Chokolade er nok en af de mest afholdte ingredienser i mad- og dessertkøkkenet overhovedet. Chokolade smager både godt i sig selv, og når det indgår som ingrediens i madretter og desserter.
Det er de færreste mennesker, som ikke er vilde med chokolade. Men hvad er chokolade egentlig lavet af? Hvordan fremstilles chokolade? Hvad er forskellen på forskellige typer af chokolade? Disse spørgsmål og mange flere vil blive besvaret nedenfor.
Hvad består chokolade af, og hvordan laves det?
Den centrale ingrediens i chokolade er kakaobønner, som stammer fra kakaotræet.
Når kakaobønnerne ristet fremkaldes den velkendte chokoladearoma, og når de afskalles kan de males til en tyktflydende kakaomasse.
Herefter kan processen gå flere veje afhængigt af, hvad man præcis ønsker at tilberede. Massen kan enten presses til kakaosmør og kakaopulver.
Kakaosmør bruges blandt andet til spisechokolade. Ønsker man at fremstille spisechokolade af kakaomassen tilsættes nemlig sukker, smagsstoffer, lecitin og ekstra kakaosmør.
Hvad er forskellen på chokoladetyperne?
De fleste er formentlig bekendte med, at der findes flere forskellige typer af chokolade. De mest almindelige typer er mørk chokolade, mælkechokolade og hvid chokolade. Forskellen ligger i forholdet mellem de forskellige ingredienser i de forskellige typer chokolade.
Hvor mørk chokolade indeholder af 50 % eller mere kakao og sukker for den resterende part, indeholder mælkechokolade, som navnet antyder, mælk i form af tørmælk. I supermarkedet finder man ofte mørk chokolade, der er markeret med eksempelvis et 60- eller 70 % logo.
Denne procentsats angiver mængden af kakao i chokoladen. Jo mere kakao, chokoladen indeholder, jo mere bitter, vil den smage. Mælkechokolade indeholder op til 25% tørmælk. Det kan faktisk diskuteres, om hvid chokolade i det hele taget bør kaldes chokolade. Det skyldes, at hvis chokolade ikke indeholder kakaomasse, men kun kakaosmør. Alligevel minder ingredienserne meget om dem, der findes i mælkechokolade.
Af og til kan man finde produkter, som kaldes vekao. Dette er især tilfældes med koge- og overtrækschokolade. Vekao er et erstatningsprodukt for chokolade. Produktet har smag af chokolade, men fordi det indeholder meget store mængder af vegetabilsk fedt, må det ikke kaldes chokolade.
Selvom produktet smager af chokolade, har det et meget lavt faktisk kakao- og chokolade indhold. Konsistensen gør det velegnet at bruge til eksempelvis overtræk og lignende. Vekao findes også i pulverform, hvor det typisk anvendes til eksempelvis bland-selv kakaodrikke. Disse typer af vekao indeholder typisk mellem 10 og 12 % kakao.
Hvorfor elsker alle chokolade?
Chokolade smager godt. Det er de færreste formentlig uenige i.
Nogle foretrækker mørk chokolade, mens andre er mest til lysere chokolade. Uanset hvad man foretrækker, kan de fleste formentlig blive enige om, at chokolade smager godt.
Men det er faktisk ikke den eneste årsag til, at vi alle sammen elsker chokolade så meget, som vi gør. Chokolade indeholder nemlig stofferne theobromine og koffein, som begge stimulerer vores centralsysteme på en måde, der giver os nydelse.
Effekten af chokolade er således mere vidtrækkende, end at det bare giver en behagelig smag på tungen, når vi putter et stykke i munden.
Opskrifter med chokolade
Brownie
Chokoladefondant med flydende midte
Chokoladeovertrukket karameller
Brownie med mælkechokolade
Chokoladedrøm med karamel
Karamel med chokolade og kaffe
Chokolade karamel peanuts tærte
Chokolademuffins med peanutkrokant
Chokolademousse
Banankage med chokoladestykker
Chili con carne
Blondies kage
Marsis kugler
Dadelkugler med chokolade og abrikos
Cornflakestoppe
Syndig og lækker snickerskage
Cornflakestoppe
Cornflakestoppe med popcorn og cornflakes
Ruby chokolade blondies
Chokolade cookies
Lagkage med banan og chokolademousse
Chokoladekage med krymmel
Citronlagkage med hvid chokolade
Passionstærte med hvid chokolade og citrus
Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær
Nutellatærte
Popping candy cake
2 udgaver af nutella
Flødeboller med kransekagebund
LEGO Flødeboller
Hjemmelavet flødeboller
Citronflødeboller
Hjemmelavet flødeboller med ruby chokolade
(U)lækker regnormekage
Kiksekage uden palmin
Chokoladekage med kaffe og chili
Romkugler
Læs en artikel med masser af opskriften her.
Hjemmelavet nutella
Nøddesmør (Nutella)
Triple Chocolate Cake
Chokolade karamel tærte
Chokolade cupcakes med chokoladefrosting
Chokoladekage med flødefraiche
Glutenfri chokoladekage
Chokolademuffins med hvid chokoladeganache
Chocolate chip muffins
Cupcakes med chokolade, karamel og brændt marengs
Kage i mikroovn
Gateau Marcel
Chokolademousselagkage
Roulade
Chokoladeroulade med smørcreme
“Sundere” chokolademousse
Nøddebrud
Hvid chokoladecreme
Chokolademuffins
Fransk chokoladetærte
Tærte med chokoladeganache
Rocky roads chokoladebrud
Hvide Rocky Roads
Sous vide tempereret chokolade
Chilibagt rabarber med hvid chokolade
Kiksekage
Black Magic chokoladekage
Dessert Mini Burgere
Chokoladetærte
Nytårs/festkage
Chokoladepynt
Chokolade hest støbt i farin
Svenske chokoladekager
Karameliseret hvid chokolade
Chokoladebar
Chocolate chip cookies
Mazarintærte
Chokoladeboller
Chokoladekage
Triple chocolate lagkage
Toffifee
Hvid chokoladeparfait
Mini tærter
Sukkerfri sachertorte
Chokolademuffins
Cookies
Hjemmelavet toblerone
Mikroovnschokoladekage
Chokoladejord
Chokoladetærte
Squashkage med chokolade
Brownies med chokoladeganache og bær
Havregrødsklatkage
Hvid chokolade ganache
Cookies med peanutbutter og chokolade
Nutellakage
Chokoladebradepandekage
Blondie med rabarber
Nutellacupcakes