Opskrift på mørbradgryde med bacon
Mørbradgryde (paprikagryde) er en rigtig mormorklassiker, og det er en skøn simreret, der er elsket af rigtig mange, unge såvel som ældre.
Det er ikke uden grund, at den er så populær – mørbraden er én af danskernes yndlingsudskæringer, og så går man jo aldrig helt galt i byen med piskefløde.
Så det er måske ikke den mest helseagtige aftensmad, men der skal virkelig også være plads til de gode, gamle danske klassikere – og de indeholder typisk godt med fløde, præcis som det skal være!
Dette er opskriften på den helt klassiske danske mørbradgryde med lækkert, mørt svinekød, cocktailpølser og champignon i en fyldig og krydret paprika-flødesauce. Og så er bacon jo altid godt, så det er der også brugt rigeligt af – her sprødstegt og serveret ovenpå den skønne paprikasauce!
Friske krydderurter er også altid lækkert, og du kan med fordel komme friskhakket persille ovenpå.
Du kan eventuelt tilsætte 150 gram ekstrafine ærter fra frost til saucen. Det gjorde jeg ikke denne gang, men når jeg gør, tilsætter jeg dem først til allersidst og lader dem koge med de sidste 2 – 3 minutter. På den måde bevarer de deres sprødhed og smukke grønne farve.
Mørbradgryde er også rigtig god som nem gæstemad, og at den desuden er overkommelig i pris, gør den bestemt ikke ringere.
Servér gerne mørbradgryden med ris, pommes frites eller spaetzle.
Mørbradgryde med bacon
Ingredienser
- 2 stk. Svinemørbrad
- Smør Til stegning - brug evt. en blanding af smør og olie
- 2 stk. Løg Fint hakket
- 2 fed Hvidløg Fint hakket
- 2 spsk. Røget paprika
- 2 spsk. Karry
- 0.25 liter Piskefløde
- 2 deciliter Tomatpure
- 2 deciliter Ketchup
- 250 gram Champignon
- 100 gram Cocktailpølser
- 100 gram Bacon Til pynt
- 1 bundt Bredbladet persille Til pynt
- Æbleeddike
- Salt
- Peber
- Citronsaft
Sådan gør du
- Start med at afpudse svinemørbraden og skær den i mindre stykker.
- Hak løg og hvidløg, og steg dem i smør sammen med paprika og karry ved middelhøj varme, så karryen kan blive brændt lidt af og løgene får lidt farve. Når karryen "brændes af", fremhæves karryens smag.
- Tilsæt kødet til løg, hvidløg, paprika og karry, og lad kødet stege, så det får en let stegeskorpe.
- Tilsæt tomatpuréen og lad den få en smule farve. Derefter tilsættes ketchup, og det hele varmes rigtig godt igennem.
- Tilsæt fløden og lad det småsimre til kødet er mørt. Det tager cirka 30 minutter.
- På en separat pande opvarmes smør og olie, og champignon steges let gyldne. Tilsæt dem efterfølgende til retten.
- Smag til med salt, peber, citronsaft og æbleeddike. Hvis du synes, retten mangler lidt smag, så tilsæt eventuelt fond (Vi anbefaler kalve-, okse - eller grøntsagsfond).
- Inden retten serveres, steges baconen sprød og lægges på fedtsugende papir.
- De sprøde baconstykker lægges over retten lige inden servering. Pynt retten af med persille.
Hvor længe skal koge sin mørbradgryde?
Mørbradgryde skal koge i ca. 30 min. svinemørbrad kræver ikke lang tilberedningstid, så det handler mest om at få reduceret sovsen og få mere smag frem i retten.
Hvilken type vin passer bedst til mørbradgryde?
Drik gerne en kraftig rødvin med lidt syre i, f.eks. Côte du Rhône eller en australsk shiraz. Det syrlige fra rødvinen komplimenterer smagen af det fede i retten godt.
Hvad serverer man sammen med mørbradgryde?
Man kan f.eks. servere mørbradgryde med ris eller med kartoffelmos. Begge dele er rigtig lækkert, så det er mest en smagssag.
Kan man lave mørbradgryde uden fløde?
Hvis man ikke kan tåle fløde og mælk, kan man bruge laktosefri produkter eller alternativt et plantebasseret produkt som f.eks. soya- eller havrefløde.
Kan man erstatte bacon med noget andet?
Det kan man sagtens, er gode erstatninger kan være skiver af pancetta eller serrano-skinke, som steges af på panden på samme måde som bacon.