Dashi

Dashi

3 t, 10 min
15 min
2  liter
Profile picture for user Gyldendal
Gyldendal
Professionel
✅Dejlig og simpel opskrift på den japanske fond, der bruges i mange japanske retter.
Om opskriften
Beskrivelse

Dejlig og simpel opskrift på den japanske fond Dashi

Dashi er især kendt for at være baggrunden for at den japanske forsker Kikunae Ikeda "opfandt" beskrivelsen "umami" til at beskrive smagen af dashi. 

Vi har opskriften fra bogen: "RAMEN", hvor forfatteren Tove Nilsson skriver følgende om opskriften:

"Selv uden kogetid og med få ingredienser har dashi en rig, dyb og lidt røget smag. Alle ingredienser er i den grad mættet med den magiske grundsmag umami, som japanerne er mestre i: tørret tang, tørret, røget tun, tørrede svampe og lidt vand. Når fonden skal varmes op og serveres, efter den har trukket, skal den ikke koge, men snarere ligge på en temperatur omkring 80 grader - perfekt til vække smagen til live, uden at varmen ødelægger den igen. Man kan blande dashi med en anden fond som tare (smagsgiver), fx med miso til en misosuppe. Serveres dashien varm med nudler, er der som regel tale om udon- og sobanudler. Man kan også blande dashien med soja og bruge den som dip til sobanudlerne sammen med revet kinaradise og forårsløg."

Ingredienser
2 l Vand (Koldt)
30 g Kombutang (10 stk.)
20 g Bonitoflager (5 dl - katsuobushi)
15 g Svampe (10 tørrede shiitakesvampe.)
1⁄2 dl Hvide fisk (Tørrede. Kan udelades)
Vejledning

1) Rør alle ingredienser sammen i en stor skål.

Dæk med film eller et låg.

Lad det stå i 3-12 timer ved stuetemperatur.

Jo længere tid, desto rigere smag.

Hvis den står 12 timer, kan det endda være nødvendigt at fortynde den med lidt vand.

Har man travlt og står og mangler en akut-dashi, går det fint med 3 timer.

2) Varm væsken op til ca. 8o° .

Pas på at den ikke koger, det ødelægger en del af aromaen og smagen.

3) Tag den af varmen, og lad den trække i 5 minutter.

4) Når fonden skal bruges, kan den saltes og smagssættes med en valgfri tare (smagsgiver).

Dashi

Kilde

RAMEN

Opskriften kommer fra bogen: "RAMEN - Japanske nudler og småretter", skrevet af Tove Nilsson.

Bogen udgives af Forlaget Gyldendal og kan købes her.

Om forfatteren
Profile picture for user Gyldendal
Gyldendal
Professionel
Bio
Forlaget Gyldendal - www.gyldendal.dk
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier