Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Den perfekte varmrøget ørred

Bakerman

Dennis Hansen er professionel uddannet Bager & Konditor. Han er idag pensioneret som bager, men bruger din fritid på at udfordre sig selv (og familien) i køkkenet. Dennis har siden helt lille altid været glad og dygtig (og dygtig hvis du spørger ham selv) til at bage.

8. december 2020
Sådan laver man den bedste varmrøget ørred på en kuglegrill. Varmrøget ørred kan bruges som aftensmad eller som pålæg til en lækker frokost.

Opskrift på den perfekte varmrøget ørred

Her beskrives hvordan man nemt kan lave den bedste varmrøget ørred på en kuglegrill.

Laksen har været danskernes favorit, men den er ofte dyr og kommer fra skadelige havbrug, der er fyldt med syge fisk.
Mange tænker det samme gælder fisk fra de danske dambrug, men her tages der fejl.

Ejerne af de danske dambrug skal nemlig overholde en lang række miljømæssige krav og strenge krav hvad angår dyre velfærd. Trives fisken ikke, spiser den ikke nok og koster dambruget penge.

Dambrugsfisk smager af mudder?

Dette er en SKRØNE! Faktisk kan de fleste fisk i naturen, opnå en bismag i de varme perioder, men dette skyldes en alle i vandet og har intet med fisken at gøre.
Skulle man være uheldig at netop få en af disse ekstremt sjældne mudderfisk, så er varmrøg endda også vejen frem. Den varme røg fjerner nemlig den mudret smag. Ja faktisk kan de fleste personer godt lide varmrøget eller koldrøget fisk, trods de ikke bryder sig om fersk fisk.

Har du været en tur i put and take og fanget en fin ørred, så kan det stærkt anbefales at varmrøge den og du kan nemt gøre det på din grill!

Når du har fanget fisken er det vigtigt at den opbevares korrekt. Rens fisken hurtigst muligt og pak den køligt. Skal den spises inden for de næste par dage, så klargør en saltlage og kom den i lagen i 24 timer og her efter lade fisken tørre i 24 timer.

Står der ikke fisk på menuen, så kom den renset ørred i fryseren.

Husk at tage fisken op af fryseren senest et døgn inden du skal spise den.

Den perfekte varmrøget ørred


Den perfekte varmrøget ørred

Sådan laver man den bedste varmrøget ørred på en kuglegrill. Varmrøget ørred kan bruges som aftensmad eller som pålæg til en lækker frokost.
Author: Bakerman
Ret: Tapas
Køkken: Dansk
Keyword: Fisk, Ørred
Forb. tid: 1 day
Tilb. tid: 30 minutter

Grej

Ingredients

  • 1 stk. Ørred mindst 1,5 kilo
  • Groft salt 100-150 gram salt pr. 1 liter vand
  • Vand vandet skal dække fisken
  • Krydderier vær ikke nærig med krydderiet, da det kun er oversiden af fisken som kan krydres. Kom gerne et tykt lag og evt. tilføj lidt ekstra salt hvis man er til det salte

Instructions

  • Inden du går i gang:
  • Kog evt. saltlagen op og køl den ned inden du komme fisken i lagen. 
  • Du skal derudover bruge:
    Røg chunks eller chips (har man nogle frugttræer i haven, kan man selv lave disse)
    Grillstarter
    Kuglegrill Heatbeads briketter
  • Har fisken været i fryseren skal den tages op og man kan ligge den direkte ned i en saltlage til optøning. 
  • Rens fisken for blod, slim og lignende.
  • Fisken skal være helt dækket af lagen. Man kan enten salte fisken som en hel fisk eller i filet. Kom fisken i lagen på køl og lad den trække i mindst 12 timer og gerne et døgn. 
  • Når fisken har trukket tages den op og man skyller den fri for slim og hvad der nu ellers måtte være. Her efter dupper man fisken godt tør med et viskestykke. Når fisken er godt tør, kan man vælge at fjerne de sidste ben, hvis fisken er skåret i file, eller lad benene sidde. Find et sikkert sted og gerne et køligt sted udendørs. Lad fisken lufttørre i mindst 4 timer og gerne mere. 
  • Efter fisken har hængt til tørre finder man ønsket krydderi frem. Krydderi, som hvidløgspulver, chili, dild er alle rigtige gode til ørred. Man kan dele fisken op med flere typer af krydderier. 
  • Når fisken er krydret, tændes der op i grillen. Husk at dine røg chips/chunks skal ligge i vand i 1 time inden de skal på grillen.  
  • Grillstarteren skal kun fyldes halvt op! 
  • Pak grillristen ind i staniol og prik en masse huller med en gaffel. 
  • Når kullet er helt hvide i grillstarteren, så hæld forsigtigt kullet ud i den ene side af grillen og så ligger man forsigtigt de våde/fugtige røg chunks direkte på, hvis man ikke har en røgboks. Kom fisken på risten, så de kun ligger i den ene side og placer risten på grillen så fisken vender væk fra de varme kul. Sæt låget på kuglegrillen og åben spjældet i top og bund, så de står 5 mm åbent. 
  • Kontroller at grillen ikke bliver alt for varm. Jo lavere varme forlængere perioden med røg, som øger den røget smag. Ørreden skal som udgangspunkt have 30 minutter alt efter hvor varm grillen bliver.