Jordskokkepuré med timian

Jordskokkepuré med timian

10 min
15 min
4  personer
Profile picture for user Christine
Christine
Min opskrift på jordskokkepuré har kant, for det klæder den lille knoldede rodfrugt, som har masser af smag og karakter at få lidt modspil. Derfor bruger jeg frisk timian i min puré.
Om opskriften
Beskrivelse

Min opskrift på jordskokkepuré har kant, for det klæder den lille knoldede rodfrugt, som har masser af smag og karakter at få lidt modspil. Derfor bruger jeg frisk timian i min puré. Det giver den mørke, let søde smag, jordskokkerne har, en fin kontrast.

Det er oplagt at bruge almindelig timian til cremen, men citrontimian tilføjer en frisk syrlighed, som er lækker til jordskokker. Det bryder med den fløjlsbløde smag, når små noter af citron springer frem i munden.

Ingredienser
250 g Jordskokker
1 dl Vand
2 fed Hvidløg
3 Timianstilke
1⁄2 dl Fløde (mælk)
15 g Smør
  Salt og peber
Vejledning

Rens og skræl jordskokkerne, og skær de største rodfrugter i mindre stykker.

Læg dem i en gryde med pillede, hakkede hvidløg, timian og vand.

Kog jordskokkerne møre i 8-10 minutter.

Tag timianstilkene op og kasser dem.

Purér jordskokkerne groft med en stavblender, tilsæt smørret og blend til det er fordel i mosen.

Tilfør nu fløde eller mælk i forsigtige mængder, mens du blender, til jordskokkepuréen har den rigtige konsistent.

Smag til med salt og peber.

Server!

Noter

Du kan lave puréen i god tid

Hvis du ikke vil serveres din jordskokkepuré med det samme, kan du lade den stå i gryden på komfuret ved svag varme, så den holder sig lun.

Bliver der – mod forventning naturligvis – rester tilbage, kan puréen holde sig på køl 2-3 dage. Du kan sagtens genvarme den uden, at det har indflydelse på smag eller konsistent. Derfor er det også oplagt at lave jordskokkepuré dagen før, hvis du vil servere tilbehøret for gæster.

 

Forslag til servering

Fra september til februar er jordskokker i sæson, og den lille rodfrugt passer perfekt til vintermaden. Ofte er smagene kraftigere, dybere og mere intense i vintertiden, og netop det balancerer en jordskokkepuré ganske fint.

Du kan servere puréen til oksemørbrad med bagte kartofler, frisk råkostsalat og indkogt rødvinssauce, ligesom den også er et lækker tilbehør til vildt.

Som forret er cremen et fint supplement til både kammuslinger og torsk, for jordskokkens sødme står godt til den magre fisk. Det samme gør sig gældende, når du sætter en jordskokkecreme på bordet sammen med portobellosvampe eller selleribøf, som et vegetarisk alternativ til kødet. 

Om forfatteren
Profile picture for user Christine
Christine
Bio
Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier