Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Konfirmation

PER ASMUSSEN | 6. februar 2019

I starten blev konfirmationen anset for noget meget alvorligt og noget af det vigtigste, i den unges liv. Det var her, hvor man skulle bekræfte sin tro på Gud, som var blevet afsagt i dåben. I 1500-tallet blev der i Reformationen lavet en lov, som forbød firmelse. Man skulle altså ikke bekræfte sin tro på Gud.

I løbet af de næste par århundrede kunne man fornemme, at der var gået noget tabt. Firmelsen blev derfor genindført. Til gengæld gik det helt over i den anden boldgade, hvor det blev en påtvunget pligt. Alle skulle simpelthen både døbes og konfirmeres. Og for at blive konfirmeret, skulle man kunne bestå en kundskabsprøve, som siges ikke at have været særlig nem.

Valgte man at lade være med at tage denne kundskabsprøve, blev man simpelthen sendt i fængsel. Oven i dette, så kunne man ikke få lov til at blive gift, hvis ikke man havde bestået sin kundskabsprøve som 19-årig, og man blev heller ikke anset for at være reel nok til at kunne være vidne eller stå fadder.

Konfirmationen var essentiel for at kunne fungere i samfundet

Når kundskabsprøven var bestået, modtog man en konfirmationsattest. Dette stykke papir var utroligt vigtigt, for uden dette, kunne man ikke få en skudsmålsbog. Det var heri, ens arbejdsgiver skrev kommentarer om ens evner og denne bog skulle medbringes, hvis man forlod sognet. Den fungerede altså som en slags kombination af CV og pas og straffeattest. Den indeholdt alle relevante oplysninger om vedkommende. Denne skudsmålsbog blev først officielt udfaset i starten af 1900-tallet.

I 1800-tallet skulle forældrene betale præsten for at undervise deres børn, og de skulle betale ekstra for undervisning, hvis børnene ikke bestod.

Først omkring 1900-tallet begyndte konfirmationen at ændre karakter

I omkring 1900-tallet begyndte begivenheden at ændre karakter mod den konfirmation, vi kender i dag. Man begyndte at feste sammen med familien og gøre det til en positiv begivenhed. Tøjet skiftede fra sorte kjoler, til hvide kjoler, og for drengene ligeledes noget mere festligt outfit. Der opstod hjælpefonde, som hjalp trængte familier økonomisk.

Folket begyndte at gøre op med den kirkelige konfirmation, og der startede borgerlige konfirmationer. Dette var meget billigere end den kirkelige handling. I 1970´erne opgav foreningen for borgerlige konfirmationer at eksistere, da der ikke længere var tilhængere af det.



Non-firmation eller konfirmation

Nu om dage kan afløseren af dette kaldes for ”non-firmation”. Det er altså en måde, hvorpå unge kan markere milepælen og afslutningen på barndommen, uden at tro på Gud.

Der bliver derfor afholdt en masse non-firmationer og konfirmationer i dagens Danmark. For mange handler det ikke så meget om Gud og kristendom længere, men om at samle familien og fejre milepælen i barnets liv. Det er en begivenhed, som barnet ser meget frem til, og der lægges mange kræfter og penge i at afholde den.

Den mest anvendte menu sammensætning lyder på suppe, steg og is, eller rejecocktail/tunmousse, steg og is eller kage. Mange vælger den såkaldte ”skrub-af-mad” i form af suppe eller hotdogs. Der er blevet tradition for, at de unge hentes i dyre køretøjer og at eventuelle kager er dekoreret overdådigt, ligesom resten af festsalen.

Forret til konfirmation

Tunmousse

Tunmousse

Læs opskriften her.


Tunmousse uden smør

Tunmousse

Læs opskriften her.


Rejesalat

Rejesalat

Læs opskriften her.


Rullepølse

Rullepølse

Se opskriften her.


Salat med stenbiderrogn

Salat med stenbiderrogn

Læs opskriften her.


Laksetatar

Laksetatar

Læs opskriften her.


Gratinerede jomfruhummerhaler

Gratineret jomfruhummerhaler

Læs opskriften her.


Salat med krebsehaler

Salat med krebsehaler

Læs opskriften her.


Supper

Supper

Læs hele vores artikel med masser af suppeopskrifter her.


Tarteletter

Tarteletter

Se hele opskriften her.


Luksus tarteletter

Luksustarteletter

Se hele opskriften her.



Hovedretter til konfirmationen

Kogt hamburgerryg

Hamburgerryg

Læs hele opskriften her.


Oksefilet (sous vide)

Oksefilet sous vide

Læs hele opskriften her.


Oksemørbrad (sous vide)

Oksemørbrad

Læs hele opskriften her.


Roastbeef

Roastbeef

Læs hele artiklen med masser af opskriften her.


Sous Vide Beef Wellington

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Okseculotte (sous vide)

Culotte

Læs hele opskriften her.


Sous vide tilberedning

Sous vide

Sous vide er generelt en fremragende måde at tilberede stege og meget kød når det kommer til festlige lejligheder.

Læs alt om sous vide her.


Rødvinssovs

Rødvinssovs

Læs hele opskriften her.


Sauce Bearnaise

Bearnaise

Læs alt om saucen og opskrifter her.


Sovs/Saucer

Sovs

Vi har en komplet guide med et hav af saucer/sovs og opskrifter her.



Dessert til konfirmation

Tiramisu med Kahlua

Tiramisu

Læs opskriften her.


Gateau Marcel

Gateau Marcel

Læs hele opskriften her.


Fransk citrontærte med brændt marengs

Fransk citrontærte

Læs hele opskriften her.


Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær

Chokoladelagkage

Læs opskriften her.


Fransk chokoladetærte

Fransk chokoladetærte

Læs opskriften her.


Pandekagelagkage

Pandekagelagkage

Læs opskriften her


Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Læs opskriften her.


Kiksekage

Kiksekage

Læs opskriften her.


Moussedrøm

Moussedrøm med mandler og vanilje

Læs opskriften her.


Citronfromage

Citronfromage

Læs opskriften her.


Gammeldags æblekage

Æblekage

Læs opskriften her.


Chokolade

Chokolade

Generelt smager det meste med chokolade dejligt.

Vi har en komplet oversigt omkring chokolade og et hav af opskrifter her.


Hjemmelavet sandwich-is

Sandwich is

Se opskriften her.


Is

Hjemmelavet is

Is hører sig til en konfirmation, men ofte er det en smagssag hvilken vej man ønsker at gå når det kommer til at vælge is.

Læs hele vores artikel og masser af opskrifter på is her.