Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

46 t, 40 min
1 t, 15 min
2  brød
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.
Om opskriften
Beskrivelse

Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker.

Brødet er lavet med hjemmelavet surdej og masser af kerner.

Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

Ingredienser
Dag 1
300 g Surdej
9 dl Vand (Lunkent)
1 spsk Salt (Groft)
200 g Hvedemel
375 g Rugmel (Groft)
375 g Rugkerner (Knækkede)
Dag 2
1 ds Hvidtøl
1 spsk Honning
400 g Rugkerner (Knækkede)
200 g Hørfrø
100 g Solsikkekerner
100 g Sesamfrø
Vejledning

1. dag:

Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.

Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.

Dæk det til med et viskestykke ved stuetemperatur til dagen efter.

 

2. dag:

Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.

Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.

Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.

Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.

Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.