x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Brisket

PER ASMUSSEN | 7. juni 2019

Lækker og saftig brisket (oksespidsbryst).

Sådan får du dine gæster til at måbe! Langtidstilberedt med masser af kærlighed.

Jeg er helt forelsket i dette smukke stykke kød! Disse canadiske full packer beef briskets er ikke nogle, man laver helt spontant. Dette stykke kød var intet mindre end 3 dage undervejs! Brisket er i sit udgangspunkt nemlig ret sejt, men bliver helt utroligt mørt efter langtidstilberedning. Og da drengene kom til Champions League-finalen om lørdagen, og det var dette, der stod på menuen, var der ikke ét øje tørt. Det var hele ventetiden værd.

Full packer beef briskets er noget af det nærmeste du kommer vaskeægte amerikansk BBQ! Brisket er sådan set bare det engelske ord for spidsbryst, og udskæringen kommer fra brystet eller den nedre del af brystet af enten okse eller kalv. Det er ikke den billigste udskæring, du kan få fingrene i, men bestemt heller den dyreste.


Brisket

Spidsbryst
No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 1 day 12 timer
Tilb. tid: 18 timer
Antal: 12 Portioner
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 7500 gram Oksespidsbryst Canadisk full packers beef brisket

Salt-/sukkerlage

  • 10 liter Vand
  • 5 deciliter Salt
  • 3 deciliter Sukker
  • 10 Laurbærblad
  • 1 spsk. Peberkorn Sorte peberkorn

Dry rub

  • 1 spsk. Spidskommenfrø
  • 7 spsk. Brun farin
  • 1 spsk. Spidskommen
  • 3 spsk. Paprika
  • 1 spsk. Sød paprika
  • 1 spsk. Røget paprika
  • 5 spsk. Barbecuekrydderi
  • 3 spsk. Groft salt
  • 1 spsk. Hvidløgspulver
  • 1 spsk. Løgpulver
  • 2 spsk. Cayennepeber
  • 1 spsk. Chilipulver
  • 1 spsk. Peber Fra kværn
  • 1 spsk. Stødt ingefær
  • 1 spsk. Aromat

Sådan gør du

  • Salt-/sukkerlage

    Tag en gryde og tilføj vand, salt, sukker, laubærblade og peberkorn.
    Koge lagen op.
    Tag gryden af varmen.
    Lagen skal køle helt ned, inden den bruges, og derfor går vi nu videre til trimningen af vores brisket.
     

    Trimning

    Brisket
    Fjern indpakningen fra din brisket og skyld den under den kolde hane. 
    Læg kødet på skærebrættet med oversiden ned (siden med den tykkeste fedtkant).
    Tag en meget skarp og tynd filet- eller udbenerkniv.
    Kødet er formet med en flad ende og en spids ende.
    I den spidse ende ser du et stort, måneformet stykke fedt. Før fingrene indunder dette stykke og snit det løs som det første. Vær forsigtig og fjern hellere for lidt end for meget ad gangen!
    Herefter fjernes de sidste rester af "sølvhuden" og fedtknuderne.
    Trim også hjørnerne, så de bliver mere afrundede.
    Vend nu kødet om med oversiden (den tykke fedtkant) op og den nu trimmede side ned.
    Trim hele oversiden ned til en tykkelse på ½ til 1 centimeters fedt.
    Bliv ikke forskrækket over den store mængde, du faktisk ender med at fjerne - jeg fjernede selv 1-1,5 kilo fedt fra min brisket.
    Læs også en udførlig guide til trimningen her.
     

    Sprængning

    Læg kødet i den nu helt afkølede lage
    Sæt på køl i lagen i 24 timer.
     

    Dry rub

    Tag en stor skål og tilføj alle krydderier.
    Bland sammen med en ske.
    Tag den nu sprængte brisket ud af køleskabet.
    Læg kødet på en bradepande.
    Massér kødet med din dry rub. Brug begge hænder og fordel grundigt udover hele kødets overflade på både over- og underside.
    Brisket
    Sæt kødet tilbage på køl i 12 timer.
     

    Tilberedning

    Tænd ovnen på 95 grader.
    Sæt bradepande med brisket i ovnen.
    Lad kødet stege i 12 timer.
    Tag kødet ud af ovnen.
    Brisket
    Varm din grill op til cirka 110 grader (vi bruger gasgrill).
    Røg din brisket med røgsmuld i 5 timer.
    Brisket
    (Valgfrit: Jeg samlede stegefedtet, hældte det på en høj kande og satte det på køl. Når det er nedkølet, samler fedtet sig på toppen. Skrab fedtet af og kog blandingen ind til en lækker, tyk barbecuesauce. Den kan for eksempel erstatte Sweet Baby Rays-saucen i denne brisket burger, som jeg lavede et par dage senere. Hvis du planlægger at lave en pulled beef burger, kan du også trevle kødet med det samme og blande det med stegefedtet - det vil sige uden at hælde det på kande først.)
    Pak herefter kødet ind i bagepapir.
    Brisket
    Lad kødet hvile 60 minutter så saften fordeler sig.
    Skær den lækre brisket ud og servér. Velbekomme!
    Brisket
    Tak til @boemsen for god inspiration (og gode råd) til afpudsningen af denne 7,5 kg herlighed.

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.