Manitobabrød med fordej

Manitobabrød med fordej

14 t
45 min
1  brød
Profile picture for user Thomas Tranegaard Nielsen
Thomas Tranegaard Nielsen
Redaktion
Om opskriften
Beskrivelse

Jeg bager jævnligt brød, og jeg har efterhånden skrevet mange opskrifter. Der er virkelig mange gode kombinationer, men det her brød er nok mit mest roste. 

Jeg bagte det her til nytårsmenuen i år og det smagte fremragende, hvis jeg selv skal sige det.

80 % hydrering, lavet på en fordej, Manitoba og en smule groft majsmel

Sidst jeg bagte brødet, brugte jeg en Brovn Glass Dome. En fantastisk opfindelse, som virkelig hjælper brødet med at hæve flot i ovnen – det man kalder ’oven spring’. Mit brød blev virkelig godt, men det var lige stort nok, så har du sådan en, skal du evt. dele dejen og lave 2 brød. Og du kan også roligt give brødet 15 minutter under klokken og 15. minutter. Jeg har reduceret tiden i denne opskrift, så det passer bedre til at bage uden klokken. Jeg vil dog stadig anbefale, at du bruger et bagestål.

God fornøjelse

Manitobabrød med fordej

Manitobabrød med fordej

Ingredienser
Fordej
300 g Manitobamel
300 g Vand (10-15 grader)
5 g Gær
Dej
180 g Vand (15-20 grader)
  Fordej (ovenstående)
290 g Manitobamel
20 g Majsmel (groft)
18 g Salt
Vejledning

Lav fordejen ca. 12 timer i forvejen. Vil du ændre på tiden, skruer du enten op eller ned for vandets temperatur, men altid 10-37 grader celsius.

 

Fordej:

  1. Opløs gæren i vandet og bland melet i. Det skal bare lige være rørt sammen, det skal ikke æltes. 
  2. Dæk skålen med film og lad den stå på køkkenbordet 8-12 timer

 

Dej:

  1. Hæld vand i røreskålen og bland med fordejen.
  2. Tilsæt mel og bland det hele sammen.
  3. Dæk skålen og lad dejen autolysere i 60 minutter (autolyse = lad dejen passe sig selv).
  4. Tilsæt salt og kør dejen på lav hastighed ca. 15 minutter. 
  5. Sæt hastigheden op rør dejen til den slipper bunden og siderne af skålen.
  6. Dæk skålen og lad dejen hæve 2-3 timer, eller til den er hævet til knap dobbelt størrelse. 
  7. Hæld dejen ud på bordet, spænd den op (pre shape) og lad den hvile på bordet 15 minutter. 
  8. Form dejen (se på youtube) og læg den i en hævekurv drysset med rismel.
  9. Lad brødet hæve til lige under dobbelt størrelse – ca. 2 timer.
  10. Tænd ovnen 1 time før brug og sæt den til 250 grader celsius  – bruge gerne et bagestål.
  11. Vend brødet ud på et stykke bagepapir eller på en spade drysset med mel og snit brødet, som du har lyst – husk at vinkle barberbladet skarpt!
  12. Bag brødet 10 minutter ved 250 grader celsius med damp, derefter 10 min. uden damp, skru så ned på 220 grader celius og bag brødet yderligere 25 minutter.
  13. Tag brødet ud af ovnen og lad det køle på en rist i mindst 30 minutter. 
  14. Nyd det med et godt lad god smør og en kop kaffe.
Om forfatteren
Profile picture for user Thomas Tranegaard Nielsen
Thomas Tranegaard Nielsen
Redaktion
Bio
Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært på GastroFun Premium og en del af redaktionen her på siden, og så er han med i MasterChef 21.
Læs flere af vores opskrifter
Hviletid
30 min
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Tags

Sociale medier