x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Boller i karry

THOMAS TRANEGAARD NIELSEN | 26. marts 2019

Min udgave af den dejlige og klassiske danske ret: “Boller i Karry”. 

Retten er fyldt med god velsmag, og den bliver bestemt ikke ringere af, at karryen der bruges i den her opskrift, er fra min egen opskrift på hjemmelavet karry.

Hvis du har læst artiklerne i GastroFuns interviewserie, har du måske også opdaget at rigtig mange af de danske kokkes livret også er boller i karry. Det er bare en dyb, fyldig ret, der går lige i maven og hjertet på samme tid. Og så kan man jo lave mange variationer over den. Hvis man ikke spiser svinekød, kan man bare bruge kylling i stedet. Man kan også bruge kokosmælk i stedet for mælk. 

Derudover har man mulighed for at toppe retten med alt muligt forskelligt. Nogle kan godt lide at smide kokosflager på toppen, eller rosiner og cashewnødder. Jeg foretrækker at servere den med mango chutney, der har lidt sødme, syre og bid. 


Boller i karry

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Antal: 2 Portioner
Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen

Ingredienser

Kødboller

  • 250 gram Hakket svinekød
  • 5 gram Salt Fint
  • 1 stk. Løg
  • 0.5 deciliter Mælk
  • 1 stk. Æg
  • 15 gram Hvedemel ca. 1 spsk.

Sovs

  • 2 stk. Løg
  • 1 stk. Æble
  • 50 gram Smør
  • 2 spsk. Karry Hjemmelavet
  • 45 gram Hvedemel ca. 3 spsk.
  • 2 deciliter Mælk
  • 1 liter Vand
  • 1 stk. Bouillonterning

Ris

  • 3 deciliter Ris
  • 6 deciliter Vand
  • Salt

Sådan gør du

Fars:

  • Find alle ingredienser frem og mål dem af.
    Rør salt og hakket svin godt sammen i en skål – brug gerne elpisker med dejkroge.
    Tilsæt resten af ingredienserne.
    Rør det godt sammen til en ensformig fars.
    Lad farsen hvile i køleskabet 15-30 min.
     

Sovs: 

  • Hak løg og æbler groft.
    Steg dem i en gryde ved middelhøj varme med lidt olie til løgene er gyldne.
    Tilsæt karrypulver, rør rundt og lad det stege 1 min. 
    Tilsæt smør og lad det smelte.
    Tilsæt mel, rør rundt og sørg for at få afbagt melet uden det brænder på.
    Tilsæt mælken, rør rundt og vent til det bobler en smule.
    Tilsæt halvdelen af vandet og bouillon og rør rundt – resten af vandet er til at justere tykkelsen på sovsen.
    Smag sovsen til med salt og peber.
    Lad den simre i 10 min ved middel varme.
    Form farsen til boller på størrelse med bordtennisbolde og læg dem i sovsen – dyp skeen i vand, det gør det nemmere at forme bollerne.
    Kog dem under låg i ca. 8 min. ved middel varme.
     

Ris:

  • Vores regel for basmatiris er følgende:
    Brug 2 dele vand til 1 del ris. Vi bruger typisk et kaffekrus til at måle af med. 1 krus er nok til 2,5 person. Kom en smule salt (1/2 tsk.) med og kog det i 12 minutter. 
    Sluk for blusset og lad det trække med et klæde henover i 12 minutter.
    Servér med chutney .

Om forfatteren


Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært på GastroFun Premium og en del af redaktionen her på siden, og så er han med i MasterChef 21.