Côte de Boeuf Sous Vide

Sous Vide Cote De Boeuf
Sidst ændret:
Mandag den 7. december, 2020 - 21:00
Beskrivelse

Côte de Boeuf, også kaldt 'Kongernes Bøf' er et smukt stykke kød, der selvfølgelig skal tilberedes, så det er en konge værdigt. Intet mindre kan gøre det!

Og bøffen bliver virkelig en konge værdigt, når du bruger sous vide-metoden. Med sous vide er du sikret et flot og ensartet stykke kød hver gang, næsten uanset hvor øvet du er i et køkken.

Her vil jeg vise dig, hvordan du tilbereder en perfekt côte de boeuf, som dine gæster vil tale længe om.

 

Côte de Boeuf udskæring

Côte de boeuf er i bund og grund en oksekotelet med "skaft". Det er en stor, tyk bøf på cirka 5 centimeters tykkelse, og den skæres af oksefileten, der er en del af oksehøjrebet.

Man lader skaftet/benet sidde på bøffen, hvilket gør det til et stykke kød, hvor du virkelig får "show" for pengene! En rigtig mandebøf, om man vil. Det er dog ikke bare for syns skyld, at benet bliver siddende - det giver masser af god smag til kødet.

Côte de boeuf har desuden en fantastisk fedtmarmorering, der også er med til at give kødet en helt masse smag, saft og kraft.

Du ved nok allerede, at côte de boeuf er et ret "pebret" (læs: dyrt) stykke kød, og det ville derfor være virkelig ærgerligt at tilberede det forkert. Her er sous vide ideelt, fordi du er helt sikker på, at bøffen kommer til at være perfekt hver evig eneste gang.

 

Côte de Boeuf sous vide

Når vi tilbereder vha. sous vide, er det ene og alene tiden og temperaturen, du skal have styr på. Når de to parametre er på plads, kan du trygt læne dig tilbage i sofaen og slappe af i fuld vished om, at resultatet bliver lige præcis, som det skal være. Den er næsten idiotsikker.

Det, du skal beslutte dig for, er, hvor rød eller gennemtilberedt, du ønsker, at kødet skal være. Jeg tilbereder altid oksekød medium rare, men hvis du foretrækker, at bøffen skal være rare, skal du sætte din sous vide på mellem 51 og 53 grader. Skal den være medium rare, følger du bare opskriften nedenfor. Er du derimod til et mere medium/well done resultat, hedder temperaturen 56 - 58 grader.

 

Côte de Boeuf sous vide stegeskorpe og hviletid

Bøffen behøver ikke at hvile på noget tidspunkt. Så snart den har fået stegeskorpe, er den klar til at blive serveret og spist.

Når kødet kommer op af vandbadet kan det reelt set godt spises, men det skal altså lige have en stegeskorpe, før det er klar til servering.

Man kan tilføre stegeskorpe med forskellige metoder, f.eks. med en almindelig stegepande/grillpande, men du kan selvfølgelig også smide den på grillen. Hvis du har en gasbrænder, er denne også super fin at bruge. 

Det vigtigste er sådan set bare, at der er fuld drøn på temperaturen. Det er derfor bare med at skrue helt op for varmen, så tilberedningen bliver så kortvarig som overhovedet muligt. Vi vil sådan set kun have at overfladen lige akkurat får en stegeskorpe, så bøffen ikke tilbereder videre indeni. Husk, at den jo allerede har den temperatur, vi ønsker.

Sværhedsgrad
Udbytte
3 Portioner
Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedelsestid
3 timer, 30 minutter
Tid i alt
3 timer, 35 minutter
Ingredienser
850 g Côte de Boeuf (Krogmodnet)
  Krydderier (Salt & Peber)
10 g Smør
2 spsk Olie (Smagsneutral)
  Rosmarin (Frisk. Brug en kvist eller to)
2 fed Hvidløg
Vejledning

Vakuumpak bøffen og tilbered den ved 55 grader i 3,5 timer i vandbadet. Normalt vil jeg tilberede den i 4,5-5 timer, men da denne bøf er krogmodnet, skal den ikke have ligeså lang tid. Krogmodnet kød indeholder mindre væske, og en for lang tilberedningstid vil gøre kødet tørt. Hvis din bøf ikke er krogmodnet, eller du er lidt i tvivl om kvaliteten, så hold dig hellere til de 4,5-5 timer.

Côte du Boeuf

Tag kødet op af vandbadet og tør det godt af med et rent viskestykke eller noget køkkenrulle.

Côte du Boeuf

Tænd en pande på høj varme og hæld olie på. 

Skold lynhurtigt rosmarinkvisten i kogende vand og tør den af.

Når panden er varm, hæld da olien på panden og tilføj derefter hvidløgene (stadig med skal på) samt rosmarinkvisten.

Krydr kødet med friskværnet peber og flagesalt og læg det på panden.

Herefter skal smørret tilsættes. 

Steg det i 30-45 sekunder og vend derefter bøffen og giv den yderligere 30-45 sekunder på den anden side.

Côte du Boeuf

Bøffen er nu klar til servering.

Skær den eventuelt i mindre skiver på tværs. Kødet behøver ikke at hvile, inden det skæres ud.

Côte du Boeuf

 

Noter

 

Kategori

Hvad kan du med sous vide?


•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.


Sociale medier

Kommentarer

Hej,
Det er faktisk tykkelsen/højden på bøffen der afgører hvor lang tid den skal have. Den vil nok være lidt højere end min udgave, selvom det ikke er sikkert. Prøv at give den 30 minutter længere end jeg gjorde.

lør, 30/01/2021 - 13:46 Permalink