Guide til Whisky - disse 5 ting bør du vide...

Guide til Whisky - disse 5 ting bør du vide...
Indholdsfortegnelse

Idag er der "International Whisky Day", hvilket betyder, at flere nyder et lækkert glas whisky. Normalt skriver jeg om whisky på ”Whiskytossen” og ”Mad & Monopolet”, men har i dag fået lov til at dele lidt viden på Gastrofun, og har derfor fundet 5 enkelte ting, som jeg synes du skal vide om whisky. Det betyder nemlig, at du får en langt bedre forståelse af whisky og nemmere kan snakke med om denne "Gentlemens Drink" - god fornøjelse...

Whisky er nok noget af det mest enkelte og alligevel komplekse der findes. Den består af tre ting - vand, gær og maltet byg - okay, tålmodighed og viden, men det er faktisk så enkelt. Alligevel er det en kæmpe verden, som kan være svært at finde rundt i med begreber som "Single Malt", forskellige fadtyper, lagring og farve på whisky - for at gøre forvirringen total, så staves det på forskellige måder? Forvirret - det forstår jeg faktisk godt - her får du en kort guide med 5 ting, som jeg mener du bør vide om whisky - herefter er du et skridt tættere på ekspertniveau - god fornøjelse...

 

1. "Whisky eller whiskey?"

Lad os starte helt enkelt inden vi går i gang - hedder det "whisky" eller "whiskey"? Det kommer an på hvor du befinder dig. Er du i Skotland hedder det "Whisky" - men er du i Irland hedder det "Whiskey". Du kan huske det på, at "Skotland" ikke har "e" i deres navn - men det har "Ireland" :-) 

Bonusinfo: Danmark har valgt at kalde det ”whisky” – sikkert fordi de sværger til Skotland. 

 

2. Farven på whisky

"Jo mørkere end whisky er, jo ældre er den helt sikkert" - Forkert! Den mørkeste whisky kan være ung imens den lyseste whisky kan være gammel. Farven på en whisky siger intet om alder eller smag for den sags skyld. Det er derimod fadene som er afgørende for whiskyens farve - crash course: 

  • Amerikansk eg = Lys farve
  • Europæisk eg = Mørk farve

Thats it - mere kompliceret er det faktisk ikke. Størstedelen af destillerier bruger ikke karamel til at justere farven med, men nogle gør når der er tale om blended whisky. Årsagen er ret simpel, det produceres typisk i store mængder og ofte vil der være en farveforskel, som ser lidt underligt ud, derfor kommes der lidt (meget lidt) i så det er helt ensartet. 

Bonusinfo: Skotterne er nærige, og derfor bruger de naturligvis ikke penge på karamel til at farve deres whisky. 

 

3. Fadtyper

Macallan

Nu har du styr på hvilken træsort der bruges, så kigger vi på fadtyperne. Det er her vi kommer ind på smagen. Nedenstående bruges som oftest og gerne i kombination: 

  • Bourbonfade som fx tidligere har indeholdt Jack Daniels eller Jim Beam Bourbon
  • Amerikansk eg sherryfade som tidligere har indeholdt Oloroso eller Pedro Ximenez sherry
  • Europæiske eg sherryfade som tidligere har indeholdt Oloroso eller Pedro Ximenez sherry

Der hvor det bliver komplekst er når der så bruges "Finish" - altså et afsluttende fad for at give en helt ny dimension eller karakter. Det kan være fade brugt til portvin, rødvin eller endda Sauterne, som Glenmorangie har eksperimenteret med. 

Bonusinfo: The Macallan har en såkaldt "Masters Of Wood" ansat til at holde øje med og udvælge træerne i de spanske skove. 

 

4. Neat or "On the rocks"

Drikkes en whisky uden is hedder den "neat", så er du i udlandet kan du bede om din whisky "neat". Nogle foretrækker at komme is i, da det letter whiskyen en kende og faktisk åbner den op, da vandet fortynder den lidt. Om du er til det ene eller andet er helt op til dig. Personligt foretrækker jeg den neat, da kulden også maskerer smagen en kende, så selv om alkoholen nemt sniger sig over 40 % og spiritussen kan fylde munden, så er det for mig den bedste metode - prøv dig frem! 

Bonusinfo: Nogle bruger sten af granit, som kan køles ned som ”isterninger”, således fortyndes whiskyen ikke. 

 

5. Røg eller ej? 

Highland Park

Det er langt fra alle whiskys som er røget. Når jeg er ude som "Whiskytossen" møder jeg ofte den opfattelse, at alt skotsk whisky er røget. Sådan er det bestemt ikke. Dog findes der meget fra øen Islay, som praktiserer røg. Røg måles i PPM Parts per million, hvor der bruges tørv til at skabe røg, som det maltede byg optager imens det tørrer. Nogle af de mest røgede whiskys ligger på 55-60 PPM som fx Ardbeg og Laphroaig, hvor Highland Parks mest røgede whisky nogensinde ligger på ca. 3 PPM. 

Bonusinfo: Jo mere en whisky lagres, jo mere vil røgen forsvinde. 

 

Håber det har givet lidt inspiration, dette var 5 ting, som jeg selv ville ønske jeg vidste da jeg startede med at nyde disse ædle dråber - vi har kun skrabet lidt i overfladen, så lur mig om der ikke kommer en version to med mere viden om whisky - skål og glædelig International Whisky Day! 

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier