Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Fignendrøm med nøddeknas og karamel 

1 t, 10 min
25 min
8  personer
Profile picture for user Redaktion
Redaktion
Redaktion
Smuk og lækker mørdejstærte med chokolademousse, karamelfyld og ringe. Vi har opskriften fra den dygtige kagebogsforfatter Ditte Julie Jensens bog: "Vinterdrømme - duften af jul og nytår".
Om opskriften
Beskrivelse

Smuk og lækker mørdejstærte med chokolademousse, karamelfyld og ringe.

Vi har opskriften fra den dygtige kagebogsforfatter Ditte Julie Jensens bog: "Vinterdrømme - duften af jul og nytår". Hun skriver følgende om opskriften:

"En uimodståelig lækker tærte af smørsprød mørdej, chewy karamelfyld og en chokolademousse, der smelter på tungen. Tærten er ekstra god sammen en dampende varm kop kaffe på en frostklar vinterdag."

 Opskriften er til 8-10 personer, afhængig af hvor kagesulten man er.

Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Ingredienser
GOLDEN CHOKOLADEMOUSSE
  Husblas (1 blad)
100 g Gold chokolade
2 dl Piskefløde
MØRDEJ
150 g Hvedemel
60 g Flormelis
75 g Smør (blødt)
2 Æggeblommer
KARAMELFYLD
80 g Rørsukker (lyst)
60 g Smør
60 ml Piskefløde
1 spsk Honning
100 g Hasselnødder
50 g Mandler
I ØVRIGT
  marmelade (1 glas god figenmarmelade)
100 g Sukker (hvidt)
  Pistacienødder
  Grøn skovsyre
Vejledning

GOLDEN CHOKOLADEMOUSSE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min.

Hak chokoladen groft og kom det i en dyb skål.

Varm fløden op til lige under kogepunktet.

Hæld den meget varme fløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er smeltet.

Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen.

Hæld massen over i en aflang silikoneform (by Ditte Julie form) og sæt den på frost i mindst 3 timer eller gerne natten over.
 

MØRDEJ

Smuldr hvedemel, flormelis og blødt smør til det minder om brødkrummer. 

Saml dejen hurtigt med æggeblommerne.

Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet.

Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

 

KARAMELFYLD

Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog.

Lad det koge ind til en gylden karamel, men ikke for tyk.

Tag gryden af varmen og hak hasselnødder og mandler fint.  

Ælt mørdejen kort sammen og udrul herefter dejen i 2-3 mm tykkelse på et bord let drysset med mel.

Kom dejen i en aflang tærteform og fjern overskydende dej.

Fyld karamelfyldet i den ubagte tærte og bag den ved 190 grader varmluft i 20-25 min.

Lad tærten køle helt af i formen.

 

I ØVRIGT

Smelt sukkeret på en pande.

Når sukkeret er smeltet og ligner karamel, tages det over på en silikonemåtte og samles til en kugle – det kan godt tage lidt tid, inden karamellen er nedkølet og kan samles.

Herefter trækkes en lille smule karamel op og snores omkring noget rundt (Jeg kommer kageplast omkring et stearinlys).

Når karamellen er størknet, tages snirklen forsigtigt af stearinlyset.

Gentag, indtil du har det antal snirkler, du ønsker.

Smør lidt figenmarmelade ud over tærten.

Befri chokolademoussen fra formen og placer den oven på tærten.

Pynt med finthakket pistacie, karamelsnirkler og skovsyre.

Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Om forfatteren
Profile picture for user Redaktion
Redaktion
Redaktion
Bio
Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for.
Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.
Læs flere af vores opskrifter
Hviletid
3 t, 20 min
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier