
Opskrift på fiskefilet med kartofler og persillesovs
Mit bud på en hjemmelavet fiskefilet, hvor alt er hjemmelavet og i så god en kvalitet som overhoved mulig.
Fisken er købt hos fiskehandleren der anbefalede mig disse lækre skærisingfileter frem for de mere klassiske rødspætter, sej eller skrubber. Jeg bruger ofte fagmænd til sådanne beslutninger, og her var jeg ikke i tvivl om, at han vidste hvad han talte om. De fås i mange forskellige størrelser, så jeg valgte dem i den større ende og købte én ekstra i forhold til de 4 personer vi var. Der er altid en der kan spise lidt mere 🙂
Jeg synes ofte at det er svært at få saltsmagen ind i hjemmelavede fiskefileter, men ved hjælp af gourmetsaltning, var det ikke noget problem her.
Kartoflerne var selvfølgelig aspargeskartofler (det er mine favorit kartoffel når de koges) og den hjemmelavede persillesovs blev lavet bl.a. med kogevandet fra kartoflerne og en hjemmelavet grønsagtsfond.

Fiskefilet med kartofler og persillesovs
Ingredienser
Fiskefilet
- 5 stk. Skærisingfilet kan erstattes af andre fladfisk, f.eks. rødspætte
- Groft salt
- Æg Til paneringen.
- Hvedemel Til paneringen.
- Salt
- Peber
- Panko Til paneringen. Kan erstattes af rasp.
- Smør Til stegningen
Persillesovs
- 40 gram Smør
- 7 spsk. Hvedemel
- 2 deciliter Vand Kogevandet fra kartoflerne
- 4 deciliter Grøntsagsfond
- 3 deciliter Mælk
- 1 deciliter Fløde
- Krydderier Salt, peber, citronsaft, æbleeddike, sukker og evt. revet muskatnød
- 0.5 bundt Persille Hakket
Kartofler
- 600 gram Kartofler f.eks. aspargeskartofler
- Salt
Salat
- 0.5 stk. fennikel
- 0.5 stk. Æbler
- 1 spsk. Citronsaft
Servering
- Citron I både
Sådan gør du
Fiskefilet
- Tag fiskene ud af posen og læg dem på række. Drys salt henover dem og vend dem og gør det igen.
- Lad dem trække med saltet i 3015 minutter. Det trækker den unødvendige væske ud af kødet og gør det mere fast i kødet og mere saftigt. Jeg bruger teknikken til nærmest alt fisk jeg laver.
- Efter 15 minutter skylles fisken under den kolde hane og tørres godt af. Det kan gøres med et viskestykke eller køkkenrulle.
- Fisken skal nu paneres.
- Pisk æg og kom dem på en tallerken.
- Hæld mel på en tallerken sammen med salt og peber.
- Hæld din rasp/panko på en tallerken.
- Vend fisken i mel og herefter æggene.
- Til sidst vendes de i panko/rasp-blandingen og placeres på et spækbræt.
- Kom rigelig smør på panden og tænd panden på middelhøj varme.
- Når smørret er bruset af, placeres fisken forsigtigt på panden.
- Fileterne skal steges i cirka 3-4 minutter på hver side. Hvis du stikker en kødnål i fisken og den "ikke gør modstand", så er den færdigstegt.
Persillesovs
- Der skal bruges en stor gryde til sovsen, da det er en ret stor portion der skal laves til 4 personer.
- Smelt smør ved middelhøj varme og tilsæt 1 spsk. mel ad gangen under kraftig piskning.
- Når al melet er brugt, har man en stor smørbolle tilbage.
- Tilsæt kogevand under kraftig piskning.
- Fortsæt piskningen og tilsæt grøntsagsfonden.
- Skru ned til middel varme og når sovsen er tyknet godt igen, tilsæt mælk.
- Derefter tilsættes fløden og lad det simre i 5 minutter.
- Smag til med salt, peber, citronsaft, eddike, sukker og evt. revet muskatnød.
- 2 minutter før sovsen skal være klar, tilsættes hakket persille og den skal blot simre 1-2 minutter med persillen deri.
- Sovsen er nu klar til servering.
Kogte kartofler
- Skrub eller skræl kartoflerne og skær evt. de største i lidt mindre stykker.
- Det er altid en god ide at kartofler der koges har cirka en lige stor størrelse, så de de har en ensartet kogetid.
- Kom kartoflerne i vand sammen med en smule salt.
- Aspargeskartofler "plejer" at skulle koge i cirka 15 minutter og skal herefter stå at trække i vandet i 5 minutter efter kogningen.
- Måden du sikrer dig på at kartoflerne er klar på, er at stikke en skarp kniv ind i den tykkeste del af kartoflen og hvis den slipper let, så er den færdig.
Salat
- Fennikel og æble passer godt sammen, så det er en god salat sammen med fisk.
- Jeg bruger altid et mandolinjern til fennikel, så det bliver så tyndt skåret som overhoved muligt.
- Når jeg alligevel har gang i jernet, så kan jeg lige så godt også skære æblerne derpå.
- Bland fennikel og æble i en skål og kom en spsk. citronsaft udover det.
- Lad det trække i 5-10 minutter inden salaten serveres.
Servering
- Skær en citron i både, så man kan komme saft henover fisken.
- Drys en flagesalt henover fiskefileten og server det sammen med en kartoflerne, sovsen og salaten.