Sådan læser du din etiket (på whiskey flasken)

Sådan læser du din etiket (på whiskey flasken)
Indholdsfortegnelse

Det med stort – destilleri eller brand? 

Indtil 1985, hvor Cooley Distillery blev grundlagt, var der ikke mere end tre destillerier i Irland. Men der var ganske mange aftapninger fra disse tre. 

Når du køber en irsk whiskey, er det ikke nødvendigvis destilleriets navn, der står med de største bogstaver. Destillerierne laver forskellige brands, som dækker de forskellige irske whiskeytyper. Samme destilleri kan således både lave single malt, single pot still og blended whiskey. Som forbruger skal du altså ikke bare læse men nærlæse etiketten, hvis du vil vide, hvor din nye flaske whiskey stammer fra, og hvilken type whiskey der er tale om. 

Det kan også være, du står med en flaske whiskey fra et af de helt nye destillerier, der endnu ikke har et lager af moden sprit. Det nye destilleri har købt moden whiskey fra et af de ældre destillerier og tapper den på flaske som et af deres egne brands. Det nye destilleri har på den måde en vare at præsentere for dig som forbruger fra dag et. En aftapning, som vil afspejle den stil, det nye destilleri fremadrettet vil stå for. 

Blended whiskey er et produkt, der er blandet af forskellige whiskeytyper. Hovedbestanddelen vil være grain whiskey, som er blandet med kobberkedeldestilleret whiskey. De irske blends består, som industrien er skruet sammen i dag, af både malt- og grain whiskey fra samme destilleri. 

Single malt whiskey er destilleret på kobberkedler og fremstillet udelukkende af maltet byg. 

Single pot still whiskey er destilleret på kobberkedler. Kornet er en blanding af maltet og umaltet byg. 

Pure pot still whiskey er en betegnelse, som ikke længere anvendes. Du har med andre ord fat på en ældre aftapning. I dag bruges betegnelsen single pot still whiskey.  

Er der en aldersangivelse på din whiskey, er det den yngste dråbe whiskey i flasken, der er angivet på etiketten. Du er altså altid garanteret, at whiskeyen i sin helhed er mindst 12 år gammel, hvis det er det, der fremgår af etiketten.  

Hvis der ikke er en aldersangivelse, er du garanteret en alder på minimum 3 år. 

Det er en rigtig god idé at læse alkoholprocenten på den whiskey, ­
du køber. Det kan være en voldsom overraskelse for dine smagsløg at blive udsat for eksempelvis 59 procent alkohol, hvis du ikke er forberedt.  Whiskey holder altid mindst 40 procent alkohol.

Hvis en whiskey er angivet som cask strength, betyder det, at whiskeyen ikke er fortyndet med vand, før den er tappet på flaske, men har den alkoholprocent, den havde, da den lå på sit fad.

Non-chill filtered betyder, at whiskeyen ikke er kølet ned og filtreret, før den er tappet på flaske. Ved en koldfiltrering fjernes nogle af de olier, whiskeyen indeholder. Det har naturligvis en negativ indflydelse på whiskeyens tekstur, duft og smag. Hvorfor vælger producenterne så at koldfiltrere samt nedvande deres produkter? Det er naturligvis for at ramme så bredt et publikum som muligt. Den almindelige forbruger ønsker ikke, at whiskeyen står uklar i flasken og brænder voldsomt på tungen. Whiskey-aficionados vil derimod gerne nyde deres gyldne dråber i så naturlig en tilstand som muligt og eventuelt selv tilsætte vand.

Begrebet finish dækker over, at whiskeyen har fået en kort modningsperiode på en anden fadtype end den, hvorpå den har tilbragt hovedparten af sin modningstid. Det kan eksempelvis være en sherryfinish. Altså en kort ekstra modningstid på tidligere sherryfade. Der er ikke noget mindstekrav til, hvor lang en finish skal være.

Double wood betyder, at der er anvendt to fadtyper under whiskeyens modningsproces. Det kan eksempelvis være first fill- og second fill-­fade, eller det kan være amerikanske fade af hvideg samt europæiske sherryfade. Der er altså ikke nogen entydig rettesnor at gå efter, blot at der er tale om to fadtyper.


Artiklen stammer fra bogen: "Irsk Whiskey", skrevet af forfatteren Peter Kjær.

Irsk Whiskey

Bogen kan købes her.

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Tags

Sociale medier