ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Romkuglens historie

PER ASMUSSEN | 5. september 2018

Baggrundsinfo

På Sjælland hedder det romkugler, nogle steder i Jylland hedder det trøfler: men selv om navnene er forskellige, er det samme kage, der er tale om: nemlig den lækre, gammelkendte bagerklassiker med romsmag og farvet krymmel eller chokoladekrymmel. Kagen har været kendt og elsket i generationer, og hverken tidens tand, slankehysteri eller skiftende modeluner ser ud til at kunne slå den af banen. For alle elsker romkugler, og kagen er og bliver en klassiker.
Romkuglens historie er svær at blive klog på, og hvem der egentlig opfandt den, fortaber sig i tågerne. Sikkert er det dog, at det er en dansk specialitet, som ikke fås magen til uden for landets grænser. Kagen har i visse kredse haft et lidt blandet ry, f.eks. lyder en gammel skrøne, at den skulle bestå af kagekrummer fejet op fra bageren gulv(!) 

Dette har dog på ingen måde hold i virkeligheden, og man kan få den tanke, at rygtet i sin tid er startet af konkurrerende bagermestre, der var misundelige over den lyse idé, ophavsmanden til romkuglen havde fået. For romkugler laves ganske vist af kagerester: daggamle kager, der ikke er blevet solgt, blandes med marmelade og romessens, formes til kugler og trilles i krymmel. Det er en fantastisk anvendelse af rester, som på alle måder er friske og gode, og det er en idé, vi med rette kan være stolte af. 

Romkuglen er for mange en obligatorisk del af turen til bageren, og der er altid plads til en enkelt. Om man er til varianten med farvestrålende tivolikrymmel eller bedre kan lide dem med mørk chokoladekrymmel, så er begge dele med garanti at finde på bagerens hylder. Faktisk findes der vel lige så mange forskellige opskrifter på romkugler, som der er bagere, og det er netop det, der gør kagen til noget helt særligt. 

Hos bageren er romkugler som nævnt en genial metode til at undgå, at gode kagerester går til spilde. Set fra et forretningsmæssigt synspunkt er det smart, at noget, der ellers ville blive smidt ud, i stedet kan anvendes i en ny kage, der med ufatteligt få ingredienser bliver til et fantastisk velsmagende produkt. Desuden er det sund fornuft at anvende rester, der intet fejler, og det passer som fod i hose med tidens generelle trend om at undgå madspild, være klimabevidst og i det hele taget spare lidt mere på ressourcerne. 

Du kan bruge det samme princip hjemme hos dig selv, hvor du sikkert fra tid til anden står med en rest kage, du ikke ved, hvad du skal stille op med. Prøv at lægge kageresten i fryseren i en pose med genluk. Når posen er fuld, har du en passende mængde kagerester til at lave en portion af dine egne lækre romkugler, der med garanti vil slå dem, du kan købe hos selv den bedste bager.

 

Opskrifter

Grundopskriften på romkugler er i princippet blot kagerester, marmelade og et skvæt romessens. Alligevel er der små justeringer, tips og tricks du kan bruge til at variere romkuglerne. Vi har derfor samlet en række opskrifter, der er værd at taget et kig på, når du skal i gang med produktionen af dine egne romkugler. 

Romkugler vendt i kakao

Romkugler

Disse romkugler er vendt i kakao i stedet for det sædvanlige krymmel, hvilket giver et lidt mere ”voksent” udseende.

Klik her for at læse opskriften

 

Romkugler med farvet krymmel

Romkugler

Klassiske romkugler med krymmel i alverdens farver: Den kendte børnefavorit.

Opskriften kan læses her.


Romkugler med chokoladekrymmel

Romkugler

Denne romkugleopskrift indeholder ægte rom, og er nok mest til voksne.

Klik her for at læse opskriften.


Romkugler med marcipan

Romkugler

Læs opskriften her.


Chokoladetrøfler

Chokoladetrøfler

Opskriften kan læses her.


Romkugler med tivolikrymmel

Trøfler

Endnu en opskrift med farvestrålende krymmel, der bare er og bliver den bedste!

Opskriften kan ses her.


Romkugler med krymmel

Romkugler

Leder du efter en opskrift på romkugler, der bare er klassisk og god og så tæt på bagerens som muligt, så er det denne, du skal have fat i.

 

Generelt er der mange forskellige varianter, især dem med kokus er også ret populære.
 

3 kommentarer til “Romkuglens historie”

  1. Mon I har en idé til, hvordan man kan lave de ‘rigtige’ gammeldags røde romkugler. Ikke som dem fra Netto, der ‘bare’ smager af hindbær, men dem man kunne købe i løsvægt, når man var nede og snolde i kiosken 🙂

    Venligst Maria

    Svar

Skriv en kommentar