Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Grillet dorade

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

6. august 2019
Saftige fyldte dorader på grill. Mad på kun 20 minutter! Supernem og superlækker aftensmad.

Opskrift på grillet dorade

Dorade

“Dorade?”, tænker du måske.

Spørger du en franskmand, græker, italiener eller anden sydeuropæer, vil de svare, at dorader er en stor delikatesse og altid har været det.

Men hvad er en dorade?

Doraden er også kendt som havrude eller guldbrase herhjemme, og den er en yderst delikat og velsmagende fisk. Navnet, guldbrase, refererer desuden til de gyldne pletter, den har på kinderne, og den gyldne linie, der løber over dens store, ovalformede øjne.

Grillet dorade

Det er desuden en god tommelfingerregel, at des mere fremtræden den gyldne linje er, des friskere er fisken. Det er lidt svært at se på dette billede, men derudover er det en generel regel, at øjnene skal være skinnende blanke, og så skal fisken ikke lugte af “fisk”.

Doradens kød er hvidt og magert og har en lækker smag og saftig konsistens – personligt synes jeg, kødet minder om ørred. Derudover er doraden fyldt med vitaminer som B12 og B9 samt magnesium, jern og calcium.

Doraden er faktisk én af de mest værdifulde fisk i Middelhavet, og den er allerbedst mellem juli og oktober – så det er nu, du skal slå til!

Doraden hos den lokale fiskemand

Jeg har tit og ofte bemærket doraden hos min fiskemand på det lokale marked, hvor den altid ligger hel på is.

Den har muligvis fanget mit øje, fordi den er en forholdsvis lille fisk (cirka 20-25 centimeter inklusive hoved) og dermed virker ret overskuelig at give sig i kast med.

– men hvor mange fisk skal man så lige have? Vi blev to voksne og ét barn til aften, og tre fisk virkede umiddelbart af meget. Det afhænger naturligvis af den enkeltes appetit, men fiskemanden kunne fortælle mig, at er man sulten, kan man spise en hel selv, og ellers kan man godt være to personer om én fisk.

Han mente, at to fisk ville være fint til os to voksne og vores 3-årige. Og det var i hvert fald rigeligt. Jeg serverede fisken med et halvt blomkål og lidt brød, og vi levnede en halv fisk.

Fiskemanden både afskællede fisken, skar den op samt fjernede indmaden, så det kunne næppe være nemmere. Han spurgte mig desuden, om doraden skulle steges eller dampes, og da jeg svarede, at den skulle grilles, vejledte han mig i, hvordan det i så fald skulle gribes an. Læs med herunder.


Antal: 3 personer

Grillet dorade

Saftige fyldte dorader på grill. Mad på kun 20 minutter! Supernem og superlækker aftensmad.
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 16 minutter

Ingredienser

  • Groft salt til gourmetsaltning
  • 2 stk. Dorade guldbras
  • Flagesalt til smag
  • Peber fra kværn - til smag
  • 0.5 Citron
  • 8 Frisk timian hele kviste

Sådan gør du

  • Start med at gourmetsalte fisken i 20 minutter. Det gøres ved at drysse groft salt henover på begge sider.
  • Skyl herefter fisken af for salt under den kolde vandhane eller børst saltet af.
  • Tør fisken godt af og og krydr med salt og peber på hver side.
  • Rids skindet med en kniv.
  • Skær den halve citron ud i tynde skiver.
  • Læg citronskiverne og de hele timiankviste ind i hver fisk.
  • Tænd gasgrillen på fuld drøn.
  • Læg de fyldte dorader midt på den brandvarme grill og sluk for den inderste ring.
  • Grill doraderne i 8 minutter på hver side.
  • Tag herefter fiskene af grillen og lad dem hvile i 2 minutter.
  • Træk herefter forsigtigt skindet af. Nu er det nemt at tage kødet ud
  • Krydr det med en god salt (gerne flagesalt) og servér straks de lækre grillede dorader.