Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Andesovs

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

28. oktober 2020
Uanset om hvordan du foretrækker at lave din and i ovn, så er sovsen fantastisk. Sovsen her er baseret på at du laver den samtidig med en ovnstegt and, da vi bruger andefonden fra ovnen af. Hvis du har ekstra god tid, så har vi en vejledning i bunden af opskriften til hvordan du kan lave den med andeskyen i stedet for.

Opskrift på andesovs

Uanset om hvordan du foretrækker at lave din and i ovn, så er sovsen fantastisk.

Sovsen her er baseret på at du laver den samtidig med en ovnstegt and, da vi bruger andefonden fra ovnen af.

Hvis du har ekstra god tid, så har vi en vejledning i bunden af opskriften til hvordan du kan lave den med andeskyen i stedet for.

Grøntsags-/rodfrugtsmængderne her er ikke så afgørende, brug hvad du har i køleskabet, det er en perfekt måde at undgå madspild på.

Opskriften her er baseret på at anden minimum skal tilberedes i 2 timer, da vi tager andefonden fra efter 1 time og bruger 1 time på at gøre saucen færdig. Skal anden have længere tid, så gør det ikke noget – jo længere du bruger på saucen, jo bedre bliver den.

Andesovs


Antal: 6 personer

Andesovs

Uanset om hvordan du foretrækker at lave din and i ovn, så er sovsen fantastisk. Sovsen her er baseret på at du laver den samtidig med en ovnstegt and, da vi bruger andefonden fra ovnen af. Hvis du har ekstra god tid, så har vi en vejledning i bunden af opskriften til hvordan du kan lave den med andeskyen i stedet for.
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Sauce, Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 2 timer

Ingredienser

Andefond

  • 1 spsk. Olie smagsneutral
  • 1 spsk. Tomatpure
  • 3 stk. Gulerødder
  • 1/3 stk. Knoldselleri
  • 2 stk. Bladselleristængler
  • 2 stk. Løg
  • 2 fed Hvidløg
  • 2 liter Vand
  • 4 stk. Laurbærblad
  • 10-15 stk. Peberkorn efter smag
  • 4 stk. Timianstilke kan erstattes af tørret - brug cirka 1-2 spsk.
  • 1 stk. Hel And gerne med indmad/krås/hals

Andesovs

  • 3 deciliter Rødvin
  • 1 deciliter Portvin kan erstattes af rødvin
  • 1 deciliter Fløde
  • 5 deciliter fond ovenstående andefond
  • 1 deciliter Vand
  • 2 spsk. Maizena
  • Salt og Peber
  • Gastrik kan erstattes af lidt sukker og eddike
  • Citronsaft
  • Sovsekulør

Sådan gør du

  • Start med at tænde ovnen på den ønskede temperatur. Det gør ikke noget at det er i den meget lave ende (fra 95-140 grader) - saucen skal nok lykkedes.
  • Hvis du har en bradepande der både kan komme i ovnen og bruges på komfuret, så bliver opskriften her lidt lettere.
  • Skræl løgene, pil hvidløgene og skær dem og rodfrugterne i grove tern. 
  • Sæt en bradepande (eller sauterpande) på komfuret på ret høj varme (jeg brugte 11 ud af 14 på mit komfur).
  • Kom fedtstof og tomatpure på panden, så det branker lidt.
  • Skru ned for blusset til mellemhøj varme (jeg brugte 9 ud af 14 på mit komfur) og tilsæt knoldselleri, bladselleri, gulerødder, løg, hvidløg, indmaden og kråsen/halsen fra anden.
  • Lad det stå i 5-10 minutter mens du klargør anden. 
  • Tilsæt vand (mængden afgøres af hvor meget væske du har plads til. Det vigtigste er blot at bradepanden ikke tørrer ud mens det tilberedes i ovnen.
  • Tilsæt peberkorn, timian og laurbærblade.
  • Sæt anden i ovnen på en rist og placer bradepanden under, så anden kan dryppe ned i den.
  • Efter cirka 1 time tages bradepanden ud og hæld indholdet igennem en fin sigte og ned i en stor gryde.
  • Nu skal fonden koges ind. I bund og grund så længe som overhoved mulig, men minimum 30-40 minutter.
  • Samtidig tages en lille kasserolle frem og her kommer du rødvin og portvin i. Bring det i kog og kog det helt ned til cirka 1/2-1 dl. 
  • Tilsæt fløde og andefond til gryden med det indkogte vin og lad det stå i 5-10 minutter og koge sammen.
  • Nu skal sovsen jævnes. Det kan du gøre med en klassisk meljævning (vand og hvedemel), men jeg foretrækker maizena og vand. Det gør også sovsen glutenfri, hvis det har betydning for dig eller dine gæster. Kom maizena og koldt vand i lille skål og rør det godt rundt. Bring gryden i kog inden maizenablandingen kommer i, da den først stivner når det koger. Tilsæt halvdelen af blandingen under omrøring og tilsæt løbende mere, hvis sovsen ikke er tyknet nok.
  • Sovsen skal lige koge et par minutter mere og i den periode kan du smage den til.
  • Start altid med salt og peber og smag. 
  • Tilsæt en smule citronsaft og gastrik (eddike og sukker).
  • Smag til igen med de forskellige smage og giv den en smule sovsekulør hvis den mangler lidt farve.
  • Velbekomme.

Noter

Til dig der har god tid:
Når du hælder andefonden fra bradepanden, så erstat gryden med en høj kande i stedet for.
Køl det ned (f.eks. i 30-60 minutter i fryseren), så vil fedtet placere sig i toppen og stivne. Det kan du nu let fjerne fedtet med en ske og f.eks. bruge det til at stege i en anden gang.
Kog andeskyen ind til det halve og den kan nu bruges til en sovs. Da der ikke er fedt i skyen, vil jeg anbefale at du laver en opbagt sovs i stedet for:
Smelt 2 spsk. smør i en gryde og tilsæt 2 spsk. hvedemel. Pisk det godt sammen og tilsæt nu din andesky sammen med fløde og det indkogte vin. Fortsæt piskningen og smag til med salt, peber, citronsaft og gastrik.