ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Nyd din rom rent og i cocktails

SPONSORERET INDHOLD | 16. december 2021

Rom er ofte en lidt overset spiritus, hvor mange forbinder det med f.eks. Captain Morgan, der smager bedst, når man blander den med cola. De fleste sætter pris på en god rødvin, eller læskende specialøl eller en 18-års frugtig whisky, men det er ganske få, der nyder en rigtig god kvalitetsrom. Det er en skam, for rom er en lige så stor videnskab som franske rødvine, og spænder vidt i kvalitet. Og hvad ville romkugler være uden smagen af rom?

Rundt om Rom

Rom har en helt særlig plads i historien, og forbindes ofte med pirater, kolonitid og Caribien. Og det er med god grund. Da Columbus rejste mod Amerika i 1492, medbragte han sukkerrørsbønner fra De Kanariske Øer. Op igennem historien blev der oprettet en masse sukkerrørsplantager, som blev passet af slaver. I 1600-tallet producerede man den første rom, men den er blevet beskrevet som værende spiritus af lav kvalitet. Ofte blev en del af sømænds løn udbetalt i rom, hvor den skulle have et alkoholindhold på 57 %, hvilket var med til at give rommen et dårligt ry. Det var først efter 2. verdenskrig, at rom blev forfinet nok til at gøre det til et højkvalitetsprodukt. Og i dag er det noget af den ypperste spiritus, man kan nyde.

Netop kvaliteten har stor betydning i forhold til, hvordan forskellige romtyper kan bruges. Normalvis opdeles rom i 3 kategorier, nemlig hvid rom, mørk rom og krydderrom. En generel regel er, at rom der dufter og smager meget af spiritus, passer bedst til drinks, bageværker eller i marinader. Det der ofte betegner den gode rom, er den sødme, aroma og rundhed, som findes i forskellige smagsnuancer. De er ofte lagret på fade – f.eks. egetræsfade – i 5-12 år. Det vigtigste kvalitetsmærke er, at det ikke har stærk spiritussmag. Herfra er smagsnuancerne vidt forskellige, og spænder fra toner af mærk chokolade, flødekaramel og rosiner.

Nogle gode eksempler på gode typer af rom er f.eks. Ron Zacapa – der har vundet verdens bedste rom 4 år i træk – eller Diplomático. Den sidste kommer fra Venezuela og har eksisteret siden 1959.

Netop denne rom befinder sig i den meget søde ende, og kan derfor anbefales som en form for dessert efter en god middag. Og her kan man stille sig selv det evig spørgsmål – med eller uden is.

En god rom som denne bør nydes UDEN is eller vand, da det kan ”dræbe” dens helt særlige og afrundet sødme. Is eller vand er ofte bedst til rom af lav kvalitet, hvorfor de derfor passer bedst til drinks, som f.eks. en Romkugle-cocktail eller varm kakao med rom og Kahlua i denne juletid. Ellers passer det også godt i en cheesecake.

Romkugle cocktail
Læs opskriften her
Sous Vide Rom Cheesecake
Læs opskriften her
Varm kakao med rom og Kahlua
Læs opskriften her
Hjemmelavede romkugler
Læs opskriften her