Opskrift på grillet dorade
Dorade
“Dorade?”, tænker du måske.
Spørger du en franskmand, græker, italiener eller anden sydeuropæer, vil de svare, at dorader er en stor delikatesse og altid har været det.
Men hvad er en dorade?
Doraden er også kendt som havrude eller guldbrase herhjemme, og den er en yderst delikat og velsmagende fisk. Navnet, guldbrase, refererer desuden til de gyldne pletter, den har på kinderne, og den gyldne linie, der løber over dens store, ovalformede øjne.
Det er desuden en god tommelfingerregel, at des mere fremtræden den gyldne linje er, des friskere er fisken. Det er lidt svært at se på dette billede, men derudover er det en generel regel, at øjnene skal være skinnende blanke, og så skal fisken ikke lugte af “fisk”.
Doradens kød er hvidt og magert og har en lækker smag og saftig konsistens – personligt synes jeg, kødet minder om ørred. Derudover er doraden fyldt med vitaminer som B12 og B9 samt magnesium, jern og calcium.
Doraden er faktisk én af de mest værdifulde fisk i Middelhavet, og den er allerbedst mellem juli og oktober – så det er nu, du skal slå til!
Doraden hos den lokale fiskemand
Jeg har tit og ofte bemærket doraden hos min fiskemand på det lokale marked, hvor den altid ligger hel på is.
Den har muligvis fanget mit øje, fordi den er en forholdsvis lille fisk (cirka 20-25 centimeter inklusive hoved) og dermed virker ret overskuelig at give sig i kast med.
– men hvor mange fisk skal man så lige have? Vi blev to voksne og ét barn til aften, og tre fisk virkede umiddelbart af meget. Det afhænger naturligvis af den enkeltes appetit, men fiskemanden kunne fortælle mig, at er man sulten, kan man spise en hel selv, og ellers kan man godt være to personer om én fisk.
Han mente, at to fisk ville være fint til os to voksne og vores 3-årige. Og det var i hvert fald rigeligt. Jeg serverede fisken med et halvt blomkål og lidt brød, og vi levnede en halv fisk.
Fiskemanden både afskællede fisken, skar den op samt fjernede indmaden, så det kunne næppe være nemmere. Han spurgte mig desuden, om doraden skulle steges eller dampes, og da jeg svarede, at den skulle grilles, vejledte han mig i, hvordan det i så fald skulle gribes an. Læs med herunder.
Grillet dorade
Ingredienser
- Groft salt til gourmetsaltning
- 2 stk. Dorade guldbras
- Flagesalt til smag
- Peber fra kværn - til smag
- 0.5 Citron
- 8 Frisk timian hele kviste
Sådan gør du
- Start med at gourmetsalte fisken i 20 minutter. Det gøres ved at drysse groft salt henover på begge sider.
- Skyl herefter fisken af for salt under den kolde vandhane eller børst saltet af.
- Tag herefter fiskene af grillen og lad dem hvile i 2 minutter.