Grillet blæksprutte

Grillet blæksprutte

1 min
4 min
2  Portioner
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Fantastisk mør og velsmagende ottearmet blæksprutte på grill. Færdig på mindre end 5 minutter på grillen efter 1 time i gryden. Den perfekt forret eller appetizer!
Om opskriften
Beskrivelse

Blæksprutten skal ind i de danske køkkener!

Blæksprutte er ikke det, vi danskere står forrest i køen for at få med hjem på køkkenbordet. Desværre! Blæksprutte er nemlig en afsindigt lækker spise, der ikke blot er let at tilberede, men også næringsrig og bæredygtig.

Denne grillede blæksprutte var simpelthen så lækker og velsmagende, og konsistensen mindede lidt om rejer eller hummer - ikke det mindste blævret eller "gummiagtig"!

Grillet blæksprutte

I Danmark har vi mere end tyve forskellige arter af blæksprutter, og periodevis kan findes yderligere tyve arter. De danske fiskere anser dog blæksprutten som bifangst, der blot skal eksporteres til landene i middelhavsområdet - derfor er det heller ikke en råvare, du typisk finder hos fiskemanden.

 

Delikatesse eller søuhyre?

Blæksprutten er jo en noget sagnomspunden og mystificeret størrelse, der ofte tager form som et frygtindgydende og kæmpe søuhyre, hvis eneste formål i livet er at overfalde og sænke skibe.

Alligevel er blæksprutte en helt almindelig del af flere madkulturer: Både i middelhavsområdet og i flere asiatiske køkkener, er blæksprutten en gængs delikatesse.

- og nu er det på tide at slå et slag for blæksprutten.

Okay, indrømmet: Blæksprutte var ikke lige det, der stod på min indkøbsseddel. Hverken den dag eller nogen anden dag forinden. Jeg har imidlertid et supergodt forhold til min lokale fiskemand, og det er faktisk lige før, jeg vil påstå, at jeg stoler blindt på ham.

Det er jo det fantastiske ved fagfolk: De ved virkelig, hvad de snakker om! Så da han sagde "Per, jeg har noget, du bare skal prøve", var jeg allerede ved at finde dankortet frem.

Ottearmet blæksprutte. Nå!

Den var faktisk allerede både ordnet og kogt på forhånd. Jeg ved, at ottearmet blæksprutte skal mørnes godt for at blive god, og tager du en tur til Middelhavet, vil du faktisk have muligheden for at opleve de lokale stå og banke blækstrutterne møre mod klipperne - jo, den er skam god nok!

Om kogningen har nogen forbindelse til mørningsprocessen, ved jeg ikke, men det lettede alt andet lige noget af tilberedningen - de skulle nemlig bare lige hurtigt grilles!

 

Kogning af blæksprutte

Hvis du kommer hjem med rå blækspruttearme, er der dog ingen grund til panik. Herunder vejleder jeg dig også i at tilberede den helt rå blæksprutte.

Ingredienser
  Blæksprutte (2 arme)
  Olie (smagsneutral - til pensling)
  Flagesalt (til smag)
  Peber (fra kværn - til smag)
Vejledning

Kogning af blæksprutte

Er blækspruttearmene ikke kogt på forhånd? Så læs med her - og ellers springer du blot videre til næste punkt: Grillningen.

 1. Bring en gryde med vand i kog.
 2. Dyp blækspruttearmene i det kogende vand 3 gange. Det får armene til at krølle flot.
 3. Ved fjerde dyb lader du blækspruttearmene blive nede i vandet.
 4. Lad dem koge i 60-90 minutter indtil de er møre. Du kan tjekke mørheden ved at stikke i armene med spidsen af en kniv.
 5. Løft de møre blækspruttearme op af vandet. Du bestemmer selv, om du vil skrabe det mørkerøde skind i blækspruttearmene, eller om du vil lade det sidde. Jeg lod det sidde, da det får en skøn smag på grillen.

 

Grillet blæksprutte på grill

Er blækspruttearmene kogt på forhånd, går du direkte i gang med at klargøre dem til grillen.

 1. Pensl blækspruttearmene med olie.
 2. Kom salt og peber på.
 3. Smid blæksprutterne på den brandvarme grill. Du kan naturligvis også komme dem på en grillpande. I så fald tænder du komfuret på fuldt blus.
 4. Grill blæksprutterne i to minutter på hver side. Har du ladet skindet sidde på blækspruttearmene, vil skindet blive lækkert branket på grillen.
 5. Tag de færdige blæksprutter af varmen.
 6. Servér straks. Velbekomme!
Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier