Grøntsager er meget mere end tilbehør

Grøntsager er meget mere end tilbehør
Indholdsfortegnelse

Grøntsager skal nytænkes

For mange er grøntsager blot tilbehør til kød eller andre retter. Derfor er det også en gængs metode, at man koger sine kartofler i vand, tilsat lidt salt, og servere dem, med det ene formål at saucen skal have noget at binde sig til. Men grøntsager er meget mere end det, og med den rette tilberedning og de retter krydderier, kan de blive en smagsoplevelse i sig selv. Samtidig er det en god måde, at skærer ned på sit kødforbrug, hvilket også er godt for klimaet.

Grøntsager er meget mere end tilbehør

 

De rette krydderier har en stor betydning

Hvis man ønsker at lave en vegetarisk eller vegansk ret, er det vigtigt at den krydderiblanding man bruger, passer til den ret, man ønsker at lave. Der er masser af inspiration at hente fra andre lande, hvor grøntsager i mange år har fyldt mere i retterne end kød har. Hvis man er til de helt stor smagseksplosioner, er det indiske køkken et godt sted at kigge hen. Deres retter er kendte for at bruge krydderier, som vi herhjemme vil betegne som julekrydderier. Her er forskellige grøntsager i en ret - blandet med væld af forskellige krydderier - ofte hovedelementet. De giver en smags- og umamioplevelse, som kan stille selv de mest inkarnerede kødspiser tilfredse.

Vil man gå en asiatisk vej, bør man bruge de friske urter og krydderurter man normalt bruger i det køkken – det kan bl.a. være friske koriander, lime og sichuanpeber. Det er endda muligt at snyde sine smagsløg lidt, hvis man ønsker at retten skal have et strejf af kødsmag. Det kan man bl.a. gøre ved at bruge røget salt eller paprika i sin tilberedning, hvilket giver retten en umami og kødagtig smag.

Og der findes masser af muligheder og smage, som passer lige til dine vegetariske smagsløg. Hvis man mangler inspiration, vil Truegreens være et godt sted at starte. Her kan du også finde inspiration til spændende og velsmagende retter.

 

Den rette tilberedning giver dig 1000 forskellige muligheder

Man bør især overveje hvilken tilberedningsmetode man selv har det bedst med. En klassisk tilgang som også benyttes i det asiatiske køkken, er tilberedning med wok. Det er en nem og meget smagfuld måde at tilberede grøntsager, hvor alle retter kan tilpasses de smagspræferencer du selv har. Da ikke alle grøntsager skal have den samme tilberedningstid, er det også en enkel måde at styre, hvor lang tid de forskellige grøntsager får. Ønsker man et ekstra pift til smagsløgene, kan man med fordel stege dem i sesamolie. Til sidst kan man tilføre retten dybe umamismage, ved at tilsætte fiskesauce, østerssauce, soja og sursød sauce. Er man mere til grill, findes der mange grøntsager der er velegnet, bl.a. asparges og spidskål. Hvis man ønsker at give sin sommersalat et ekstra element, kan man grille forskellige grøntsager, som køles af inden de kommer i salaten. Det giver den en strejf af sol og sommer.
 

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier