Irsk kaffe

Irsk kaffe

5 min
2 min
  Portioner
Profile picture for user Forlaget Turbine
Forlaget Turbine
Om opskriften
Beskrivelse

Vi giver dig historien bag og opskriften på en irsk kaffe her.

Vi har fået opskriften fra bogen: "Irsk Whiskey", hvor forfatteren Peter Kjær skriver følgende om den:

”Er det brasiliansk kaffe?”
”Nej, det er irsk kaffe!” 

Således lød ordvekslingen mellem en forkommen rejsegæst, der netop var ankommet til Foynes flyvebådehavn, og chefkok på stedet, Joseph Sheridan, som netop havde serveret verdens første udgave af irsk kaffe. 

Foynes var den vigtigste mellemstation på flyvebådenes rute mellem USA og Europa. Mange af passagererne var velhavende skuespillere eller amerikanske politikere. Vejrforholdene på Irlands vestkyst er ofte barske, og det var ikke ualmindeligt, at flyvebådene ikke kunne sejle videre, og passagererne således måtte overnatte. Man havde derfor etableret en god restaurant for at give de vigtige passagerer et godt indtryk af Irland. 

Som det var sket så mange gange før, måtte en båd en aften i 1942 opgive den videre tur, og restauranten havde fået besked på at sørge for mad og drikke til de forkomne passagerer. 

Joseph Sheridan besluttede at lave en varm drik bestående af fyldig sort kaffe med et skud god irsk whiskey, lidt brun farin og toppet med friskpisket, lind flødeskum. 

Den skønne livgivende drik blev nydt i andægtig stilhed, indtil en amerikansk passager brød tavsheden, og den famøse ordveksling omkring kaffens oprindelse fandt sted. 

Blandt passagererne var rejseskribenten Stanton Delaplane, som fik opskriften med sig hjem. Han gav den til Jack Koeppler, der var bartender på Buena Vista Hotel i San Francisco. Det lykkedes dog ikke i første omgang at genskabe drikken, så Jack Koeppler tog en tur til Irland for at lære at lave rigtig irsk kaffe. 

I 1952 blev Joseph Sheridan tilbudt arbejde på Buena Vista Cafe, og resten er, som man siger, historie. 

Vi vil her gerne give vores bud på, hvordan en god irsk kaffe skal tilberedes. 

Ingredienser
  Piskefløde
1 tsk Likør (Irish cream)
1 tsk Brun farin
  Stærk kaffe
4 cl Whiskey
  Kanel (en smule)
Vejledning

Begynd med at piske en lind flødeskum. 

Bland en teskefuld god Irish cream-likør i flødeskummen. 

Læg en stor teskefuld brun farin i bunden af glasset, og overhæld med god, stærk kaffe. 

Omrør, til sukkeret er opløst. 

Tilsæt 4 cl god irsk whiskey, og omrør forsigtigt igen. 

Læg herefter flødeskummen forsigtigt oven på kaffen. 

Drys en meget lille smule kanel oven på flødeskummen. 

Drik den varme kaffe gennem den kolde flødeskum (sugerør og teske er altså fuldstændig bandlyst). 

Om forfatteren
Profile picture for user Forlaget Turbine
Forlaget Turbine
Bio
Forlaget Turbine udgiver mange spændende kogebøger. Nogle af opskrifterne fra bøgerne deler vi her.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier