Gnocchi, parma og salvie

Gnocchi, parma og salvie
Sidst ændret:
Mandag den 7. december, 2020 - 21:02
Beskrivelse

En dejlig opskrift på de lækre gnocchi (italiensk pasta lavet med kartofler), serveret med parmaskinke og sprødt salvie.

Vi har opskriften fra bogen: "Mad, der får folk til at tale sammen - Camillos Køkken" og forfatteren Jørgen Smidstrup siger følgende om den:

"Livet har ikke været det samme, efter at denne ret åbenbarede sig i Camillos Køkken en lørdag eftermiddag – en helt aldeles vidunderlig og enkelt ret. Her får de lidt bastante gnocchi modspil fra sprød skinke og markant salvie. Lige så snart du har erfaret, hvordan man egentlig udtaler det der gnocchi, så får du lyst til at lave denne ret mindst en gang om ugen. Det er ikke svært at lave dine egne gnocchi, og når du mestrer at give dem den rette ’rille’, så bliver du meget stolt af dig selv. Hvis du har for travlt, må du på jagt på gode madmarkeder eller valassorterede supermarkeder for at finde frisklavet gnocchi". 

Sværhedsgrad
Udbytte
4 Portioner
Forberedelsestid
45 minutter
Tilberedelsestid
10 minutter
Tid i alt
55 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Gnocchi)
500 g Kartoffel
100 g Hvedemel
1 Æg
1 spsk Olivenolie (Ekstra jomfru-)
2 spsk Parmesan (Friskrevet)
2 tsk Flagesalt
  Opskriftsgruppe (Tilbehør)
12 skv Parmaskinke (Cirka 200 gram)
1⁄2 bdt Salvieblade
75 g Smør
2 spsk Groft salt
1 spsk Olivenolie (Ekstra jomfru-)
  Peber (Fra kværn)
Vejledning

Vask kartoflerne og kog dem møre med skrællen på. Hæld vandet fra og damp kartoflerne godt tørre. Pil kartoflerne og mos dem godt og grundigt igennem med en gaffel (hvis du har en kartoffelpresser, er det her den kommer til sin fulde ret) i en skål. Pisk ægget og tilsæt det sammen med hvedemel, olie, parmesan og salt, og ælt det godt igennem med fingrene til en smidig dej.

Drys lidt hvedemel på køkkenbordet og rul dejen til fingertykke pølser. Skær i cirka 1 ½ cm brede skriver, italienerne giver dem nu et lille tryk med en gaffel, så der kommer riller i gnocchierne. Lad dem hvile i et kvarters tid på et rent og tørt viskestykke, så er de klar til kogning. 

Varm ovnen op til 180 grader varmluft, bred parmaskinken ud på bagepapir på en bageplade, steg skiverne i ovnen, til de er sprøde. Det tager cirka 8-10 minutter. 

Sæt en gryde over med vand. Når vandet koger, smider du godt med salt i vandet. Kog gnocchinerne, indtil de stiger op til overfladen, det tager 4-5 minutter. Fisk dem forsigtigt op med en hulske, læg dem i et dørslag – og lad dem dryppe godt af. 

Mens gnocchien koger, piller du de hele salvieblade af stænglerne, smelter smørret på en pande og steger bladene forsigtigt i 3-4 minutter. Smørret må gerne blive gyldent. Vend forsigtigt de kogte gnocchier rundt på panden, og varm dem kort igennem. Anret i 4 dybe tallerkner, husk at få smørret med, læg de sprøde skinkeskiver over. Riv lidt parmesan og friskkværnet peber over – server straks. 

Noter

Den rillede overflade på gnocchierne hjælper til med at ’optage’ saucen. Og det er jo i alles interesse… du kan også spise dine gnocchi med en lækker gorgonzola-sauce, en masse friske krydderurter og smør eller med en tomatpesto. Og kommer du til en italiensk restaurant, og de har en gnocchiret på kortet, du bare må have – så prøv at udtale det i denne retning; ’njokki’. 

Kilde

Vi har opskriften fra forlaget Stranberg Publishing

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier