Brioche burgerboller

Brioche burgerboller

3 t
10 min
10  Stk
Profile picture for user Anette Søstrøm Asmussen
Anette Søstrøm Asmussen
Amatør
Den bedste burgerbolle i verden: Brioche bollen. Bollen er sprængfyldt med smør og meget luftig, hvilket gør at bollen passer perfekt til burgere...
Om opskriften
Beskrivelse

En burgerbolle er ikke bare en burgerbolle - og når først du har prøvet brioche bollen, så er det svært at gå tilbage til den klassiske bolle. 

Brioche bollen er smækfyldt med smør, hvilket gør den ualmindeligt velsmagende og luftig - og særdeles velegnet til burgere. Denne type bolle er for mange en favorit, når det gælder burgere, da den hverken smuldrer eller bliver for våd af fyldet.

Brioche bollen er samtidig en alsidig burgerbolle, da den med fordel kan ristes som halve, så den bliver sprød. Foretrækker du den blød, varmer du den blot i ovnen, før du skærer den over.

 

Hvad er brioche?

Brioche udtales "bri-osj" og kommer fra Frankrig.

Brioche er et utroligt lækkert og meget fyldigt bagværk bagt på blandt andet hvedemel, æg, sukker, sødmælk - og MASSER af smør.

På ægte fransk manér nyder man typisk brødet til morgenmad eller som en snack, men det bages også gerne med frugt eller chokolade eller bruges i desserter. Og så kan det udgøre en helt formidabel burgerbolle.

Dette franske vidunder er altså muligvis ikke det bagværk, man skal gå efter hver morgen, hvis man forsøger at passe på livvidden.

Der er så meget smør i, at det klassiske forhold mellem mel og smør faktisk hedder 2:1. Des mere smør, man kommer i dejen, des mere "kageagtig" bliver brødet dog også.

Man kan sagtens kalde brioche for en blanding af brød og kage.

Når man skal bruge brioche brød til en burger, må bollen dog gerne være lidt mere brødagtig og knap så meget "kage", i hvert fald hvis man spørger mig.

Så jeg vil sige, at dette "klassiske" eller "almindelige" blandingsforhold af mel og smør bør tages som en sandhed med moderationer.

Brioche burgerboller


Se en teaser til vores video hvor vi laver burgerbollen her:

I GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.


 

Brioche burgerboller opskrift

Jeg brugte mindre smør i min opskrift, end en franskmand nok ville gøre. Hvor franskmanden laver den 2:1, laver jeg min 4:1 - det vil sige halvt så meget smør, og det giver stadig en helt perfekt luftig og lækker brioche bolle.

Ingredienser
20 g Gær (Eller en halv pakke tørgær)
8 g Salt
30 g Sukker
3 1⁄2 dl Sødmælk
2 Æg
150 g Smør (Smøren skal have stuetemperatur )
700 g Hvedemel
2 Æggeblommer (Til pensling)
  Sesamfrø (Pynt)
Vejledning
  1. Lun mælken i en tykbundet gryde forsigtig indtil det er fingervarmt.
  2. Opløs gær, salt og sukker i den lune mælk.
  3. Rør 300 gram mel ud i mælken og rør indtil der ikke er flere klumper (brug gerne en røremaskine).
  4. Rør æggene i et ad gangen.
  5. Tilsæt yderlige 300 gram mel og rør det godt sammen.
  6. Skær den stuetemperarede smør i mindre stykker.
  7. Rør smøren i lidt ad gangen.
  8. Rør smørret helt ud i dejen, så der ikke lægger smørklatter i dejen.Brioche brugerboller
  9. Tilsæt det sidste mel (det er ikke sikkert at du skal bruge det hele) imens der æltes indtil dejen lige akkurat slipper siderne af røreskålen. Dejen skal stadig være let klistret. Dejen skal æltes i 8-10 minutter.
  10. Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time - gerne under en badehætte.
  11. Vend dejen ud på en meldrysset bordplade og del den i 10 stykker. Form 10 boller som trykkes let flade og placeres på 2 bageplader.Brioche burgerboller
  12. Lad bollerne efterhæve i 1 time.
  13. Pensl bollerne med rigeligt sammenpisket æggeblommer og drys med sesamfrø.
  14. Bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 15 minutter indtil de er mørke gyldne på toppen.
  15. Lad brioche burgerbollerne køle let inden de serveres.
Om forfatteren
Profile picture for user Anette Søstrøm Asmussen
Anette Søstrøm Asmussen
Amatør
Bio
Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier

Kommentarer

Hej. Vil høre om man kan fryse brioche burgerbollerne som man har i overskud og de så stadig er god når de skal bruges igen? 
hilsen missstp

lør, 18/04/2020 - 10:25 Permalink