Flanksteak sous vide - (c)yedihousewareappliances.com

Flanksteak sous vide

2 min
7 t, 5 min
8  personer
Profile picture for user Gæsteindlæg
Gæsteindlæg
Redaktion
✅En perfekt saftig og rosa flanksteak tilberedt i sous vide. ✅En udskæring, der nemt får for meget - med denne opskrift sidder den lige i skabet hver gang!
Om opskriften
Beskrivelse

Den perfekte flanksteak, tilberedt ved hjælp af sous vide.

Udskæringen kan være svær at tilberede på grillen eller i ovnen, da den er tynd og let kan få for meget. Ved hjælp af sous vide sikrer du dig at ramme et perfekt stykke kød - hver gang.

Læs med her hvor jeg guider dig gennem sous vide-tilberedningen fra start til slut.

 

Hvad er flanksteak?

Flanksteak kaldes indimellem også for bavette, der er det franske navn for udskæringen. Den skæres fra slaget, det vil sige stykket bag brystet på oksen og ikke så langt fra mørbraden.

Flanksteaken hører til de halvmøre udskæringer (sammen med culotte og cuvette) og indeholder en del muskelfibre, der giver en lækker struktur og masser af smag til kødet.

Udskæringen er forholdsvis lang og flad (det er også den udskæring, der bruges til plankebøf), og kødet er rigtig mørt, så længe det tilberedes med omhu. Det er en fordel at tilberede flanksteaken rosa eller derunder, da den ellers kan blive en anelse tør. I modsætning til mange andre udskæringer, skal den derfor ikke tilberedes i særligt lang tid, før den er perfekt: 7 minutter på hver side på panden eller grillen plejer at være nok.

Flanksteak er temmelig populært i grillsæsonen, men resten af året er den én af de lidt oversete udskæringer. Det er sådan set rigtig ærgerligt, for ikke alene er den billig, den er også fantastisk lækker - på alle tidspunkter af året!

 

Flanksteak sous vide

Flanksteak bliver nemt overtilberedt. Ved at bruge sous vide, risikerer du ikke, at kødet får for meget, hvilket det nemt gør, fordi udskæringen er så tynd. I sous vide er du sikker på, at resultatet altid bliver mørt, saftigt og perfekt rosa, fordi du har fuld kontrol over den temperatur, kødet skal have.

Ikke nok med at du har helt styr på kernetemperaturen - kødet får den samme temperatur og tilberedning fra inderst til yderst, så du undgår også den "grå kant", der typisk vil komme, når man benytter sig af en traditionel tilberedningsform såsom panden eller grillen.

 

Flanksteak sous vide tid og temperatur

Når du bruger sous vide som tilberedningsmetode, skal du udelukkende have styr på tiden og temperaturen på vandet. Jeg har set mange forskellige anbefalinger, hvad angår tid og temperatur for flanksteak, men jeg synes, at denne opskrift giver det bedste resultat.

Tilberedningstiden er jo noget længere i sous vide end på panden eller grillen, men resultatet bliver så meget bedre, og du kan lave en masse andet imens. Det er også perfekt at sætte i gang formiddagen, imens du forbereder andre ting til gæsterne kommer.

Tilberedningstiden inddeles i to "faser", nemlig kernetid og holdetid. Kernetiden er den tid, det tager for kødet af nå den ønskede kernetemperatur, mens holdetiden er den eventuelle ekstra tid, det tager for kødet at blive mørnet og pasteuriseret. Det meste af tilberedningstiden for flanksteaken er holdetid, da udskæringen er forholdsvis tynd.

Temperaturen på vandet afhænger af, hvordan du godt kan lide dit kød. Jeg synes, det skal være medium rare, for så er det perfekt saftigt, mørt og lækkert.

 

Flanksteak sous vide stegeskorpe

Flanksteaken er reelt set spiselig, så snart den kommer op af din sous vide, men inden du serverer den, skal den først have stegeskorpe. Det kan du give den på forskellige måder, for eksempel på en pande, stegeplade, grill eller med en gasbrænder. Det vigtigste er sådan set, at der er fuld knald på varmen. Flanksteaken skal nemlig kun have varme i ganske kort tid, så den ikke tilbereder videre - husk, at den jo allerede har nået den perfekte temperatur.

Uanset hvilken metode du bruger, skal du skrue helt op for varmen.

 

Flanksteak sous vide udskæring og hviletid

Flanksteak skal udskæres på en lidt speciel måde, nemlig i en vinkel på cirka 70° i forhold til steaken. Skær den ud i tynde skiver, drys med lidt flagesalt og servér straks. Kødet skal ikke hvile, inden det skæres ud.

Ingredienser
2 kg Flanksteak
  Salt og peber (friskkværnet)
1 spsk Olie (til stegning)
Vejledning
  1. Indstil din sous vide på 55 grader.

  2. Krydr kødet med friskkværnet salt og peber og læg det i en vakuumpose.

  3. Forsegl posten og sænk den ned i vandbadet.

  4. Lad den tilberede i 7 timer.

  5. Tag posen op af vandbadet og pak kødet ud.

  6. Tør kødet af med et rent viskestykke og krydr igen med friskkværnet salt og peber.

  7. Varm olien op i en støbejernspande og brun kødet af på begge sider - omkring 1 minut på hver side.

  8. Skær kødet ud som tidligere beskrevet og servér straks med dit favorittilbehør.

Noter

Kødet er tilberedt med denne sous vide stav fra Yedihousewareaooliances.com:

Sous vide stav-(c)yedihousewareappliances.com

Om forfatteren
Profile picture for user Gæsteindlæg
Gæsteindlæg
Redaktion
Bio
Indlægget er ikke skrevet af redaktionen selv, men forfatteren bag har skrevet indlægget efter aftale med os. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du er interesseret i at skrive til os.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Hvad kan du med sous vide?


•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.


Sociale medier

Kommentarer

Hej,

Tak for at du læser med og skriver🙏

Overordnet set, så ja. Det er primært tykkelsen/højden på kødet der afgører hvor lang tid kødet skal have. En udskæring på 650 gram er nok lidt lavere i højden end en på 2 kg, så giv den f.eks. 1 time mindre.

Men igen, så er der endnu flere "regler" man skal være opmærksom på. Er kødet krogmodnet eller af god kvalitet, så skal det typisk også have kortere tid. Hvis det er et tarveligt stykke kød, så skal det typisk have lidt længere tid.

Så brug vores tider/tabeller vejledende og prøv dig lidt frem - jeg er sikker på at du nok skal få succes med "vidunderapparatet" :-)

tor, 05/03/2020 - 14:28 Permalink