ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Mornay sauce

PER ASMUSSEN | 6. oktober 2020
Ostesovsen er blevet brugt i mere end 200 år og er typisk revet gruyère-ost tilsat i bechamel saucen. Den kan bruges til især fiske- og skaldyrsretter.
Mornaysauce

Mornaysauce/Sauce Mornay er en af de mest kendte franske saucer og er en sekundær sauce til en af de 5 franske grundsaucerBechamél sauce.

Ostesovsen er blevet brugt i mere end 200 år og er typisk revet gruyère-ost tilsat i bechamel saucen. Den kan bruges til især fiske- og skaldyrsretter.

Herhjemme i Danmark er den typisk brugt til hjemmelavet lasagne eller retter der skal gratineres.


Mornaysauce
Antal: 4 personer

Mornay sauce

Ostesovsen er blevet brugt i mere end 200 år og er typisk revet gruyère-ost tilsat i bechamel saucen. Den kan bruges til især fiske- og skaldyrsretter.
No ratings yet
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Sauce
Køkken: Fransk
Forb. tid: 2 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Grej

Ingredienser

  • 25 gram Smør
  • 40 gram Hvedemel
  • 500 milliliter Sødmælk
  • Salt og peber
  • Muskatnød revet, lidt
  • 40 gram Revet ost
  • 1 stk. Æggeblommer kan udelades
  • 1 tsk. Dijonsennep kan udelades

Sådan gør du

  • Start med at komme smørret i en lille gryde/kasserolle og smelt det.
  • Jeg har den typisk på 9 eller 10 på mit komfur.
  • Kom mel i gryden og pisk det godt rundt. Bliv ved indtil du har en smørbolle og processen må gerne tage 2-3 minutter, så du får melet godt bagt igennem, så det ikke smager af mel.
  • Tilsæt 1/3 af mælken og pisk det godt rundt. Start ikke for hårdt, så vil du sprøjte det rundt i hele køkkenet (jeg taler af erfaring:-)).
  • Tilsæt løbende resten af mælken mens du rører det godt rundt. Det handler om at alle klumper skal være rørt ud og saucen skal tykne.
  • Smag til med salt, peber og revet muskatnød.
  • Når saucen smager som den skal slukkes komfuret og lad den stå i 30-60 sekunder.
  • Tilsæt den revne ost (og sennep hvis du er til det) og rør det godt rundt i saucen. Hvis blusset stadig er tændt, så er der en mulighed for at osten trevler.
  • Saucen skulle gerne være tyknet en del, er det for meget - så kom en smule mælk i.
  • Hvis du ønsker saucen endnu mere cremet, så kom en æggeblomme i og pisk saucen igennem 1 minut mere.
  • Velbekomme.

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.