Alt du skal vide om squash

Alt du skal vide om squash
Indholdsfortegnelse

Hvis du forsøger at få mere grønt ind i kosten, så er squash en virkelig alsidig grøntsag at stifte bekendtskab med. Smagen er dejligt mild og ikke overvældende, så den er nem at snige ind i både det søde og det salte køkken uden rynkede næser. Ikke alene er squashen nem at have med at gøre, den er også god for dit helbred, så der er ingen tvivl om, at det er en god idé at gøre den fiberrige squash til en del af madlavningen.

Her er nogle af de ting, du bør vide om squash, heriblandt hvornår den er i sæson og hvordan du kan bruge den i køkkenet.

 

Hvad er en squash?

Squash
Squashen som de fleste danskere kender den fra supermarkedet.

Du opfatter garanteret squash som en grøntsag, og selvom den også primært anvendes som en grøntsag, er den botanisk set et umodent bær af sorten, mandelgræskar. Mandelsgræskar stammer fra Sydamerika og dyrkes i dag i store dele af verden og i flere forskellige sorter.

Squashen ligner en buttet og lidt kortere agurk, men kødet er lysere og meget mere fast, hvilket gør den velegnet til at spise både rå og tilberedt.

squash
Squash er lysere og mere fast i kødet end agurk.

Squash er i familie med græskar. Det er et såkaldt sommergræskar, der endnu ikke er modnet eller har fået sin tykke skal. Ordet "sommergræskar" dækker over de græskar, vis skal er tynd og holdbarhed kort. Vintergræskar, derimod, er de mere tykskallede sorter, der som regel kaldes græskar.

 

Sommersquash og vintersquash

Når vi omtaler squashen herhjemme, er der som regel altid tale om én slags, nemlig den såkaldte sommersquash. Det er den mørkegrønne variant med blød, tynd skal, som du kender fra supermarkedet. Denne høstes i sommermånederne.

Man kan dog også høste squashen senere på året, og her kaldes den for vintersquash. Vintersquashen har fået en hårdere og mere robust skal og har derfor også længere holdbarhed.

Vintersquash
Vintersquash er squash, der høstes senere på året.

Det er for det meste sommersquashen du finder i supermarkedet herhjemme, da det er den mest populære blandt danskerne.

 

Forskellen på zucchini, courgette og squash

Man kunne sagtens tro, at der er tale om tre forskellige grøntsager, men zucchini, courgette og squash er blot forskellige ord for den samme grøntsag.

Zucchini er det italienske ord, mens courgette stammer fra det franske sprog og squash fra det engelske. I Danmark bruger vi for det meste det engelske "squash". Ordet squash kommer fra indianernes ord for squashen, nemlig askutasquash, der groft oversat betyder "grøntsag, der spises rå".

 

Sæsonen for danske squash

Squash
Squash danner smukke gule blomster, der også kan spises.

De danske squash (sommersquash) er i sæson fra juli til oktober, så det er i denne periode, du finder billige, danske squash i supermarkedet.

Uden for denne periode importeres squashen fra andre lande, især Frankrig og Spanien, så du har adgang til squash året rundt.

 

Tips til squash i madlavningen

Alt på squashen kan spises, og den kan spises præcis som den - eksempelvis i en grøn salat. Den kan også grilles, dampes, bages og steges. Du kan ligefrem komme squash i brød og kager, hvilket gør bagværket mere saftigt.

I Frankrig bruges squashen bl.a. til den verdensberømte ret, Ratatouille, der også indeholder tomat, aubergine og peberfrugt. 

Squash er også god til at lave squash-nudler eller -spaghetti af, hvis du vil have et grønnere alternativ til den almindelige spaghetti. Dette er muligvis én af de mest populære måder at bruge squashen på. Det er nemt at lave, og du kan bruge en ganske almindelig kartoffel- eller rodfrugtskræller til det. Sautér blot squash-spaghettien i lidt olivenolie med salt og peber, og den er klar til servering.

Du kan også lave glutenfri pastaplader til lasagnen ved at bruge en veggie slicer.

Grøntsags slicer

Squash kan pureres eller rives og blandes i dejen til brød, kager og muffins. Den milde smag overdøver ikke de andre smage i bagværket, men kan derimod tilføje ekstra saft og lækkerhed.

Du kan sagtens fryse squash.

 

Opskrifter med squash

Gulerodsboller med squash

Gulerodsboller med squash


Grillet squash

Grillet squash


Spaghetti Puttanesca

Spaghetti Puttanesca


Squashtærte

Squashtærte


Grillet hvidløgsflutes med squash

Grillet hvidløgsbrød med squash


T-bone steak med bagt squashsalat

T-bone steak med bagt squashsalat


Vegetar lasagne

Vegetar lasagne


Tagliolini med squash

Tagliolini med squash og avocadocreme


Fiskelasagne

Fiskelasagne


Chili sin carne

Chili sin carne


Bagte squash med oksekød

Bagte squash med oksekød og tomattopping


Quinoa salat

Quinoa salat med bagte grøntsager


Pulled beef

Pulled beef


Risotto

Risotto


Quesadillas

Quesadillas


Pasta med tun

Fettucine med tun


Grillede courgetter i olie

Grillede courgetter i olie


Skinkebrud med squash

Skinkebrud med squash


Fyldt squash

Fyldt squash


Beignet dej

Beignet dej (frituredej med øl)


Squashkage med flødeostglasur

Squashkage med flødeostglasur


Squashkage

Squashkage


Squashkage med chokolade

Squashkage med chokolade


Saftig squashkage

Saftig squashkage


Squash boller

Squash boller

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Tags

Sociale medier