Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Coq au vin med kartoffelmos

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

16. september 2018
Coq au vin er en klassisk, fransk simreret med masser af smag. I den originale opskrift laves retten med en hanekylling, hvilket vi også har gjort her. Retten kan dog udmærket laves med en hvilken som helst...

Opskrift på coq au vin med kartoffelmos

Coq au vin er en klassisk, fransk simreret med masser af smag.

I den originale opskrift laves retten med en hanekylling, hvilket vi også har gjort her. Retten kan dog udmærket laves med en hvilken som helst kylling fra supermarkedet, men køb helst en stor (fritgående) kylling med en vægt på minimum 1400 gram. Så er du sikker på, at det ikke bare er skrog, du får med hjem, og samtidig er der meget mere smag, saft og kraft i de store, langsomtvoksende racer.


Antal: 4 personer

Coq au vin med kartoffelmos

Coq au vin er en klassisk, fransk simreret med masser af smag. I den originale opskrift laves retten med en hanekylling, hvilket vi også har gjort her. Retten kan dog udmærket laves med en hvilken som helst...
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 1 day
Tilb. tid: 1 time

Ingredienser

  • 1 stk. Hel Kylling gerne en på over 1400 gram
  • 1.5 tsk. Salt fint salt
  • 7.5 deciliter Rødvin svarer til 1 flaske
  • 150 gram Bacon helst tørsaltet
  • 250 gram Champignon
  • 6 stk. Perleløg Cirka 100 gram
  • 4 fed Hvidløg
  • 1 spsk. Timian tørret
  • 4 stk. Laurbærblad
  • 3 deciliter Hønsefond
  • 2 stk. Gulerødder
  • Krydderier salt og peber
  • Smør til stegning
  • Olie til stegning
  • 0.5 bundt Persille
  • 100 gram Bacon helst tørsaltet
  • 1 kilogram Kartofler brug en melet sort, der egner sig til mos.
  • Smør
  • Piskefløde
  • Krydderier salt og hvid peber
  • Rosmarin frisk

Sådan gør du

Coq au vin

  • Retten skal tilberedes i flere trin, så læs opskriften grundigt igennem, inden du går i gang.
  • Dagen før:
  • Parter kyllingen i lår og bryst. Skær brystet helt fri af benene og del det i to dele.
  • Skær også låret i 2 stykker – læg snittet lige i leddet på låret. 
  • Krydr kødstykkerne med salt og kom dem i en rummelig skål.
  • Pres hvidløgsfeddene. Kom salt og presset hvidløg ned til kødet og bland godt sammen. Sæt skålen i køleskabet natten over.
  • Kog en fond på skroget fra kyllingen tilsat lidt suppeurter. Se her hvordan du gør.
  • Gem fonden, den skal bruges i den færdige ret.
  • På dagen:
  • Kom rødvin i skålen med kyllingestykkerne. Bland godt, så alt er dækket. Dette skal gøres nogle timer inden, du skal tilberede retten.
  • Skær bacon i tern.
  • Rist den i en gryde ved svag varme – det skal ikke være helt sprødt.
  • Tag baconen op og læg det til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
  • Rens champignonerne - skær meget store svampe over i halve eller kvarte.
  • Pil perleløgene – det gøres nemt ved at hælde kogende vand over, lade dem stå i 30 sekunder og derefter hælde vandet fra igen. 
  • Rist champignon og løg i baconfedtet i gryden, til grøntsagerne har fået farve. Start med løgene, der skal have længst tid, og tilsæt derefter champignoner.
  • Tag grøntsagerne op og læg dem på en tallerken. Sæt det til side.
  • Tag hanen op af rødvinsmarinaden og dup kødet tørt med køkkenrulle. Gem rødvinsmarinaden.
  • Steg stykkerne af kyllingen i gryden – tilsæt evt. mere fedtstof. Det er vigtigt, at kyllingen får en flot gylden farve.
  • Krydr med peber.
  • Tilsæt rødvinsmarinaden samt timian, laurbærblade og bouillon.
  • Skræl gulerødderne og skær dem i tern. 
  • Kom gulerødderne ned i gryden.
  • Lad kyllingen simre ved meget svag varme under låg i 45-60 minutter (tag dog brystet op efter 20-25 minutter, da det ellers vil blive tørt).
  • Når resten af kødet er færdigtilberedt, tages det op.
  • Sigt skyen over i en ren gryde og kog den ind til 6-7 dl.  
  • Saml retten ved at komme alt op i gryden til den indkogte sky og varme retten godt igennem. 
  • Skyl persillen grundigt og hak den groft.
  • Skær de 100 gram bacon i tern og rist dem på en pande. Afdryppes på køkkenrulle. 
  • Server din coq au vin med hakket persille, sprødstegt bacon og kartoffelmos.

Kartoffelmos:

  • Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
  • Kom dem i en gryde sammen med nogle kviste frisk rosmarin.
  • Hæld vand på, til det dækker kartoflerne.
  • Kog kartoflerne op og dæmp derefter varmen.
  • Lad kartoflerne koge ved svag varme i cirka 20 minutter, til de er udkogte og kan moses.
  • Hæld vandet fra kartoflerne - gem et par dl. af kogevandet. Fjern rosmarinkvistene og kasser dem.
  • Tilsæt en god klat smør og et pænt skvæt fløde.
  • Brug dit foretrukne redskab til at mose kartoflerne sammen med smør og fløde. Tilsæt en passende mængde kogevand, efterhånden som du moser kartoflerne, så mosen får en passende konsistens.
  • Smag kartoffelmosen til med salt og hvid peber.