Gravad laks med rævesauce

Gravad laks med rævesauce

20 min
48 t, 16 min
12  personer
Profile picture for user Gæsteindlæg
Gæsteindlæg
Redaktion
Mette Blomsterbers bud på lækker opskrift på Gravad laks med rævesauce. Gravad laks er et sikkert hit til frokostbordet, uanset om det er en påskefrokost eller julefrokost.
Om opskriften
Beskrivelse

Det er lidt forskelligt fra familie til familie, hvilke retter der absolut skal serveres til julefrokosten. Rigtig mange af os er heldigvis enige om at starte med fisken (det kan straks være sværere at blive enige om, hvordan toiletrullen skal hænge...), og både sild og laks plejer at være de helt obligatoriske fisk på menuen.

Silden skal gerne være marineret eller stegt, og laksen er som regel gravad. Laksen er dejligt fed og rund i smagen, og derfor er det vigtigt med lidt syre og skarphed for at balancere smagen helt perfekt.

Det her er Mette Blomsterbers bud på gravad laks med rævesauce, der er et sikkert hit til frokostbordet, uanset om det er en påskefrokost eller julefrokost.

Opskriften er super nem, da fisken tilbereder sig selv i salt/sukkerlagen i 2 døgn i køleskabet.

Retten her til cirka 10-12 personer, afhængig af om det serveres som en forret eller til en frokost.

Vi har opskriften fra bogen: "Blomsterbergs jul".

Ingredienser
Gravad laks
1500 g Laks (Fersk, lille lakseside)
10 g Fennikelfrø
10 g Dild (Tørret)
10 g Enebær (Stødt)
10 g Allehånde (Stødt)
65 g Flagesalt
100 g Muscovadosukker
Rævesauce
1⁄2 Vaniljestang (Polynesisk)
75 g Brun farin
10 g Fennikelfrø
50 g Dild (Friskhakket)
75 g Sød sennep (Fransk)
1⁄4 dl Æbleeddike
2 dl Rapsolie (God kvalitet)
1⁄2 Citron (Saften)
  Salt og peber (Friskkværnet)
Vejledning

Gravad laks:

To-tre dage før servering lægger du laksen med skindsiden nedad og fjerner ben og løse skæl.

Men bevar endelig skindet på den anden side.

Kom laksen i et stort fad med skindsiden nedad.

Knus fennikelfrøene i en morter og bland dem og de øvrige ingredienser godt sammen i en skål.

Fordel blandingen jævnt ud over laksen.

Dæk til med husholdningsfilm og stil laksen i køleskab i to-tre døgn.

Skær den færdige laks i tynde skiver med en laksekniv lige inden servering.

 

Rævesauce:

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv.

Mas kornene sammen med en anelse af farinen, så kornene skilles ad.

Knus fennikelfrøene i en morter og hak dilden.

Bland det hjemmelavede vaniljesukker, farin, de to slags sennep, knuste fennikelfrø, friskhakket dild og æbleeddiken i en skål.

Rør godt, til farinen er næsten smeltet.

Pisk nu olien i ganske lidt ad gangen, til saucen bliver blank og ensartet.

Smag til med citronsaft, salt og peber, og rævesaucen er klar til at servere til laksen.

Kilde

Vi har opskriften fra bogen: "Blomsterbergs jul", udgivet af Politikens Forlag.

Om forfatteren
Profile picture for user Gæsteindlæg
Gæsteindlæg
Redaktion
Bio
Indlægget er ikke skrevet af redaktionen selv, men forfatteren bag har skrevet indlægget efter aftale med os. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du er interesseret i at skrive til os.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier