Opskrift på moules marinières (hvidvinsdampede blåmuslinger)
Moules marinières. Disse hvidvinsdampede blåmuslinger er nok den mest klassiske måde at tilberede dem på.
Om retten er opfundet i Belgien eller Frankrig, er der ikke enighed om. Det gør ikke det store, men den er et sikkert hit på en bistro i begge lande.
I mit arbejde med GastroFun PREMIUM er jeg så heldig at møde mange dygtige madprofiler. Her har vi haft besøg af Mikkel Wejdemann (Madmikkel), der er ekspert i østers og blåmuslinger.
Moules marinières (hvidvinsdampede blåmuslinger)
Ingredienser
- 750 gram Blåmuslinger
- 0.5 stk. Porre
- 2 stk. Skalotteløg
- 2 fed Hvidløg
- 0.5 bundt Bredbladet persille
- Olie til stegningen
- 1.5 deciliter Hvidvin
- Salt og Peber
- Citronsaft
Sådan gør du
Klargøring af blåmuslinger
- Husk at starte med at tænke på at vi herhjemme i Danmark har en af de bedste fødevarekontroller, så du kan være sikker på at der ikke er bakterier i blåmuslingerne.
- Selvom det er en sikker spise, er der stadig noget du skal være opmærksom på før du kan spise de dejlige muslinger, især hvis du selv vælger at plukke dem ved stranden. Her skal du dog sikre dig at der ikke er udløb fra industri i nærheden og at du kan plukker dem i måneder hvor der er et "r" i. Dvs. ikke maj, juni, juli og august.
- Hvis der sidder noget gevækst/alger på skallen, så gør det ikke det store. Du kan sagtens fjerne dem, men det kan godt blive siddende. Det er mest for æstetikkens skyld at du skal fjerne dem og du gør det bare med en kniv.
- Den næste proces er at sikre at dine blåmuslinger lever. Selvom du har købt dem i en vakuumpose i supermarkedet, så er de stadig levende og det skal de også være når de tilberedes. Hvis den ikke er levende, så kan man blive syg af at spise den. Blåmuslinger lukker sig generelt for at beskytte sig mod fjender, så du skal sikre dig at de kan lukke sig. Det gør man ved at banke dem der er åbne et par gange ned i bordet. Så vil de stille og rolig lukke sig i (husk de er ikke hurtige). Dem der ikke lukker sig skal kasseres. Nogen muslinger har et "skæg" siddende som du kan skrabe af med en kniv. Hvis der hul i/ødelagt skal, så skal de kasseres. Er du i tvivl, så kan du selvfølgelig køre 'better safe then sorry' men det er altid godt at huske at de blåmuslinger der ikke har åbnet sig efter tilberedningen, de skal også kasseres.
- Hæld alle muslingerne i et dørslag og skyl dem under koldt vand under en vandhane.
Moules marinières
- Skær porren i tynde skiver og hak løget og hvidløget.
- Grovhak persillen.
- Tænd en stor gryde på højest mulig varme og tilsæt lidt olie.
- Kom porre, løg og hvidløg i gryden og steg dem i 1-2 minutter, så de får lidt farve.
- Kom blåmuslingerne i gryden og sæt låg på.
- Hold evt. fast i låget og ryst den et par gange.
- Damp dem i 2 minutter
- Tag låget af og tilsæt hvidvin og persillen.
- Sæt låget på igen og ryst lige gryden et par gange, så du får det hele fordelt.
- Nu skal de dampe i 4 minutter.
- Tilsæt fløden og giv det 1 minut mere.
- Smag evt. til med salt, peber og citronsaft.