x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Koldhævede boller med mandler og dadler

THOMAS TRANEGAARD NIELSEN | 30. april 2020

Det smukke ved mad er jo, at man kan være så heldig at blive budt på noget, man ikke har smagt før, men som andre er stødt på et sted og så har lavet deres egen udgave af, og så kan man også lige selv prøve kræfter med grundidéen og lave det med sit eget udtryk. Sådan udvikler mad sig hele tiden, når vi deler det med hinanden – det er smukt synes jeg. 

For noget tid siden blev jeg budt på nogle boller til en brunch. De var super lækre; mandler, dadler og masser af kardemomme. Dem har jeg tweeket, så de passer med den måde, jeg smagssætter min mad, og den måde jeg bager brød på. Den får I her, og så kan I jo gøre det samme. Prøv dem bare med smør, lidt ligesom krydderkage. De er også gode som de er, så send evt. sådan en med i ungernes madpakke. Eller prøv at lave en sandwich med hummus, ramsløgpesto og avocado og giv den et skud sriracha og et drys gærflager eller parmesanost! 

Koldhævede boller med mandler og dadler

God fornøjelse


Koldhævede boller med mandler og dadler

No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Bage, Brød
Forb. tid: 16 timer 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Antal: 16 stk.
Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen

Ingredienser

  • 125 gram Mandler
  • 500 gram Vand 10-15 grader celsius
  • 1 spsk. Æblecidereddike
  • 3 gram Tørgær
  • 450 gram Manitobamel
  • 120 gram Fuldkornshvedemel
  • 50 gram Havregryn finvalsede
  • 20 gram Salt
  • 5 gram Kardemomme stødt
  • 3 gram Kanel ceylonkanel - stødt
  • 250 gram Dadler uden sten

Sådan gør du

  • 1.    Hæld mandlerne ud på en bageplade og bag dem i 10-13 minutter på næstøverste rille i ovnen ved 175 grader celsius.
    2.    Find din køkkenmaskine frem.
    3.    Hæld vand, eddike og gær i røreskålen og lad det stå et par minutter inden du rører gæren ud.
    4.    Tilsæt mel og havregryn, vend det sammen læg viskestykke eller film over og lad det autolysere 1-2 timer.
    5.    Tilsæt salt, kardemomme og kanel og ælt med dejkrogen på lav hastighed cirka 10 minutter. 
    6.    Tilsæt nu dadler og mandler og ælt ved høj hastighed til dejen slipper skålens bund og sider.
    7.    Læg dejen over i en skål og lad den stå på bordet 1-2 timer.
    8.    Stil dejen i køleskabet 12-24 timer.
    9.    Tag dejen ud og lad den stå lunt et par timer.
    10.    Drys mel på bordet og hæld dejen ud.
    11.    Løft alle fire sider af dejen ind over midten,  vend dejen om og drys med mel.
    12.    Lad dejen hæve tildækket 1-2 timer.
    13.    Tænd ovnen på 260 grader celsius.
    14.    Træk forsigtigt i dejen, så den bliver firkantet og nogenlunde lige høj over det hele.
    15.    Skær dejen i 16 stykke og kom 8 på hver bageplade.
    16.    Sæt en bageplade eller bradepande i bunden af ovnen og hæld ½ l kogende vand i.
    17.    Sæt bollerne i ovnen og bag dem 10 minutter på 240 grader celsius varmluft.
    18.    Skru ned på 210 grader celsius og bag 10 minutter mere.
    19.    Tag bollerne ud og lad dem køle på en rist.

Om forfatteren


Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært på GastroFun Premium og en del af redaktionen her på siden, og så er han med i MasterChef 21.