Fastelavnsboller

Fastelavnsboller
Indholdsfortegnelse

Vi kender alle til fastelavnsboller og har hver vores holdning, til hvilken dej de skal laves af og hvordan, de skal spises. Men hvorfor spiser vi overhovedet fastelavnsboller - og hvad er Fastelavn egentlig?

Fastelavnsboller


 

Aftenen inden Fasten

Fastelavn er altid placeret 7 uger inden Påskesøndag, dagen hvor Jesus genopstod. Fastelavn er en meget gammel katolsk skik, der stammer helt tilbage fra tiden inden reformationen. Ordet ”Fastelavn” kommer af det tyske Fastelovend eller Fastnacht, der betyder "Aftenen før Fasten".

Fastelavn markerede i katolsk tid således startskuddet for den fyrre dage lange faste, der varede helt indtil Påsken. Og fordi man ikke talte søndage med i de fyrre dage, falder Fastelavnssøndag præcis 49 dage før Påskesøndag.

 

Fastens formål

Fasten havde til formål at markere slutningen på den hellige tid, der varede fra 2. juledag og indtil påsken. Netop derfor siger man, at "julen varer lige til påske".

Fastelavn var en række festdage, der løb lige indtil Askeonsdag, hvor Fasten begyndte. Aftenen inden blev kaldte "Hvid tirsdag", i dag kendt som den internationale pandekagedag, hvor man fik tømt ud i lageret af "hvide" råvarer som æg, mel, mælk og sukker, der blev lavet til lækre lune pandekager og boller fyldt med sukker og rosenvand: Fastelavnsboller. 

 

Fastelavn = karneval

Dagene med fastelavn var et karneval, hvor man klædte sig ud og spiste igennem. Ved at spise sig godt mæt i blandt kød, flæsk og bagværk, var man bedre forberedt til Fasten.

Fastelavn og karneval er derfor i bund og grund én og samme ting. "Karneval" kommer fra det latinske carne vale, der betyder "farvel til kød", igen som en reference til Fasten. Under Fasten var det nemlig slet ikke tilladt at spise kød.


 

Forskellige typer af dej

I dag er den helt traditionelle fastelavnsbolle lavet af en overskåren wienerboller med flødeskum. I visse dele af landet sværger man dog til en bolle af vandbakkelse. Andre steder bruger man helst en gærdej.

Fælles for dem alle er dog, at de typisk har et lag af glasur ovenpå og et fyld af skum, creme, syltetøj, frugtkompot, med videre.

Herunder har vi samlet alle vores bedste opskrifter på fastelavnsboller, overskueligt inddelt i hver sin kategori, så der er lidt for enhver smag (og region!).


 

Fastelavnsboller på wienerdej

Klassiske fastelavnsboller med creme og syltetøj

Fastelavnsboller


 

Fastelavnsboller af vandbakkelse

Fastelavnsboller med konditorcreme

Fastelavnsboller af vandbakkelse


Fastelavnsboller med flødecreme, kakaoglasur og guldstøv

Vandbakkelses fastelavnsboller


Fastelavnsboller med flødeskum og kagecreme

Fastelavnsboller


Chokoladevandbakkelser med Sarah Bernardt creme og chokoladeglasur

Chokoladevandbakkelser med Sarah Bernardt creme og chokoladeglasur


 

Fastelavnsboller af gærdej

Fastelavnsboller med marcipanflødeskum

Fastelavnsboller


Mickis fastelavnsboller

Mickis fastelavnsboller


Fastelavnsboller med kagecreme og chokolade

Fastelavnsboller med kagecreme og chokolade


Fastelavnsboller med marmelade og creme

Gammeldags fastelavnsboller


Fastelavnsboller med nutella

Fastelavnsboller med nutella


Gammeldags fastelavnsboller med creme

Fastelavnsboller


Semlor

Semlor

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sværhedsgrad
Sociale medier