Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Luftige boller

Anette-Anette Søstrøm Asmussen
 

Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.

26. oktober 2018
Savner du en nem og lækker opskrift på luftige boller? Så kig med her. Med det danske vejr, kan det til tider være en udfordring at arbejde med gærdej. Vejret kan påvirke dit bagværk mere end nu nok regner med.

Opskrift på luftige boller

Savner du en nem og lækker opskrift på luftige boller? Så kig med her.

Med det danske vejr, kan det til tider være en udfordring at arbejde med gærdej.

Vejret kan påvirke dit bagværk mere end nu nok regner med.

Men med denne opskrift vil jeg love dig, at det lykkes dig at bage luftige boller – næsten hver gang.


Antal: 10 Stk

Luftige boller

Savner du en nem og lækker opskrift på luftige boller? Så kig med her. Med det danske vejr, kan det til tider være en udfordring at arbejde med gærdej. Vejret kan påvirke dit bagværk mere end nu nok regner med.
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen
Ret: Bagning
Køkken: Dansk
Forb. tid: 2 timer 50 minutter
Tilb. tid: 20 minutter

Ingredienser

  • 0.5 pakke Tørgær Eller 15g alm gær
  • 1 spsk. Sukker
  • 1 spsk. Groft salt
  • 4 spsk. Olie Solsikker, raps eller en anden smagsneutral
  • 5 deciliter Vand Vandet skal være lunkent (gerne 37grader)
  • 850 gram Hvedemel Hold lidt tilbage til æltning
  • 1 stk. Æg Til pensling

Sådan gør du

Dejen:

  • Kom gær, sukker, salt, olie og vand om i en røreskål og rør gæren ud ud i vandet. Bruger du som mig en Kenwood røremaskine, så giv den et minut ved hastighed 3. Hvis du bruger håndkraft, så rør til gær, salt og sukker er opløst - dette kan godt tage er par minutter.
  • Rør melet i lidt af gangen ved hastighed 3, så der ikke er mel i hele køkkenet. 
  • Når dejen begynder at samle sig skrues, skrues hastigheden op på 5, så glutenfibrene kommer til at arbejde. Bliv ved til dejen begynder at slippe siderne på skålen. 
  • Bruger du håndkraft, skal dejen æltes i cirka 20-30 minutter på bordet, til dejen er smidig og lækker at røre ved. Dejen skal være lidt klistret, uden at den sætter sig fast på dine finger.
  • Første hævning:
    Sæt dejen til at hæve i en skål overdækket med en badehætte* (næste gang du eller familien er på hotel, så nap dem på badeværelset) eller brug husholdningsfilm.
    Lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur.

Formning af bollerne:

  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 10 stykker, uden at slå luften ud af dejen.
  • Tril dejen til stramme boller og fordel bollerne på to bageplader med god afstand.
  • Lad bollerne efterhæve under et viskestykke i 30 minutter. Så tørrer overfladen en smule. 

Til Pensling:

  • Pisk et æg godt sammen og pensl hver bolle med lidt æg, så hele overfladen er dækket af et tyndt lag æg. Pensl dem først bollerne lige inden de skal i ovnen.
  • Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 210 grader varmluft i 10minutter.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.

Noter

*Fordelen med at bruge en badehætte når du bager gærdej, er at modsat husholdningsfilm eller viskestykke, giver badehætte mulighed for at dejen/gæren kan arbejde med den lune luft og dejen holdes fugtig på den helt rigtige måde.
Husholdningsfilmen er et godt alternativ til badehætten, den giver dog ikke helt de samme forhold for dejen, men er langt bedre end viskestykke.
Viskestykker, er rigtig god til anden hævning, når bollerne eller brødet er formet og vi nu ønsker at dejen godt må blive lidt tør i overfladen, kontra før hvor vi ønskede at holde på fugten i dejen
** Pensles bollerne for tidligt, er der risiko for at æggen kommer til at ligge sig som et lag æggekage oven på dine boller.
*** Bag kun en plade med boller ad gangen og placer bagepladen på nederste rille.