ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Boller i Karry

PER ASMUSSEN | 22. marts 2018
Serveret med ris og chips af gulerødder og jordskokker

Her har vi vores bud på den danske klassiker, der er en super ret til hverdagen.

Den kan laves i store mængder og fryses ned til en meget nem aftensmad en anden dag.

Min udgave har fået en del ekstra grønt end jeg normalt plejer at putte i – og det er bestemt ikke sidste gang at jeg gør det. 

Retten serveres med ris og jordskokke- & gulerodschips.

Boller i Karry


Antal: 2 Portioner

Boller i Karry

Serveret med ris og chips af gulerødder og jordskokker
No ratings yet
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Ingredienser

Chips

  • 1 stk. Jordskokker
  • 1 stk. Gulerødder Gerne en lille
  • 1 spsk. Olie Rapsolie, vores variant har lidt røgsmag

Karrysovs

  • 1 spsk. Smør
  • 1 stk. Løg
  • 1 stk. Æbler
  • 1 stk. Gulerødder
  • 4 spsk. Hvedemel
  • 1 spsk. Karry
  • 8 deciliter Hønsefond (Kan sagtens være kogt vand blandet med bouillonterninger)
  • 400 gram Hakket kalv og flæsk

Kødboller

  • Krydderier Salt og peber efter smag
  • 1 stk. Æg
  • 1 deciliter Havregryn
  • 1 deciliter Mælk Evt. en smule mere, få at få farsen lidt mere blød

Ris

  • 2 deciliter Ris Basmatiris
  • 5 deciliter Vand
  • 1 stk. Æbler

Sådan gør du

  • Chips

    Skræl gulerodden og jordskokken og skær dem så tyndt som overhoved mulig med et mandolinjern.
    Hæld olien i en skål og dyp de enkelte chips i olien og læg dem på en bageplade med bagepapir på.
    Chips
    De skal have mellem 5-10 minutter ved 180 grader i ovnen.
    Når de har fået en smule farve, tages de ud og der drysses salt hen over dem. De er nu klar til serving.
    Chips

     

    Karrysauce

    Karrysauce
    Start med at hakke guleroden, løget og æblet i små tern.
    Smelt smørret i en tykbundet gryde og steg grønsagerne deri.
    KarrysauceHæld melet i gryden og rør det godt rundt. 
    Hæld karryen i gryden og rør det godt rundt. 
    Karrysauce
    Tilsæt fonden løbende og lad det simre i et lille kvarter.
    Karrysauce
    Køl saucen af, f.eks. ved at den hældes i en anden beholder og får 10 minutter i fryseren.
    Blend derefter saucen og varm den op i en gryde og smag til med salt, peber, citronsaft og eddike.
     

    Kødboller

    Start med at rive din løg på et rivejern (eller skær dem i små stykker).
    Læg farsen i en skål og kom salt og peber i. 
    Tilsæt ægget og rør rundt. Gør derefter det samme med havregrynet og løget.
    Til sidst skal mælken i og det skal gøres løbende (med andre ord: Hæld ikke det hele i på en gang).
    Lad farsen trække i køleskabet i 15 minutter.
    Kødboller
    Form kødbollerne i din ønskede størrelse (vi bruger en spiseske til det) og læg dem i den opvarmede sauce. 
    Kødboller
    Varm dem forsigtigt op i 15 minutter og retten er klar til servering.
     

    Ris

    Til 2 personer bruger vi typisk et krus ris og 2 krus vand samt en tsk. salt. 
    Kog risen i vand med saltet i 12 minutter og læg et klæde henover og lad det trække i 12 minutter. 
    De er klar til servering.
     

    Servering

    Snit det sidste i fine små stykker, de skal bruges som garniture og for at give lidt mere bid til retten.
    Læg ris i bunden af tallerkenen og hæld saucen med kødbollerne henover.
    Drys med æblestykker og chips og pynt med persille.
     
     
    Boller i Karry

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

Hvor kommer boller i karry fra?

Det er uvist præcis, hvor og hvornår ‘Boller i karry’ kom til Danmark. Dog ved man at karry kom til landet fra England, der havde hentet inspiration til krydderiet fra deres koloni Indien. Karry optræder første gang i ‘Madam Mangors Kogebog’ fra 1835, som blev en bestseller. Man mener dog, at selve retten først opstod i Danmark i 1935, men først blev rigtig populær i 1950’erne, bl.a. fordi kødfars begyndte at blive en gængs råvare. I dag er det en klassisk dansk ret, der kan laves på utallige måder.

Hvilken fars skal i?

Farsen man bruger i ‘Boller i karry’ er helt op til den enkelte og deres smagsprefærencer. Nogen laver retten kun med svinefars, andre foretrækker fars af kalv og flæsk, mens andre foretrækker kyllingefars. Det kan f.eks. være af religiøse årsager, eller fordi man synes det smager bedre.

Kan man lave veganske boller i karry?

Ja, det kan man godt. Det er muligt at lave bollerne ud af plantefars, men der er dog én ting man skal være opmærksom på. Hvis man koger plantefars, kan det have en tendens til at klistre eller smuldre. Derfor er den bedste metode at bage sine boller i stedet for, og derefter komme dem ned i karrysaucen. Vi anbefaler at bage dem i ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Et godt råd vil være at finde en opskrift på veganske kødboller inden man går i gang, hvis man ikke er så erfaren i at arbejde med plantefars.

Kan man fryse boller i karry?

Man kan sagtens nedfryse boller i karry, og der findes flere metoder. Eventuelle rester kan man komme i en lufttæt beholder og lægge i fryseren. Hvis man har overskydende kødboller, kan det være en god idé at fryse dem ned, inden man kommer dem i karrysaucen. På den måde har man altid kødboller lige ved hånden, til næste gang man skal lave retten. Boller i karry er den ideelle fryseret at lave en god stor portion af, for så at fryse det ned i mindre portioner. Så har man altid aftensmad klar i fryseren. Man skal dog være opmærksom på, at retten kan holde sig 3 måneder i fryseren. Har man derudover overskydende ris, kan man putte dem i en lufttæt pose og fryse dem ned også. De kan opvarmes i mirkobølgeovnen i en skål med lidt vand i.

Kan man opvarme boller i karry flere gange?

Ja, det kan man godt. Det er en hårdnakket myte, at man kun kan opvarme en gryderet én gang. Det menes faktisk at det forlænger holdbarheden af retten, men det er vigtigt at opvarme retten til minimum 75 grader. Det går dog ud over smag og konsistens, hvis man opvarmer den flere gange. Man skal være opmærksom på at retten højst kan holde sig 3-4 dage i køleskabet.

Kan man koge kødbollerne i saucen?

Ja det kan man sagtens. Mange foretrækker at opvarme bollerne direkte i karrysaucen, da det giver dem en mere intens smag af karry. Andre foretrækker at koge dem først og derefter lægge dem ned i saucen, da det giver et element til retten, som ikke er gennemsyret af karrysmagen.