Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Inspiration til tapas anretning/charcuterie

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

8. oktober 2018

Tapas – den lille servering med de mange muligheder

Tapas er navnet på en række små, spanske retter, der kan bruges som appetitvækkere eller sættes sammen til et stort måltid. “Tapa” betyder “låg” på spansk, og man mener, at ordets brug stammer fra Andalusien, hvor tyndt brød eller skinke blev brugt som låg på glassene for at holde skidt og insekter væk fra sherryen, når man sad og fik et lille glas på en cafe.

I Danmark er det ikke så mange år siden, at vi for første gang stødte på begrebet tapas. I tapaens oprindelsesland, Spanien, er det dog hverken noget særlig nyt eller moderne. Her opstod tapastraditionen nemlig allerede i 1200-tallet, dengang barerne lå ved siden af kirkerne i byerne og i landsbyerne.

Dengang drak man masser af vin i Spanien. Det var svært at skaffe rent vand, hvorfor man i stedet drak vin, ofte på tom mave. Mad var dyrt, men det var vin ikke, og det kræver ikke meget fantasi at forestille sig hvad rigelige mængder vin, indtaget på tom mave af en flok mænd, kan få af konsekvenser. Druk, slagsmål og forringet arbejdsevne var blot nogle af de uheldige konsekvenser, den udprægede drukkultur medførte, og man blev fra politisk side klar over, at noget måtte gøres. 

Det betød, at der blev indført en lov om, at alle barer skulle servere lidt let mad sammen med vinen. En lille servering ville forhåbentlig opveje nogle af de uheldige konsekvenser, vinen ellers havde, når den blev indtaget på tom mave. Det blev derfor kutyme, at der blev serveret og spist brød med tilbehør af f.eks. serranoskinke, chorizopølse, ost og oliven til vinen på barerne. Den tradition findes stadig den dag i dag over hele Spanien i mere eller mindre sofistikerede udformninger. Det blev starten på det vi i dag, med et meget bredt begreb, kalder tapas.

Inspiration til tapas anretning/charcuterie

Tapas er i korte træk små, lækre retter, der kan spises som forret eller sættes sammen til ét stort måltid. Tapas er for mange blevet lig med hygge og socialt samvær, da det er oplagt at sidde og nippe af lækkerierne mens snakken går omkring bordet. Der er utallige muligheder for at sammensætte sin egen tapasmenu ud fra personlige favoritter, og hvad end du er til pesto og parmaskinke, gedeost og figner eller fetadip og oliven kan det kombineres på kryds og tværs. De mange små retter ledsages typisk af et godt brød, der passer til det hele. 

Selv om tapas oprindeligt er spansk, er der ingen der siger, at det kun er spanske retter, du kan servere som tapas. Du kan nemlig sagtens sammensætte en tapasmenu bestående af specialiteter fra andre lande. Hvorfor ikke sammensætte en italiensk tapas med parmaskinke, lækre oliven og et udvalg af italienske pølser og oste? Eller en græskinspireret tapas med fetaost, tzatziki og små, krydrede kødboller af lammekød? Du kan også forsøge dig med en danskinspireret tapas bestående af danske skinker og pølser, hjemmelavede eller gode, købte flæskesvær samt et udvalg af chutney, lavet af danske råvarer. Alt kan købes i velassorterede supermarkeder, så du behøver ikke at fare byen rundt og lede i dagevis for at stable arrangementet på benene. 

Inspiration til tapas anretning/charcuterie

Få inspiration til din næste tapasaften i vores mange lækre opskrifter herunder.

Opskrifter på tapas

God fornøjelse – og velbekomme!

Papa Rellenas – cubanske friturestegte fyldte kartofler
Papas Rellenas, eller friturestegte fyldte kartofler, er en populær ret i mange latinamerikanske køkkener, især i Cuba, hvor den betragtes som en klassisk comfort food. Denne lækre snack består af blødt, moset kartoffel fyldt med krydret og smagfuldt kød, som herefter formes til små kugler eller ovale, paneres og frituresteges til de er gyldenbrune og sprøde udenpå, men dejligt bløde og saftige indeni.
Læs opskriften her
Papa Rellenas
Bresaola
Lær at lave din egen Bresaola her, der er perfekt til en lækker carpaccio. Bresaola er den italienske variant af lufttørret saltet oksekød, der modnes i et par måneder og har en flot mørk/dyb rødlig farve.
Læs opskriften her
Carpaccio
Carpaccio er skiver af okseinderlår skåret ultratyndt. Her er kødet anrettet med en lækker salat, som giver det rå kød et perfekt modspil af frisked og syrlighed. Retten er hurtig at lave og kan serveres som forret eller frokostret.
Læs opskriften her
Grøn pesto
Hjemmelavet grøn pesto er en nem og lækker måde at pifte en ret op på. Det kan f.eks. være en sandwich, pizza, pasta eller en kartoffelsalat.
Læs opskriften her
Røget filet
Læs opskriften her
Røget svinemørbrad
Koldrøget svinemørbrad. Røget i egen grill. Helt uden brug af røgeovn! Skønt tilbehør på tapasbordet eller frokostbordet, fx på en god skive rugbrød.
Læs opskriften her
Lonzino
Italiensk lufttørret svinemørbrad
Læs opskriften her
Coppa
Coppa, Lonzino, Capricola, Capocollo, Finocchiata – der er mange forskellige måder at navngive denne italienske delikatesse på. Fælles for dem alle er at det er en krydret og lufttørret nakkefilet fra grisen.
Læs opskriften her
Hjemmelavet lomo
Læs opskriften her
Butterdejssnack
Små, nemme snacks lavet af en rulle færdigkøbt butterdej og et glas pesto fra supermarkedet – hvor nemt kan det lige være! Server de lækre små butterdejsstykker som snacks, som del af en forret eller som tilbehør til suppe.
Læs opskriften her
Mayonnaise (stavblender)
Hjemmelavet mayonnaise på under 2 minutter fra du åbner køleskabet til at man er færdig. Så kan det ikke blive lettere.
Læs opskriften her
Hjemmelavet mayonnaise
Semidried tomater i ovn
Læs opskriften her
Syltede hvidløg
Supernem opskrift på syltede hvidløg, der passer godt til diverse salater og tapasanretninger. Her er der brugt chili, men du kan også bruge andre smage!
Læs opskriften her
Saltmandler
Prøv disse knasende sprøde saltmandler næste gang, du inviterer på tapas eller trænger til en lækker snack! En nem opskrift, du kan bruge igen og igen.
Læs opskriften her
Oliventapenade
En hurtig og lækker tapenade lavet på sorte oliven, hvidløg og olivenolie. Tapenaden er velegnet på ristet brød eller som tilbehør til tapas,
Læs opskriften her
Brezel
Bretzel, Brezl, Breze, Brezn, Brezerl,Bretzet eller Pritzels. Gærdejen der er formet som en kringle har mange navne. Vi giver dig en lækker opskrift på bagværket der smager lidt ad saltstænger.
Læs opskriften her
Flettede hvidløgsbrød med ost og persille
De er sprøde udenpå, bløde indeni og proppet med dejligt fyld. Smør, hvidløg og persille er rørt sammen, smurt på en færdig pizzabund, drysset med ost og så formet og bagt – de er super nemme og virkelig gode.
Læs opskriften her
Flettede hvidløgsbrød med ost og persille
Surdejsbrød med hvedesurdej
Læs opskriften her
En kongelig søndagstapas
Tapas på en søndag. Her har vi en del af H.K.H. Prinsesse Maries bud på en lækker søndagstapas. Den består bl.a. af Prins Henriks guacamole med rugbrødschips, baconkartofler og broccoli-/blomkålsreder med parmesan.
Læs opskriften her
Foccacia (surdej)
Simpel og udførlig opskrift på det perfekte surdejsfoccacia. Selvom det er nørdet, så kan alle være med her i opskriften, hvor vi har en video der beskriver hele processen.
Læs opskriften her
Focaccia surdej
Focaccia bagt i springform
Prøv at bage et focaccia-brød i din springform. Det ser dekorativt ud og gør det nemt at skære passende skiver af brødet. Se her hvordan!
Læs opskriften her