Opskrift på fløderand
Hjemmelavet og cremet fløderand med jordbærsovs. Den elskede danske klassiker.
Jeg har fået denne fløderand gennem hele mit liv, og derfor har den en helt særlig plads i mit hjerte.
Fløderand forbinder de fleste af os med den formstøbte 80’er-dessert. I min familie har vi dog aldrig støbt den, men blot serveret den i en kæmpe skål og med jordbærsovs ovenpå.
Skal fløderanden have et ekstra pift, kan den sagtens tage lidt sherry, og det valgte jeg at tilsætte denne gang. Det bliver den bestemt ikke dårligere af, tværtimod: Det er et godt, skarpt modspil til fløderandens sødme og fedme.
Jeg lavede denne fløderand med hakkede mandler, men de kan snildt udelades, hvis du ønsker det.
Her lavede jeg en stor portion til 12 personer, da der var lagt op til det helt store gilde herhjemme. Fløderanden kan med fordel laves adskillige timer inden servering. I så fald kan du til denne opskrift nøjes med 14 blade husblas fremfor 16.
Fløderand
Ingredienser
Fløderand
- Husblas 16 blade
- 1 liter Sødmælk
- 2 Vaniljestang
- 12 spsk. Sukker
- 100 gram Mandler
- 2 spsk. Sherry Kan også erstattes af rom eller Southern Comfort
Jordbærsovs
- 1 kilogram Jordbær Friske
- 1.5 deciliter Vand
- 1.5 deciliter Sukker
- 3 tsk. Kartoffelmel
Sådan gør du
Fløderand
- Tag en skål og fyld den med kold vand. Kom husblassen i vandet og lad det ligge i blød i 5 minutters tid. Flæk vaniljestængerne. Tag en gryde og kom mælk, vaniljestænger og sukker heri. Varm det op under omrøring til det koger. Tag husblassen og undlad at vride den for vand. Kom husblassen i gryden med den nu varme mælk. Lad husblassen smelte. Fyld en elkedel med vand og bring det i kog. Kom mandlerne i en skål. Hæld det kogende vand over mandlerne. Smut mandlerne og hak dem fint. Kom de hakkede mandler i gryden. Lad blandingen køle ned, til du kan holde til at stikke en finger i den. Fjern vaniljestængerne. Tilsæt sherryen til blandingen og rør rundt. Tag en skål og hæld fløden heri. Pisk fløden til skum. Vend forsigtigt flødeskummet i den afkølede mælkeblanding. Kom blandingen i en skål (eller randform, hvis din dessert skal være dekorativ). Sæt den tildækket på køl i to timers tid, eller indtil din fløderand er stivnet.
Jordbærsovs
- Skyl og ordn jordbærrene. Halver jordbærrene. Find en gryde. Kom jordbær og vand i gryden. Bring det i kog. Tilsæt sukker. Find en lille skål. Kom kartoffelmel og en smule vand heri. Rør det sammen. Skru ned for blusset på komfuret og jævn jordbærsovsen med kartoffelmelblandingen. Herefter må sovsen ikke bringes i kog. Lad jordbærsovsen køle helt ned inden servering.