ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Inspiration til tapas anretning/charcuterie

PER ASMUSSEN | 8. oktober 2018

Tapas – den lille servering med de mange muligheder

Tapas er navnet på en række små, spanske retter, der kan bruges som appetitvækkere eller sættes sammen til et stort måltid. “Tapa” betyder “låg” på spansk, og man mener, at ordets brug stammer fra Andalusien, hvor tyndt brød eller skinke blev brugt som låg på glassene for at holde skidt og insekter væk fra sherryen, når man sad og fik et lille glas på en cafe.

I Danmark er det ikke så mange år siden, at vi for første gang stødte på begrebet tapas. I tapaens oprindelsesland, Spanien, er det dog hverken noget særlig nyt eller moderne. Her opstod tapastraditionen nemlig allerede i 1200-tallet, dengang barerne lå ved siden af kirkerne i byerne og i landsbyerne.

Dengang drak man masser af vin i Spanien. Det var svært at skaffe rent vand, hvorfor man i stedet drak vin, ofte på tom mave. Mad var dyrt, men det var vin ikke, og det kræver ikke meget fantasi at forestille sig hvad rigelige mængder vin, indtaget på tom mave af en flok mænd, kan få af konsekvenser. Druk, slagsmål og forringet arbejdsevne var blot nogle af de uheldige konsekvenser, den udprægede drukkultur medførte, og man blev fra politisk side klar over, at noget måtte gøres. 

Det betød, at der blev indført en lov om, at alle barer skulle servere lidt let mad sammen med vinen. En lille servering ville forhåbentlig opveje nogle af de uheldige konsekvenser, vinen ellers havde, når den blev indtaget på tom mave. Det blev derfor kutyme, at der blev serveret og spist brød med tilbehør af f.eks. serranoskinke, chorizopølse, ost og oliven til vinen på barerne. Den tradition findes stadig den dag i dag over hele Spanien i mere eller mindre sofistikerede udformninger. Det blev starten på det vi i dag, med et meget bredt begreb, kalder tapas.

Inspiration til tapas anretning/charcuterie

 

Tapas er i korte træk små, lækre retter, der kan spises som forret eller sættes sammen til ét stort måltid. Tapas er for mange blevet lig med hygge og socialt samvær, da det er oplagt at sidde og nippe af lækkerierne mens snakken går omkring bordet. Der er utallige muligheder for at sammensætte sin egen tapasmenu ud fra personlige favoritter, og hvad end du er til pesto og parmaskinke, gedeost og figner eller fetadip og oliven kan det kombineres på kryds og tværs. De mange små retter ledsages typisk af et godt brød, der passer til det hele. 

Selv om tapas oprindeligt er spansk, er der ingen der siger, at det kun er spanske retter, du kan servere som tapas. Du kan nemlig sagtens sammensætte en tapasmenu bestående af specialiteter fra andre lande. Hvorfor ikke sammensætte en italiensk tapas med parmaskinke, lækre oliven og et udvalg af italienske pølser og oste? Eller en græskinspireret tapas med fetaost, tzatziki og små, krydrede kødboller af lammekød? Du kan også forsøge dig med en danskinspireret tapas bestående af danske skinker og pølser, hjemmelavede eller gode, købte flæskesvær samt et udvalg af chutney, lavet af danske råvarer. Alt kan købes i velassorterede supermarkeder, så du behøver ikke at fare byen rundt og lede i dagevis for at stable arrangementet på benene. 

 

Inspiration til tapas anretning/charcuterie

Få inspiration til din næste tapasaften i vores mange lækre opskrifter herunder.

 

Opskrifter på tapas

En kongelig søndagstapas

En kongelig søndagstapas

Læs hele opskriften her.


Farvefyldt focaccia

Farvefyldt Foccacia


Foccacia bagt i springfrom

Foccacia

Læs hele opskriften her.


Foccacia med semi-dried tomatoes

Foccacia

Læs hele opskriften her.


Foccacia med tomat

Foccacia med tomat

Læs hele opskriften her


Focaccia med cherry tomater

Focaccia

Læs hele opskriften her


Madbrød

Madbrød

Læs hele opskriften her.


Italiensk flutes

Italiensk flutes

Læs hele opskriften her.


Langtidshævet brød

Langtidshævet brød

Læs hele opskriften her.


Brezel

Brezel

Læs hele opskriften her.


Oliventapenade

Oliventapenade

Læs hele opskriften her.


Grøn pesto

Grøn pesto

Læs hele opskriften her.


Ramsløg pesto

Ramsløg pesto


Saltmandler

Saltmandler


Syltede hvidløg

Syltede hvidløg


Langtidsbagte tomater (semidried)

Langtidsbagte tomater (semidried)


Aioli/mayonnaise

Mayonnaise

Læs hele opskriften her.


Butterdejssnacks

Butterdejssnacks

Læs hele opskriften her.


Lomo

Lomo

Læs hele opskriften her.


Røget andebryst

Røget andebryst

Se hele opskriften her.


Røget svinemørbrad

Røget svinemørbrad

Se hele opskriften her.


Coppa

Coppa

Læs hele opskriften her.


Lonzino

Lonzino

Læs hele opskriften her.


Røget mørbrad

Røget mørbrad

Læs hele opskriften her.


Røget filet

Læs hele opskriften her.


Carpaccio salater

Carpaccio

Vi har tre forskellige udgaver af carpaccio salat herunder:

Carpaccio salat

Carpaccio salat

Carpaccio salat

 

God fornøjelse – og velbekomme!

Skriv en kommentar