Grydebrød med fuldkorn

Grydebrød med fuldkorn

20 min
45 min
1 
Profile picture for user Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Redaktion
Grydebrødet er et saftigt og knasende brød, som egner sig fantastisk til morgenbordet i weekenderne │ Læs mere her ➤
Om opskriften
Beskrivelse

Grydebrødet er et saftigt og knasende brød, der for alvor blev verdensberømt, da den amerikanske bager Jim Lahey præsenterede brødet som det ”æltefrie brød”. I et videoindslag fra 2006 med New York Times, forklarede den excentriske bager, at opskriften var så let, at selv en fireårig kunne lave brødet.

Et grydebrød er såmænd lige så simpelt som det lyder: Et brød bagt i en gryde. Den tildækkede grydes fugtbevarende egenskaber laver et bagemiljø, der minder om det, der er i bagerens professionelle dampovn. Resultatet af et grydebrød er derfor også en sprød skorpe og en saftig krumme, som minder om det rustikke bagerbrød.

Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt, at en bager fra den amerikanske Østkyst i 2006 med et enkelt slag i bolledejen har opfundet et brød, der kan byde bagerens bagværk op til dans og samtidig være så let at lave, at selv de mindste i familien kan være med. Her ca. 14 år efter grydebrødets gennembrud, må jeg bare konstatere, at grydebrødet er genialt, sprødt og nemt.

Grydebrødet er siden sit danske gennembrud i slut-00’erne blevet lavet i mange forskellige støbejernsgryder med mange forskellige meltyper. Jeg vil i denne version af det enkle bagværk bage grydebrødet på 75% fuldkorn, så jeg får kim- og skaldelenes smags- og fugtgivende kvaliteter med. Det trækker selvfølgelig heller ikke ned, at fuldkorn indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler.

Grydebrødet gør sig specielt godt på morgenbordet i weekenden, hvor den efter en lang nat i køleskabet og lidt ”morgenhævning” er super let at bage og spise sammen med en skive ost og lidt juice.

Du kan bage brødet i diverse støbejernsgryder, men husk at afmontere grydeknoppen, hvis den ikke er lavet af metal!

Ingredienser
250 g Fuldkornshvedemel
250 g Hvedemel
250 g Rugmel
6 dl Vand
9 g Salt
5 g Gær
Vejledning
  1. Rør gæren ud i vandet og tilsæt efterfølgende de resterende ingredienser (hold 50 gram fuldkornshvedemel tilbage).
  2. Rør dejen indtil alle ingredienserne samler sig og dæk skålen med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde og lad den hæve 16-18 timer.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord efter endt hævetid og fold den om sig selv et par gange.
  4. Kom den op i skålen igen og lad den hæve yderligere 2 timer et lunt sted.
  5. Tænd ovnen på 250°C og stil en tykbundet gryde med låg (ca. 26cm i diameter) derind.
  6. Når ovnen er varm og dejen hævet færdigt, vendes dejen forsigtigt ned i gryden, låget kommes på og stilles ind i ovnen igen.
  7. Bag først 30 minutter med låget på og efterfølgende 15 minutter med låget af.
  8. Lad brødet køle af mindst 1 time efter bagningen.
Kilde

Jeg har fundet opskriften på grydebrød med fuldkorn hos Fuldkornspartnerskabet. 

Jeg tydeliggør derfor lige, at der er tale om et sponsereret indlæg  

Om forfatteren
Profile picture for user Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Redaktion
Bio
Annoncørbetalt. Skriv til os på per@gastrofun.dk hvis du er interesseret i at annoncere selv.
Læs flere af vores opskrifter
Hviletid
20 min
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier