Andesteg er en af de mest populære retter at spise til jul i Danmark, og selvom Mortens Aften er baseret på en historie om gæs, så er anden også udbredt på menuen her.
Den langtidsstegte andesteg er nemlig en traditionsrig ret her i landet. Desuden er den yderst smagfuld, og hvis man fjerner skindet, der indeholder en del kalorier og mættet fedt, er det faktisk også en ganske sund spise.
Herhjemme forbinder vi primært and med steg og traditioner, men man kan få mange forskellige typer ænder, og man kan tilberede dem på mange forskellige måder.
Pekingand
Pekinganden er en af de mest udbredte anderacer på de danske gårde og i de danske kølediske. Da det er en svømmefugl har den et tykt fedtlag, og taber derfor en del af sin vægt ved tilberedning, men det kan samtidig give et sprødere skin.
Pekinganden kom oprindeligt fra Kina og er også navnet på en populær kinesisk ret med forårsløg og agurk, der er rullet i en pandekage fyldt med hoisinsovs. Den klarer sig dog også aldeles godt med brunede kartofler og rødkål.
Berberiand
Berberianden er ligeledes en af de mest populære ænder i de danske kølediske, men den bliver primært opdrættet i Frankrig. Det er en flyvefugl, så den har mindre fedt end pekinganden, og man får derfor mere kød, selvom det er en lidt mindre fugl.
Beriberianden er en aggressiv fugl, og de franske opdrættere kuperer derfor fuglens næb og kløer, for at afholde dem fra at angribe andre fugle i flokken. Hvis man gerne vil slå et slag for dyrevelfærd kan man derfor med fordel vælge danske berberiænder, da de oftest bliver opdrættet i mindre besætninger og ikke bliver kuperet.
De andre ænder
Pekingand og berberiand er klart dem, der er nemmest at finde i en almindelig dagligvarebutik, men der findes også andre aldeles lækre anderacer.
Det kan fx være mulardanden, som er en krydsning mellem pekinganden og berberianden, eller moskusanden, som er det samme som en berberiand, men den er vild og bliver derfor ikke kuperet.
Hvis man køber fritgående ænder fx fra gårdbutikker skal man være opmærksom på, at de ofte har levet længere end industriænder og derfor har brugt deres muskler mere, hvilket kan give et sejere kød. Derfor kan det være en god idé at lade fritgående ænder modne et par dage i køleskabet inden de kommer i ovnen.
Opskrifter
Se vores opskrifter på and herunder:
Andelår i ovn. Se en opskrift her.
Risotto med confit de canard og friteret æggeblomme
Ovnstegt andelår med konfiterede kartofler og fennikelsalat
Gourmet pizza med konfiteret andelår og trøffel
And med æbler, æblegelé og æbleskum
Pandestegt andebryst med grønsager