Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Luksus wienerschnitzel med dreng

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

13. oktober 2019
Mit bud på den ypperste luksusudgave af en "Wienerschnitzel med dreng". Kødet er selvfølgelig krogmodnet og tilberedt sous vide.

Opskrift på luksus wienerschnitzel med dreng

Mit bud på den ypperste luksusudgave af en “Wienerschnitzel med dreng”.

En af de ting jeg husker klarest fra den fremragende kogebog af Gastromand, var deres overdådige bud på en wienerschnitzel af kalvemørbrad, der blev paneret i rasp. Retten har lagt i mit baghoved i lang tid og da jeg fik fat i en flot og krogmodnet kalvefilet fra Guldrummet, var jeg ikke i tvivl om at jeg ville prøve mit bud på en luksusriøs wienerschnitzel.

Min ret er dobbeltpaneret i panko (japansk rasp), som hjælper med at gøre retten endnu sprødere (lyt selv efter i videoen herunder :-)) og de klassiske brasede kartofler eller udskiftet med hvide kartofler, da jeg ønsker at kødet står i centrum.


Kødet er nærmest essensen af mig i et køkken: Krogmodnet og tilberedt sous vide.

Der er ingen tvivl om at der er rigeligt kød i denne opskrift til 2 personer, især nu hvor kødet er krogmodnet. Du vil sagtens kunne være 3-4 personer om denne ret, hvis du tilføjer lidt flere kartofler og lidt mere ærtemos end jeg har gjort.

Hvis du hellere vil gå lidt klassisk, så har jeg en opskrift på wienerschnitzel med brasede kartofler her og en ærtepure her.

Luksus wienerschnitzel


Antal: 2 personer

Luksus wienerschnitzel med dreng

Mit bud på den ypperste luksusudgave af en "Wienerschnitzel med dreng". Kødet er selvfølgelig krogmodnet og tilberedt sous vide.
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Hovedret
Køkken: Tysk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time 10 minutter

Ingredienser

"Wienerschnitzel"

  • 450 gram Kalvefilet udskåret af 70 dages krogmodnet kalv
  • Salt og Peber fra kværn
  • 4 spsk. Hvedemel til paneringen
  • 2 stk. Æg til paneringen
  • 4 deciliter Panko til paneringen - kan erstattes af rasp

Ærtemos

  • 150 gram Ærter fra frost
  • 3 deciliter Hønsebouillon kan erstattes af anden fond/bouillon eller terning med vand
  • Salt og Peber efter smag
  • Citronsaft efter smag

"Dreng"

  • 30 gram Smør
  • 2 spsk. Kapers
  • 3 stk. Ansjosfileter
  • 2 spsk. Citronsaft

Kartofler

  • 200 gram Kartofler
  • Salt
  • Vand

Servering

  • Peberrod revet. Efter smag

Sådan gør du

Sous vide kalvefilet

  • Afpuds fileten for det meste fedt/sener og krydr den med rigeligt salt og peber på begge sider.
  • Vakuumpak kødet og kom det i dit sous vide vandbad.
  • Tilbered det i 60 minutter ved 55,5 grader celsius.
  • Kødet er nu klar til næste skridt af opskriften, men hvis du (som jeg havde) har god tid, så kom posen ned i et isvandbad og kom den på køl. Så vil kødet kunne "tåle" længere tid i frituregryden, så din panering kan blive endnu mere sprød.

"Wienerschnitzel"

  • Tag kødet ud af vakuumposen og tør det godt og grundigt af - i et rent viskestykke eller køkkenrulle.
  • Del kødet i 4 stykker, der cirka er lige store.
  • Find 3 tallerkener/bøtter frem og kom hhv. hvedemel, piskede æg og panko i dem.
  • De skal nu paneres: Det gøres ved at vende kødet først i melet, så i de piskede og til sidst i pankoen. Nu kan du være lige så "fræk" som jeg var og tage dem op af pankoen og tilbage i æggene for til sidst at komme tilbage i pankoen - så har du en dobbeltpanering, som gør dem ekstra sprøde.
  • Kom kødet i en frituregryde eller gryde med smagsneutral olie på 185 grader. Tilbered det indtil det bliver sprødt og gyldent. Det tager cirka 3-5 minutter.
  • Tag kødet op af den varme olie og placer det på fedtsugende papir. Dup evt. olien fra på toppen og server straks. 
  • Det gode kød fortjener en god flagesalt på.

Ærtemos

  • Jeg bruger altid ærter fra frost til ærtemos eller ærtepure. Det er nemmere at arbejde og jeg kan lave det på den samme måde året rundt.
  • Bring din bouillon/fond i kog og kom ærterne deri.
  • Giv dem 4-5 minutter og hæld dem igennem en sigte med en skål under.
  • Blend dem i en blender/stavblender med cirka 0,5-1 dl af din bouillon.
  • Krydr med salt, peber og citronsaft.

Brunet smørsauce/dreng

  • Skær dit smør i små stykker og kom det i en lille kasserolle.
  • Smelt det på relativ lav varme.
  • Når det er smeltet skal der skrues op og røres i cirka én gang i minutter.
  • Giv det et par minutter og tag gryden af blusset.
  • Hak din kapers og ansjoser og tilsæt dem til det brunede smør.
  • Kom citronsaft i og det er nu klar.

Kartofler

  • Rens/vask dine kartofler og skær evt. de store i ensartede størrelser.
  • Bring dem i kog sammen med salt i en gryde.
  • Jeg koger typisk i 15 minutter og slukker for komfuret og sætter et låg på.
  • Herefter får de lov til at hvile i kogevandet i 5-10 minutter, afhængig af hvor meget tid jeg har.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og server.

Servering

  • Del kødet midt over og kom det på en tallerken.
  • Kom en stor klat ærtepure på tallerkenen og hæld din smørsauce/dreng henover dem. 
  • Riv peberrod henover det hele og server med kartofler og en skive citron.
  • Velbekomme.

Noter

Et godt tip når du arbejder med panering, hvor du både har tørre og våde ingredienser, er at dele dine hænder op, så du kun bruger den ene til at røre ved våde ting og den anden til at røre ved de tørre ting. På den måde kan du slippe for at skulle stå og vaske hænder hele tiden.