Gule ærter

Gule ærter

24 t, 8 min
1 t
10  personer
Profile picture for user Redaktion
Redaktion
Redaktion
Den dejlige danske klassiker: Gule ærter. Retten er både elsket og hadet af mange, men faktum er at det er en klassiker som vi alle har et forhold til.
Om opskriften
Beskrivelse

Den dejlige danske klassiker: Gule ærter

Retten er både elsket og hadet af mange, men faktum er at det er en klassiker som vi alle har et forhold til.

Det er det man kalder søbemad, så den er yderst velegnet til at dyppe brød i.

Her serveres de gule ærter med rugbrød, medister og sprængt flæsk.

Vi har opskriften fra bogen: "Vintermad", skrevet af Katrine Klinken.

Ingredienser
SPRÆNGT FLÆSK
750 g Svineflæsk (et helt stykke uden ben)
200 g Suppeurter (fx løg, selleri og gulerod)
Saltlage
150 g Havsalt
30 g Rørsukker
1⁄2 l Vand
1⁄2 tsk Enebær (hele)
2 Laurbærblad
1⁄2 tsk Hele nelliker
GULE ÆRTER
750 g Ærter (flækkede og gule)
  Laurbærblad (3-4 stk.)
2 l Vand (cirka)
350 g Perleløg (eller løg)
750 g Gulerødder
  Porre (5-6 stk.)
500 g Kartofler (faste)
  Frisk timian (1 lille bundt)
  Salt og peber (friskkværnet)
MEDISTERPØLSE
  Medisterpølse (1-1,5 kg)
TILBEHØR
  Sennep
  Rugbrød
Vejledning

SPRÆNGT FLÆSK:

Læg flæsk til saltning i kold saltlage i 1-2 døgn.

Kog derefter flæsket mørt i friskt vand, evt. med suppeurter.

 

GULE ÆRTER:

Kog ærterne i vand med laurbærblade i ca. 45 minutter, til de er møre.

Spæd evt. op med vand, hvis ærterne er ved at brænde på.

Tag laurbærbladene op.

Blend ærterne til puré.

Pil løg, skræl gulerødder og skær i små tern, rens porrer og skær i ringe og skyl timian. 

Tilsæt perleløg eller hakkede løg, gulerodstern, porreringe og timianblade til de gule ærter og bring i kog.

Spæd op med kogevandet fra det sprængte flæsk til passende konsistens.

Skræl kartofler og skær i små tern.

Kog kartoffelternene i usaltet vand i en anden gryde.

Kog i ca. 15 minutter, til de er næsten møre.

Hæld vandet fra og kom kartoflerne i de gule ærter.

Smag de gule ærter til med salt og peber.

 

MEDISTERPØLSE:

Kog medisteren ved svag varme, til den er gennemvarm, ca. 15 minutter.

Prik den evt. efter 5 minutter med en kødnål eller gaffel for at undgå, at skindet sprækker.

Skær den varme medister i stykker, skær flæsket i skiver og giv kødet med sennep og rugbrød som tilbehør til de rygende varme gule ærter.

Kilde

Vi har opskriften fra bogen: "Vintermad", udgivet af Politikens Forlag.

Om forfatteren
Profile picture for user Redaktion
Redaktion
Redaktion
Bio
Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for.
Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier