Gammeldags pariserbøf

Gammeldags pariserbøf

2 min
15 min
1  person
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
✅Pariserbøf er virkelig retro, og der er god grund til, at det stadig holder 100%. ✅Det er nemlig den perfekte kombination af sødme, syre, salt, umami, fedme, bitterhed og sprødt og blødt.
Om opskriften
Beskrivelse

Pariserbøf er virkelig retro, og der er god grund til, at det stadig holder 100%.

Det er nemlig den perfekte kombination af sødme, syre, salt, umami, fedme, bitterhed og sprødt og blødt.

Gammeldags pariserbøf

Du kan enten lave den med franskbrød eller hjemmelavet toastbrød - jeg brugte sidstnævnte.

Og så behøver jeg vel ikke sige, at jeg naturligvis bruger hjemmesyltede rødbeder. Det slår nemlig købeversionen med flere længder.

Dette er mit bud på en lækker frokostret i form af den helt klassiske pariserbøf lavet på den gode gamle måde: Det vil sige på kridhvidt brød og pandestegt i RIGELIGT smør!

 

De 5 grundsmage

Det perfekte måltid indeholder alle grundsmagene: Sødme, syre, salt, umami og bittert. Det ved de fleste! Men vidste du, at hjernen bruger de forskellige grundsmage til at analysere, hvad maden indeholder og derfor gør ved vores kroppe?

Sødme signalerer, at maden indeholder sukker, og at der derfor er energi på vej - og energi, det er noget, kroppen er vild med.

Salt signalerer, at der er natrium til stede, hvilket er vigtigt for kroppens funktioner.

Umami signalerer, at der er protein til stede, hvilket er essentielt for opbygningen af kroppen.

Og både surt og bittert opfatter kroppen som et tegn på noget, der enten er giftigt, umodent eller direkte fordærvet. Og hvorfor kan vi så lide surt og bittert? Jo ser du, begge dele kræver jo også ofte tilvænning - ligesom den bitre kaffe.

 

Gammeldags pariserbøf opskrift

Gammeldags pariserbøf

Ingredienser
Pariserbøf
150 g Hakket Oksekød (af en god kvalitet og gerne med en fedtprocent på 8-12 %)
  Salt og peber
1 skv Brød (toast-/sandwich-/franskbrød)
50 g Smør
Topping
1 Løg (lille)
1 Æggeblomme
  Syltede rødbeder
  Kapers
  Peberrod (friskrevet)
Vejledning

Pariserbøf

  1. Start med at tage kødet ud af køleskabet i god tid. Det sikrer at kødet ikke får et "chok", når det rammer den brandvarme pande og dermed afgiver en masse væske. Det får kødet til at koge fremfor at stege - og det gør det meget svært at få en lækker stegeskorpe på vores bøffer.
  2. Form kødet til en bøf.
  3. Krydr bøffen med salt og peber.
  4. Placér bøffen ovenpå toastskiven og tryk den flad ovenpå brødet. Du kan også trykke kødet ned omkring siderne af toasten - det er faktisk den "rigtige" måde at gøre det på.
  5. Smelt smørret ved middelvarme.
  6. Skru herefter op på middelhøj varme og kom brød/bøf på panden med kødsiden ned.
  7. Stegt det først i 5 - 6 minutter på kødsiden og herefter i 1 - 2 minutter på brødsiden.

 

Topping

  1. Skær løg og rødbeder ud i fine tern og kom dem ovenpå bøffen sammen med en æggeblomme.
  2. Slut af med et drys kaspers og peberrod.

Gammeldags pariserbøf

Velbekomme.

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier