ryger i ovnen.
Stegning af spareribs
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Ovnen kan erstattes af en varm grill.
- Tilbered kødet i 15-20 minutter i ovnen. Marinaden på toppen skal blot tage lidt farve og karamellisere lidt.
- Tag kødet ud af ovnen og det er klar til servering.
Selleri/løgpure
- Knoldsellerien vaskes, skrælles og halveres. Skær den i små tern.
- Herefter skrælles og skæres 1 fed hvidløg og 1 løg i små stykker.
- Kom det hele i en gryde og tilsæt fløde og sødmælk, til det dækker det hele i gryden,
- Placer frisk timianstængler i en tesi, så de ikke bliver fordelt i blandingen – så du "kun" får smagen med.
- Bring det i kog under jævnlig omrøring og skru ned for blusset.
- Lad det simre i cirka 20 minutter, til alt er helt mørt.
- Nøglen for mig til at få en god pure er følgende:
- Hæld væsken fra (gem den i en kande/beholder) og (stav)blend de møre grønsager med en smule af kogevæsken væske og smørret.
- Tilsæt en smule væske ad gangen, indtil du er tilfreds med konsistensen. Den skal være rimelig tyk og glat.
- Smag pureen til med salt (evt. hvid peber) indtil du er tilfreds med smagen.
- Hæld pureen over i en ny (og ren) gryde og lun den ved lav temperatur i et par minutter.
Stegt spidskål
- Flæk dit spidskål i 2 halve og brug kun den ene del til dette måltid.
- Smelt dit ghee eller smør og kom det i en skål sammen med salt, peber og cayennepeber.
- Fjern det yderste blad og pensl kålen med krydderiblandingen.
- Steg kålen på den ene side i 3-4 minutter (mit kål var lille – brug 5 minutter med et almindelig/stort kål).
- Vend kålen på den anden inderside og steg i 3-4 minutter mere.
- Giv det til sidst 3 minutter mere på ydersiden
- Tag kålen af panden..
Servering
- Hak de saltede mandler i mindre stykker.
- Skær dine spareribs i skiver på langs af benene.
- Server spareribs med pure, spidskål, hakkede mandler og syltede rødløg.
- Velbekomme.
Notes
