ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Lækre vafler

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 20. januar 2018
Lækre, sprøde hjemmelavede vafler, lavet på vaffeljern. Disse vafler passer perfekt til en eftermiddagsnack i børnefamilien eller til hygge med dine kære.

Der er næsten intet som den duft, der følger med hjemmelavede vafler. Duften er karakteristisk sød og dragende, og vafler er et obligatorisk element på brunchbordet. Derudover fungerer de som den perfekte eftermiddagssnack og dessert, som en del af kagebordet til eksempelvis fødselsdagen eller andre hyggelige sammenkomster. Ja, der er snart ikke den “søde” sammenhæng, hvor vafler ikke er mere end velkomne 🙂

Og vafler, ja, de kan jo simpelthen laves på et utal af måder! Der er de helt almindelige sprøde vafler, der er belgiske vafler, vafler med havregryn, med linsemelkakaovafler, madvafler, spinatvafler… Der er ligefrem “arme vaffelriddere”, for at det ikke skal være lyv.

Det er så hyggeligt, når man har sine faste vaner og ritualer, og både pandekage-søndag og vaffel-søndag er helt sikkert “en ting”, der bliver praktiseret af flere! 😉

 

Hvad er forskellen på vafler og pandekager?

Er de to ting én og samme ting, blot tilberedt på forskellige måder? Svaret er nej.

Traditionelt set er der mere fedtstof i vaffeldej end i pandekagedej. Vafler skal nemlig være sprøde udenpå, og det er her fedtstoffet hjælper sprødheden godt på vej. 

 

Klassiske vaffel-fejl

Der er nogle klassiske fejl, der ofte går igen og igen, når jeg ser folk lave vafler. Dem har jeg opridset her til skræk og advarsel for alle andre, he he.

 1. Folk glemmer tiden: Bevares, vafler skal være sprøde (udenpå!), men ikke forkullede!
 2. Der kommer for meget væske i dejen: Det du’r ikke, når væsken bliver tynd som glace.
 3. Der kommer for lidt væske i dejen: Dejen skal altså være så flydende, at den løber lidt, når skålen tippes.
 4. Vaffeljernet er for tørt: Det er så ærgerligt, når den færdige vaffel bare ikke vil slippe vaffeljernet, fordi man har været fedtforskrækket og undladt at komme lidt smør eller olie på vaffeljernet – der skal indimellem en smule fedtstof på det varme jern.

 

Vafler som mormor lavede dem

Sommetider er det skønt med de helt klassiske opskrifter, som vi er vokset op med, og det er lige præcis dét, jeg har en opskrift på i dag: Klassiske, søde og helt almindelige vafler, der er sprøde udenpå og bløde indeni – det falder i alles smag, og smager fantastisk dejligt!

Opskriften er supernem at gå til, så du skal ikke være bange for at tage børnene med i køkkenet.

Vaflerne kan serveres med nutella, frisk frugt, raberberkompotpuré eller skum lavet på bær, karamelsauce, chokoladesauce, dulce de leche, sirup, jordbærsorbet, forskellige slags is, flødeskum, creme fraiche – ja, det kan faktisk være helt svært at vælge. Stil gerne lidt forskelligt på bordet, så folk selv kan pynte deres vafler, som de nu ønsker. Det er da god service, og så ser det ret overdådigt ud!


Lækre vafler

Lækre, sprøde hjemmelavede vafler, lavet på vaffeljern. Disse vafler passer perfekt til en eftermiddagsnack i børnefamilien eller til hygge med dine kære.
3.25 fra 8 stemmer
Udskriv Pin
Ret: Dessert, Sødt
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Antal: 6 Personer
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

 • 300 gram Hvedemel
 • 3 tsk. Bagepulver
 • 0.5 tsk. Salt
 • 3 Æg
 • 5 deciliter Mælk Gerne sødmælk
 • 25 gram Smør
 • 2 tsk. Vaniljesukker Kan undlades

Sådan gør du

 • Start med at blande mel, salt, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål.
 • I en anden skål røres mælk, æg og smør sammen, hvorefter det røres i melblandingen.
 • Rør rundt indtil alle klumper er rørt ud og dejen er helt glat.
 • Lad vaffeljernet blive rigtig godt varmt inden brug.
 • Hæld vaffeldejen på panden.
 • Lad hver omgang vafler bage ved middelvarme i 3 - 4 minutter. Bagetiden afhænger af dit vaffeljern, men de er færdige, når de er gyldne og sprøde.
 • Servér de friske, lune vafler med syltetøj, sukker eller creme fraiche, hvis du er til et dejligt frisk og syrligt indspark.

Noter

Vaffeljern kan bl.a. købes her.
 
i samarbejde med PriceRunner

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.

Hvor kommer vafler fra?

Vafler kan spore deres oprindelse helt tilbage til det gamle Grækenland. Her lagde man vaffeldejen imellem to metalplader, og bagte dem over åben ild. Det var en tilberedningsform, der med tiden spredte sig til Europa, og det første egentlige vaffeljern, med det karakteristiske mønster, blev opfundet i Belgien i 1300-tallet. Selve navnet stammer fra det belgiske ord “wafel”, og de fleste steder er vaflen oftest firkantet. Den hjerteformet variant stammer fra Skandinavien.

Hvordan bliver vafler sprøde?

Én af de vigtigste årsager til at vaflerne bliver sprøde, er deres høje indhold af fedtstof. Det med til skabe den sprøde skorpe, man f.eks. også kender fra friturestegning. Derudover kan man gøre dem ekstra sprøde, ved at drysse sukker ud over dem lige efter man har taget dem ud af vaffeljernet.

Kan man lave vafler uden vaffeljern?

Det er muligt at lave vafler uden vaffeljern, men det bliver lidt mere omstændigt. Den bedste måde at lave dem – uden brug af vaffeljern – er ved hjælp af silikoneforme, der er tilpasset vaflens form og størrelse. Her putter man dejen i og bager i ovnen ved 220 grader, indtil de er gyldne og sprøde på overfladen.

Hvad spiser man til vafler?

Vafler er ofte en del af det søde køkken, hvilket også gør at de oftest serveres med søde ting. Den mest traditionelle er med sukker eller flormelis, men man kan også spise dem med syltetøj, is, kompotter eller marmelade. Hvis man ønsker en lidt sundere servering, smager de også godt sammen med frisk frugt og bær, og her kan man med fordel bruge bær, der er lidt syrlige, så det bryder med sødmen.

Hvad er forskellen på vafler og pandekager?

Den klareste forskel på vafler og pandekager er tilberedningsmetoden. Vafler kræver et vaffeljern for at blive rigtig gode, mens pandekager blot kræver en stegepande. Derudover er vaffeldejen tyndere i konsistens, hvorimod pandekagedejen er noget tykkere. Vafler indeholder generelt også mere fedt end pandekager, da det er nødvendigt for at få dem rigtig sprøde.

Kan man lave vafler med grønsager i?

Det kan man sagtens, og de bliver mindst lige så gode af det. En oplagt mulighed er spinatvafler, der er perfekte som et alternativ til aftensmaden eller til madpakken. Man kan også lave dem med rødbeder og gulerødder, men her er det vigtigt, at grøntsagerne er meget fint revet, og at væsken er presset godt ud af dem. Ellers risikerer man at de bliver vandede og slatne.