Julet sauerkraut med rødkål

Julet sauerkraut med rødkål

5 min
336 t
1  stort glas
Profile picture for user Christine
Christine
Om opskriften
Beskrivelse

Det er kombinationen af den dybe, krydrede smag, syrligheden og den grove struktur, som gør denne opskrift på sauerkraut med rødkål til noget særligt. Der er nemlig både smæk på smagen og bid i grøntsagerne, som har fermenteret i flere uger.

Er det svært at lave? Slet ikke, så arbejdet i køkkenet er hurtigt klaret. Det, der tager længst tid, er at vente på, at sauerkrauten bliver syrlig nok.

Julet sauerkraut med rødkål

Ingredienser
1500 g Rødkål
2 Hele kålblade
1 Rødløg
400 g Rødbede
1 spsk Salt
1 tsk Hele nelliker
1⁄2 tsk Peberkorn
5 Kardemommekapsel
3 Stjerneanis
1 Kanelstang
Vejledning

Vigtigt at vide før du går i gang

Renlighed er altid vigtigt i køkkenet, men når der skal laves sauerkraut, er det ekstra vigtigt! Derfor skal du være grundig med at rengøre det patentglas, krauten kommes i. Skold det med kogende vand, og husk også at give gummiringen en tur, så alt er sterilt. Tør glasset til sidst, så er du klar til at komme i gang.

 

Så skal der fermenteres kål

Begynd med at skære rødkål og rødløg i tynde skiver og riv derefter rødbederne groft. Brug eventuelt en foodprocesser, hvis det skal gå rigtig stærkt.
Læg grøntsagerne i en skål sammen med de andre ingredienser, og massér nu blandingen, så der frigives en masse væske. Et tip er at bruge engangshandsker for at undgå affarvning på hænderne.
Massagen kan tage op til 10 minutter, og det kan være nødvendigt at tilføje mere salt, hvis ikke der frigives nok væske.
Når grøntsagerne er møre, lægges kålen i det rene glas.
Hæld saften over, læg hele kålblade øverst og luk glasset.
Opbevar sauerkrauten ved stuetemperatur og uden for direkte sollys de næste 2-4 uger. Den første uge skal du åbne glasset en gang om dagen, så luft fra gæringen slippes fri.
Kålen er færdig, når den dufter syrligt, krydret og har bid. Kasser de hele kålblade inden servering – de kan ikke spises.
Sauerkraut kan holde sig frisk i flere uger, når det opbevares på køl.

 

I gang med gæringen

Det kan se, at sauerkrauten bobler over, når den gærer, men det må den gerne. Bare husk at sætte glasset i en tallerken, som kan samle den overskydende væske op.

Bliver duften fra kålglasset for krads undervejs, kan du pakke glasset i en pose. Det vil forhindre lugten i at fordele sig i hele køkkenet.

 

Serveringsforslag

Den klassiske måde at spise sauerkraut på er som tilbehør til flæsk, pølser eller eisbein/schweinhaxe. Det er især i Tyskland, du får serveret kålen på den måde, men faktisk findes der flere måder, du kan bruge din hjemmelavede kål på.

Den er nemlig et lækkert tilbehør i burger, madpandekager, wraps og salater, ligesom den også kan bruges som topping på en rugbrødsmad eller en hotdog.

Denne opskrift på julet sauerkraut med rødkål er særligt god til julebordet på grund af de varme krydderier. Den har en fin syrlighed, som spiller op mod den tunge julemad. Sæt den på frokostbordet sammen med frikadeller, leverpostej og medister eller prøv den som erstatning for den varme rødkål juleaften.

Julet sauerkraut med rødkål

Om forfatteren
Profile picture for user Christine
Christine
Bio
Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier