Sommeren i Danmark har i år været exceptionelt varm med rekordmange solskinstimer og dage med temperaturer langt over de 30 grader. Det varme vejr har også kunnet mærkes i butikkerne, hvor salget af varer som vandmeloner, koldskål og is har sprængt alle rekorder. Især er is noget, der for rigtig mange mennesker hører sommeren til, og der er da heller ikke noget bedre end en kold is på en varm sommerdag.
Hvem der opfandt isen, og hvor den blev opfundet, er ikke helt klarlagt, men sikkert er det, at der i Italien er blevet produceret og spist en frossen creme lavet på mælk, æg og sukker i flere hundrede år. Denne type is er forløberen for den italienske gelato, der i dag er kendt og elsket over hele verden. I Danmark skal vi dog helt frem til 1914, før den første egentlige isfabrik så dagens lys. Fabrikken bar navnet “Amerikansk Ice Cream Fryseri”, og det var dem, der senere blev kendt under navnet ”Hellerup is”. Lidt over 10 år senere, i 1927, åbnede ”Premier is”, et mærke der stadig eksisterer i dag. I samme periode begyndte man desuden at producere is rundt omkring på landets mindre mejerier, og det var på denne måde at bl.a. ”Frisko flødeis”, i dag blot kaldet ”Frisko”, opstod.
Typer af is
Det er længe siden, at is var synonymt med en gammeldags isvaffel med flødeis, guf og syltetøj på toppen. Vi har i dag et stort og alsidigt udvalg af forskellige typer is i butikkerne, og der kommer hele tiden nye smagsvarianter til. Flere og flere kaster sig desuden ud i at lave deres egen is, og salget af ismaskiner til private husholdninger er stigende. Der findes som sagt mange forskellige typer af is, og forskellen på dem er ikke blot smag og indhold, men i høj grad også produktionsmetoden. Du kan her se en gennemgang af de forskellige typer is, der findes, og hvordan de er lavet:
• Flødeis: Isen har en fast konsistens og er lavet på en base af fløde og æg. Den laves ved at røre fløde, æggeblommer og sukker sammen og derefter varme blandingen op. Flødeis kan enten fryses under omrøring i en ismaskine eller ved at hælde cremen i en form og røre i den under indfrysningen. Brugen af ismaskine er klart at foretrække, da isen her bliver mere let og luftig end hvis den blot er indfrosset. Flødeis betragtes af mange som mange som værende den ”rigtige” is og bruges typisk til klassiske gammeldags isvafler.
• Sorbet: Vandbaseret is der typisk er tilsat frugt. Der bruges hverken mejeriprodukter (mælk og fløde) eller æg. Sorbetis er i sagens natur mere fedtfattig, da den ikke indeholder æg og mejeriprodukter. Det har gjort denne type is meget populær, og det er da også en frisk og lækker smagsoplevelse. Vær opmærksom på, at sukkerindholdet i sorbetis ofte er højt, hvorfor den ikke nødvendigvis er kaloriefattig, selv om fedtindholdet er lavt.
• Gelato: Minder om flødeis, men isen er lavet på mælk i stedet for fløde og er uden æg. Den skal køres på en ismaskine efter at massen er blevet opvarmet, da kendetegnet ved denne type is er dens lette og luftige konsistens.
• Parfait: En af de nemmeste is at lave, da den ikke skal opvarmes eller røres på en ismaskine. En parfait minder rigtig meget om en flødeis, der er indfrosset uden brug af ismaskine (se ovenfor). Den indeholder æggeblommer, sukker og fløde pisket til skum. Isen er herudover ofte tilsat forskellige smagsgivere som f.eks. chokolade, tørret frugt eller krydderier.
• Softice: Isen kan ses som en halvfærdig is, der opbevares ved -4 grader i en softicemaskine. Når man hiver i maskinens håndtag, pumpes der luft ind i isen, som derved får en meget let og luftig konsistens.
• Frossen frugt: er frisk frugt hvori der er stukket en pind/træspyd igennem og som derefter er frosset ned. En klassiker er en halv banan dyppet i smeltet, mørk chokolade og evt. drysset med farvestrålende krymmel inden den fryses. Dette er et sundere alternativ til flødeis og er et hit hos mange børn og voksne.
Vi har her samlet en række opskrifter på forskellige typer is, du kan prøve derhjemme:
Is opskrifter
Semifreddo – blød italiensk is
Bærsorbet med chokoladefondant.
Creme Anglaise/kold vanlijesovs
Milkshake opskrifter
Vi opdaterer artiklen løbende med nye opskrifter.