ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sådan får du tag på de frække deller

PER ASMUSSEN | 21. december 2018

Deller, dunser, frække deller, frækkedeller eller “frikdeller”. Kært barn har mange (sjove) navne, og uanset hvad du kalder dem, så ved alle danskere, hvad en frikadelle er!

Der er næsten ligeså mange meninger om, hvad en god “delle” er, som der er bedstemødre. For der er vel ingen, der laver frikadeller, som “bedste”, er der?

Hvis du synes, at din familie mangler end god familieopskrift, eller du bare gerne vil forsøge at give bedstemor kamp til stregen på frikadellefronten, så er det nok en god idé at sætte dig lidt ind i, hvad en frikadelle faktisk er.

Danske frikadeller

Frikadeller er så dansk, som noget kan være – eller er de? Det vil mange danskere nok påstå, og frikadeller anses da også nærmest som en vaskeægte dansk nationalret. 

Skal du lave frikadeller på rigtig gammeldaws dansk manér, skal farsen bestå af en blanding af kalv og flæsk/svinekød. Herudover tilsætter vi mælk, æg, mel, løg – og naturligvis salt og peber.

At Danmark er en rigtig “svinekødsnation” er nok også grunden til, at mange danskere anser frikadeller som noget ærkedansk.

Det er dog ikke helt korrekt. Én ting er selvfølgelig, at den danske nationalret er stegt flæsk med persillesovs, en helt anden ting er, at vi i mange andre dele af verden ser “frikadeller”.


GastroFun PREMIUM kan du (som altid) se hele videoen. Læs mere om PREMIUM her hvis du ikke allerede er medlem.


Frikadeller verden rundt

Frikadellen er jo i sagens natur “bare” en kødbolle, og de fleste lande har én eller anden form for kødbolle, der til forveksling ligner den danske frikadelle.

Særligt de norske kjøttkaker og de svenske köttbullar ligner vores frikadeller, om end de svenske er en tand mindre – måske de laver dem med en teske? Den fars, man bruger i Sverige, minder dog rigtig meget om den, vi danskere typisk bruger til frikadeller. Det er lidt sjovt, for hvad vi herhjemme vil kalde kødboller, kalder svenskerne derimod “frikadeller” – og omvendt! Det er da bundforvirrende.

I Grækenland og Tyrkiet laves farsen af enten okse- eller lammekød, og så bliver den godt krydret med blandt andet hvidløg. I Palæstina derimod består farsen af kikærter, der steges i masser af olie og kaldes for falafler – dem kender du garanteret allerede.

Man kunne sagtens forestille sig, at farsen afviger mere og mere fra den danske frikadelle, jo længere ud i verden vi kommer, men faktisk minder russernes bitoque/bitok en del om de danske frikadeller. De tilsætter dog brødkrummer til farsen, og så serverer de typisk en varm creme fraiche-sovs til.

Forskellen på kødboller og frikadeller

Det er nok de færreste danskere, der kunne drømme om at kalde en kødbolle for en frikadelle og omvendt (som svenskerne gør!), men hvad er det egentlig, der adskiller kødboller og frikadeller fra hinanden?

Jo, i Danmark er forskellen på de to sådan set blot, at kødboller koges (eksempelvis til boller i karry eller boller i paprika), imens frikadeller steges. Det giver god nok mening, da navnet “frikadeller” stammer fra italienernes fritella, der er en form for æbleskive, og navnet “fritella” kommer af det italienske ord for “stegt” (fritta).

En frikadelle er dermed et udtryk for, at farsen er stegt, og det er derfor uden betydning, hvad farsen består af. Vi kan hermed slå fast, at eksempelvis vegetariske frikadeller gør sig mindst ligeså fortjent til navnet “frikadeller”.

Varianter af frikadeller

Det er blevet meget populært herhjemme at lave helt nye varianter af de klassiske, danske frikadeller. Det er eksempelvis blevet meget almindeligt at udskifte svinekødet med hakket kylling. Kyllingefrikadeller kan faktisk være lidt nemmere at få saftige, og da kylling desuden er en anelse mere mild i smagen end svinekød, vil nogle endda påstå, at man bedre kan eksperimentere lidt ekstra med krydderierne.

Der er også dem, der vælger at gå ind og pille ved nogle af de andre af grundingredienserne. Eksempelvis kan man udskifte melet med havregryn, hvis man gerne vil have en sundere frikadelle, eller man kan tilføje flere grøntsager udover løg alene.

Nu har vi jo allerede lagt lidt op til det, men nogle danskere går også så “vidt” som til helt at droppe kødet og i stedet bruge linser – særligt i veganske og vegetariske kredse er linsefrikadeller en klassiker. Frikadeller uden kød lyder måske lettere blasfemisk for nogle, men det er nu ikke så tosset endda!

Nogle gode delle-tips

Med ingredienserne på plads, er det svært at lave en helt dårlig fars – det er dog ikke umuligt! Der er flere punkter i frikadelletilberedningen, der skal være helt styr på.

Ingredienserne skal for eksempel ikke bare blandes sammen på må og få. Løgene er med til at give en god smag, men det er vigtigt for smagsoplevelsen, at de ikke er for store: Løgene bør derfor være revet eller blendet, for så får frikadellerne en meget bedre konsistens.

Har du besluttet dig for at bruge svinekød, vil vi også anbefale, at du ikke kun bruger hakket svinekød. Farsen får både mere smag og en bedre konsistens, hvis du blander lidt kalv, lam eller flæsk i. Dertil skal du være opmærksom på, hvordan du rører farsen: Farsen skal røres sej med salt, inden de øvrige ingredienser tilsættes. På denne måde kan farsen suge mere væske til sig, hvilket gør dine frikadeller mere saftige. Desuden skal du ikke rører for voldsomt i farsen, da den i så fald bliver for klæg.

Når du har rørt farsen, skal du lade den hvile, gerne en hel time. Det gør frikadellerne ekstra spændstige og lækre.

Når det endelig er tid til at stege frikadellerne, er det vigtigt, at du bruger rigeligt med fedtstof, så kanterne af frikadellerne også bliver stegt. Og når det kommer til valget af fedtstof, er smør altid bedst.

Opskrifter på frikadeller

Verdens bedste frikadeller

Verdens bedste frikadeller


Frikadeller

Frikadeller


Frikadeller med grøntsager

Frikadeller med grønsager


Frikadeller med kartoffelsalat

Frikadeller og kartoffelsalat


Frikadeller

Frikadeller


Mormor frikadeller – det blir’ ikk’ bedre!

Mormor frikadeller


Små frikadeller

Frikadeller


Fiskefrikadeller af skrubber

Fiskefrikadeller af skrubber


Frikadeller med ris, brun sovs, gulerødder og syltede rødbeder

Frikadeller


Frikadeller med brun sovs

Frikadeller med brun sovs


Smørstegte frikadeller

Smørstegte frikadeller


Frikadeller med timian

Frikadeller med timian


Kyllingefrikadeller

Kyllingefrikadeller


Kyllingefrikadeller

Kyllingefrikadeller